Na Mezinárodním ekonomickém fóru v Petrohradě nebyla podepsána ani jedna významná smlouva se zahraničím

12. 6. 2024

čas čtení 3 minuty
Petrohradské mezinárodní ekonomické fórum, které se konalo 5. a 8. června, nepřineslo Rusku jediný nový velký kontrakt se zahraniční společností.

V důsledku čtyřdenního fóra, které se konalo již po 27. v Petrohradě, bylo uzavřeno celkem 1073 dohod v celkové hodnotě 6,492 bilionu rublů, uvedl v pondělí Roskongres, který SPIEF organizuje.

Zahraniční společnosti tvořily pouze 55 smluv, tedy 5 % z jejich celkového počtu. Zároveň mezi nimi nebyla jediná zakázka, kterou organizátoři akce klasifikovali jako "největší" (částka 40 miliard rublů a více).

V minulosti bylo fórum známo jako "ruský Davos", kam přijížděli šéfové největších světových společností a kde se uzavíraly mnohamiliardové obchody. SPIEF 2024 se však stal "setkáním" ruských úředníků a šéfů státních společností, aby zde přesunuli rozpočtové peníze z kapsy do kapsy.

Největším obchodem fóra byla alokace 650 miliard rublů státní korporací VEB.RF, rovněž vlastněné státem, do RusHydro. Peníze jsou určeny na projekt modernizace tepelných elektráren na Dálném východě, uvedl Roscongress ve svém prohlášení. Druhou dohodu podepsaly Tomská oblast a Sibagro JSC o výstavbě "inovativní čtvrti" "Eleonor Emerald smart city".

Z 10 největších dohod SPIEF bylo 8 uzavřeno za rozpočtové peníze: Regiony podepsaly dohody se státními a soukromými společnostmi. A z 26 hlavních dohod fóra nebyla ani jedna, kterou by mezi sebou podepsaly dvě soukromé společnosti.

V minulosti byly na SPIEF uzavřeny významné mezinárodní obchody. V roce 2013 Rosněfť podepsala dohodu s čínskou CNPC o dodávkách ropy za 270 miliard dolarů, v roce 2017 německá Linde Group souhlasila s investicí 10 miliard dolarů do výstavby petrochemického komplexu v Tatarstánu a o rok dříve se Gazprom dohodl s evropskými energetickými giganty na výstavbě plynovodu Nord Stream 2.

Hosty fóra, kterého se každoročně účastní ruský prezident Vladimir Putin, byli v různých časech německá kancléřka Angela Merkel, japonský premiér Šinzó Abe, francouzští prezidenti Nicolas Sarkozy a Emmanuel Macron, čínští prezidenti Chu Ťin-tchao a Si Ťin-pching.

Tentokrát za Putinem přijeli prezident Zimbabwe Mnanagwa, prezident Bolívie Luis Katakora, prezident Abcházie Aslan Bžanija a zástupci teroristického hnutí Taliban. A mezi řečníky fóra byly místo investičních bankéřů a mezinárodních expertů Putinovy dcery Jekatěrina Tichonovová a Maria Voroncovová, dcera bývalého ministra obrany Sergeje Šojgua Chopiji, a také ideolog "ruského světa", excentrický filozof Alexandr Dugin.

"Nemluvíme o žádné mezinárodní izolaci Ruska," řekl Anton Kobjakov, výkonný tajemník organizačního výboru fóra. Podle něj přijelo do Petrohradu 21,8 tisíce lidí ze 139 zemí a teritorií. "Na fóru se sešli zástupci zemí, které si přejí rozvíjet své ekonomiky v paradigmatu spravedlivého a multipolárního světa," řekl Kobjakov.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
1347

Diskuse

Obsah vydání | 12. 6. 2024