EU je připravena uvalit sankce na klíčového přepravce ruské ropy

14. 6. 2024

čas čtení 2 minuty
Evropská unie může uvalit sankce na největší ruskou lodní společnost Sovcomflot. Vyplývá to z interního dokumentu EU.

Dokument uvádí, že Sovcomflot se stal klíčovým přepravcem ruské ropy poté, co západní země uvalily omezení na pohonné hmoty z Ruska, včetně stanovení cenového stropu na 60 dolarů za barel.

EU má rovněž v úmyslu uvalit sankce na 13 lodí zabývajících se přepravou zboží a technologií používaných v oblasti obrany a bezpečnosti Ruska.

Sovcomflot je již pod sankcemi USA a Velké Británie. V únoru Úřad pro kontrolu zahraničních aktiv amerického ministerstva financí rozšířil omezení proti společnosti a rozšířil je na 14 tankerů, ve kterých má státem kontrolovaná společnost podíl.

Od konce loňského roku se společnosti ze Spojených arabských emirátů, Turecka a Libérie, které provozují celkem 50 tankerů, dostaly pod americké sankce za porušení cenového stropu pro ruskou ropu. Z toho 21 plavidel patřilo Sovcomflotu.

Rusko zároveň začalo dodávat ropu pomocí tankerů, které spadaly pod restriktivní opatření Spojených států a Velké Británie. Podle agentury tanker Primorje vlastněný společností Sovcomflot, který byl v říjnu 2023 přidán na americký sankční seznam, přepravil na konci dubna dávku ropy z Novorossijsku do Singapuru s vypnutým automatickým identifikačním systémem (AIS).

Předtím ropu nepřepravoval ani jeden sankcionovaný ruský tanker. Například osm tankerů Sovcomflot kotví u přístavů Vladivostok a Nachodka již více než pět měsíců, dalších sedm se vrátilo do Černého moře v období od prosince do začátku května a vypnulo AIS, tři byly odstaveny v Baltském moři.

V květnu 2022 tvořilo vlastní a pronajatou flotilu společnosti Sovcomflot 134 plavidel. Společnost se podílela na servisu projektů Sachalin-1, Sachalin-2, Varandej, Prirazlomnoje, Nový přístav, Jamal LNG, Arctic LNG-2 a Tangguh v Indonésii.

Zdroj v angličtině: ZDE

3
Vytisknout
2488

Diskuse

Obsah vydání | 18. 6. 2024