Válka mezi Izraelem a Gazou: Netanjahu rozhodne o budoucnosti válečného kabinetu poté, co rezignoval Gantz

10. 6. 2024

čas čtení 6 minut
 


Izraelský premiér prý zvažuje rozpuštění tříčlenného uskupení; zuří rozhořčení nad počtem palestinských obětí při záchraně izraelských rukojmí

Podle palestinské tiskové agentury Wafa pokračuje rozsáhlé bombardování pásma Gazy, izraelské dělostřelectvo ostřeluje řadu oblastí.


Uvedla, že „několik občanů bylo zabito a další utrpěli různá zranění“, aniž by uvedla konkrétní čísla.Informovala, že „dva občané byli zabiti a další utrpěli různá zranění v důsledku bombardování domu okupačními letadly ve čtvrti Šudžája východně od města Gazy“. Wafa rovněž uvádí, že na Západním břehu bylo izraelskými silami poblíž Tubasu zabito patnáctileté dítě a poblíž Tulkarmu byl izraelskými silami zabit jednadvacetiletý student.

- Australský premiér Anthony Albanese požádal aktivisty, aby „se mírnili“ poté, co byl poškozen americký konzulát v Sydney, v rámci  propalestinské podpory. Albanese řekl: „Lidé jsou traumatizováni tím, co se děje na Blízkém východě, zejména ti, kteří mají příbuzné buď v Izraeli, nebo na palestinských okupovaných územích. A já jen říkám, znovu opakuji svou výzvu, aby se mírnili  a akce,  jako je pomalování amerického konzulátu, nijak nepomáhají. Je tío samozřejmě trestným činem poškozování majetku." Na budově byla poškozena okna a namalovány obrácené červené trojúhelníky.

Premiér Nového Jižního Walesu Chris Minns prohlásil: „V této zemi můžeme vyjádřit svůj názor, aniž bychom se uchylovali k násilí nebo zlomyslnému chování.“

 

Hind Khoudary, který pro Al Jazeeru připravuje reportáž z Deir al-Balah v centrální části Gazy, píše:

    Izraelské síly se stáhly z východní části Deir al-Balah, ale je to velmi smutné ráno. Týmům civilní obrany se podařilo přivézt těla pěti lidí, kteří byli v oblasti zabiti. Očekáváme, že z východní části Deir al-Balah přivezou další těla.V oblasti došlo k několika leteckým útokům poté, co se izraelské síly stáhly. "

Minulý měsíc izraelská vláda Benjamina Netanjahua zakázala Al-Džazíře působit na území Izraele. Spojené státy to kritizovaly. Izraelský soud toto rozhodnutí nedávno potvrdil.

- Agentura Reuters uvádí, že před návštěvou Antonyho Blinkena v regionu vyzval vysoký představitel Hamásu Sami Abu Zuhri Spojené státy, aby vyvinuly tlak na Izrael, aby ukončil válku v Gaze.„Vyzýváme americkou administrativu, aby vyvinula tlak na okupaci, aby zastavila válku v Gaze, a hnutí Hamas je připraveno pozitivně přistoupit k jakékoli iniciativě, která zajistí ukončení války,“ řekl.

Hamás ani Izrael se od prosince nedokázaly dohodnout na žádném příměří ani na dohodě o rukojmích.


- Dnešní očekávaná cesta Antonyho Blinkena na Blízký východ je již osmou návštěvou amerického ministra zahraničí v regionu od překvapivého útoku Hamásu na území jižního Izraele ze 7. října.
Blinken se má v Káhiře setkat s egyptským prezidentem Abdelem Fattáhem as-Sísím a poté odcestuje do Izraele, kde se setká s Benjaminem Netanjahuem a Yoavem Gallantem.

- Gantz, vůdce středopravicové strany Národní jednota, uvedl: „Netanjahu nám brání pokročit směrem ke skutečnému vítězství“ a vyzval k novým volbám, přičemž stanovil premiérovi lhůtu do 8. června, aby předložil konkrétní plány pro pásmo Gazy „den poté“.
Zmatek v izraelské politice přichází uprostřed mezinárodního hněvu nad rozsahem devastace v uprchlickém táboře Nuseirat v centru Gazy v důsledku operace na záchranu čtyř izraelských rukojmích. Ministr zahraničí EU Josep Borrell útok odsoudil jako „masakr“ palestinských civilistů a vyzval k příměří: „Krvavá lázeň musí okamžitě skončit.“

- Hamas varoval, že po víkendovém útoku, při němž bylo podle údajů ministerstva zdravotnictví Gazy řízeného Hamasem zabito nejméně 274 Palestinců, se podmínky pro zbývající izraelské zajatce zhorší. Ministerstvo rovněž uvedlo, že při operaci, která se soustředila na uprchlický tábor Nuseirat v centrální části Gazy, bylo zraněno asi 700 lidí. Výsledkem operace byla záchrana čtyř izraelských rukojmích, kteří byli drženi v zajetí od útoku Hamásu na Izrael 7. října.

- Během operace byli osvobozeni Noa Argamani, Almog Meir, Andrey Kozlov a Shlomi Ziv. Od vypuknutí války Izrael použil svou armádu k navrácení sedmi rukojmích, přičemž se předpokládá, že v Gaze jich zůstává více než 100 a mnoho z nich je pravděpodobně mrtvých.

- Hamás tvrdí, že při záchranné operaci byli zabiti tři izraelští rukojmí, včetně občana USA. Nebyly poskytnuty žádné důkaz. Hamás zveřejnil videozáznam, na němž jsou vidět tři neidentifikovatelné mrtvoly s cenzurními pruhy přes obličej.

- Americký ministr zahraničí Antony Blinken se v pondělí vracel na Blízký východ, aby prosadil plán příměří, ale politické rozbroje v Izraeli a mlčení Hamásu vyvolaly další otázky, zda může uspět.

-  Izrael v neděli pokračoval v útocích na centrální část Gazy. Agentura Reuters uvedla, že při samostatných izraelských náletech na domy ve městě Deir Al-Balah a v nedalekém Al-Bureij byli dnes v každém z těchto míst zabiti tři Palestinci, zatímco tanky ostřelovaly části nedalekých měst Al-Maghazi a Al-Nuseirat.

-  Izraelské tanky také postoupily do dvou nových čtvrtí jižního města Rafáh. Zřejmě se jedná o zjevnou snahu dokončit obklíčení celé východní části města.

- Pomoc byla do Gazy dopravována z nově opraveného mola postaveného Američany poté, co bylo poškozeno bouří. V příspěvku na sociálních sítích americké centrální velení potvrdilo, že pomoc byla do Gazy přes molo doručena v sobotu ráno.

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
2268

Diskuse

Obsah vydání | 12. 6. 2024