Vyhlídky na dohodu o propuštění izraelských rukojmích se vzdalují, krajně pravicový ministr se staví proti

10. 6. 2024

čas čtení 6 minut
 
Bezalel Smotrich označil dohodu s Hamásem za „kolektivní sebevraždu“, zatímco se Netanjahu potýká s následky rezignace Bennyho Gantze

Vyhlídky na dohodu o rukojmích mezi Izraelem a Hamásem se rychle vzdalují poté, co krajně pravicový člen izraelského kabinetu Bezalel Smotrich - na kterého je nyní Benjamin Netanjahu po víkendové rezignaci umírněnějších ministrů odkázán - prohlásil, že bude proti takové dohodě.

Smotrichovy výroky během zasedání výboru Knesetu přišly uprostřed důsledků rezignace bývalého náčelníka generálního štábu armády Bennyho Gantze z válečného kabinetu. Gantz odešel o stejném víkendu, kdy Izrael zachránil čtyři izraelské rukojmí držené v Gaze při operaci, při níž podle ministerstva zdravotnictví v Gaze zahynulo více než 270 Palestinců a stovky dalších byly zraněny.

 
Odchod Gantze, předsedy středopravicové strany Národní jednota, ponechává Netanjahuovi dostatek křesel v koalici, ale činí ho ještě závislejším na podpoře krajně pravicových spojenců, včetně ministra financí Smotriche a ministra národní bezpečnosti Itamara Ben Gvira, kteří opakovaně hrozili, že odejdou kvůli jakékoli dohodě o příměří výměnou za rukojmí.

Smotrich uvedl, že Hamás „požaduje propuštění stovek vrahů [zadržovaných Izraelem], aby mohli být propuštěni rukojmí“, a označil vyjednávanou dohodu za „kolektivní sebevraždu“ s tím, že povede k vyvraždění židů.

„Když Hamás požaduje ukončení války, dokud v Gaze přežívá, znamená to, že se skupina vyzbrojuje, kope tunely, nakupuje rakety a že mnoho židů může být zavražděno a vzato jako rukojmí dalšího 7. října,“ řekl Smotrich.

Jeho výroky podtrhly zmenšující se Netanjahuův prostor pro politické manévrování pouhých 24 hodin po oslavných titulcích v izraelských médiích nad záchranou rukojmích.
 
Netanjahu se radoval z úspěchu operace a před kamerami se setkal s každým z rukojmích. Nedávné průzkumy veřejného mínění již ukázaly, že se mu podařilo dosáhnout určitého pokroku v rehabilitaci své pověsti, a záchranná operace mu v tom pomůže.

Analytici a komentátoři rychle upozornili, že možnost zopakovat takovou operaci u zbývajících 120 rukojmích, z nichž nejméně 40 je považováno za mrtvé, je malá, protože zajatci budou přísněji střeženi, což činí vyjednanou dohodu ještě důležitější.

Zdá se, že Netanjahu se snaží upevnit svou moc nad vládou v souvislosti se zprávami, že zvažuje zrušení mimořádného válečného kabinetu, v němž Gantz působil.

Někteří západní diplomaté měli o Gantzovi dobré mínění, v neposlední řadě v USA, kde byl Bidenovou administrativou vnímán jako hlas rozumu a kde panují obavy z rostoucího vlivu Smotriche a Ben Gvira.

Dalšími známkami napětí v koalici bylo oznámení ministra obrany Joava Gallanta, že se hodlá vzepřít Netanjahuovi a postavit se proti kontroverznímu návrhu zákona o povolání malého počtu ultraortodoxních mužů do armády.

Komentátoři izraelského tisku kritizovali představu, že operace na záchranu rukojmích odstraňuje nutnost dohody o rukojmích.

„Pokud se někdo domnívá, že tím vláda pozbyla nutnosti uzavřít dohodu, žije jen ve své fantazii,“ napsal Nahum Barnea v masově prodávaném deníku Yediot Aharonot. „Tam venku jsou lidé, které je třeba zachránit, a čím dříve, tím lépe.“

Mluvčí izraelské armády, admirál Daniel Hagari, uznal limity vojenské síly. „To, co přivede většinu rukojmích živých domů, je dohoda,“ řekl novinářům.

Tento názor podpořil i strýc jednoho ze čtyř zachráněných rukojmích, Almog Meir Jan, který byl unesen během hudebního festivalu Nova.

„Nejprve děkujeme IDF, speciálním jednotkám, těm, kteří rozhodli o jejich záchraně,“ řekl Aviram Meir  a dodal, že jeho synovec byl držen na několika různých místech.

"Za druhé, máme dalších 120 rukojmích, kteří se musí vrátit domů. Domnívám se, že většina z nich se domů nevrátí ani při speciální operaci, a proto potřebujeme dohodu, která je přivede domů. Mrtvé k pohřbení a živé k uzdravení. A myslím, že boj bude pokračovat, a já osobně budu u toho. I když se Almog vrátil, osobně budu pokračovat."

Když popisoval utrpení svého synovce, řekl:  "Měl štěstí, že byl s dalšími dvěma rukojmími, Šlomi Zivem a Andrejem Kozlovem, a navzájem se zaměstnávali. Studovali spolu jazyky a všichni se učili arabsky.

"Almog viděl shromáždění fóra rodin v Tel Avivu s jeho fotografiemi, takže věděl, že na něj nikdo nezapomněl. Vzájemně se o sebe starali. Teď jsou jeden tým. Jsou si teď velmi blízcí."

S politickými kroky v Izraeli souvisí i to, jak si Hamás vyloží nedávné události, včetně mise na záchranu rukojmích. Někteří spekulují, že izraelský útok a vysoký počet obětí může být ranou pro morálku bojovníků Hamásu, zatímco jiní naznačují, že vůdce Hamásu může více zajímat rozkol v izraelském politickém establishmentu.

Vzhledem k tomu, že jeden z vysokých představitelů Hamásu, Sami Abu Zuhri, v pondělí vyzval USA, aby vyvinuly tlak na Izrael, aby válku ukončil, zdá se pravděpodobné, že Hamás spíše zdvojnásobí své požadavky na mezinárodní záruky ukončení války a stažení izraelských sil z Gazy, než aby se nechal přesvědčit k přijetí prozatímního příměří.

„Vyzýváme americkou administrativu, aby vyvinula tlak na okupaci, aby zastavila válku v Gaze, a hnutí Hamas je připraveno pozitivně přistoupit k jakékoli iniciativě, která zajistí ukončení války,“ řekl Zuhrí.

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
1462

Diskuse

Obsah vydání | 12. 6. 2024