Tálibán se na fóru v Kazani podělí o zkušenosti v oblasti vzdělávání

10. 6. 2024

čas čtení 2 minuty
Zástupci teroristického hnutí Tálibán se zúčastní fóra ministrů školství "Shaping the Future" v Kazani. Akci organizovalo Ministerstvo školství Ruska a vláda Tatarstánu.

Delegace Tálibánu bude zahrnovat afghánského ministra vysokého školství Nedu Muhammada Nadíma a ministra školství Habibulláha-Agha Hakaního. Návštěva se uskuteční za asistence Ruského obchodního centra v Islámské republice.

Je pozoruhodné, že po nástupu k moci v Afghánistánu v roce 2021 Tálibán zakázal dívkám střední a vysokoškolské vzdělání. Ženám není dovoleno navštěvovat univerzity, a to ani jako učitelky. Mají také zakázáno vycházet z domu bez burky, navštěvovat parky, bazény a tělocvičny a za cizoložství budou ženy čelit veřejné smrti ukamenováním.

V současné době je na Petrohradském ekonomickém fóru (SPIEF) další delegace Tálibánu vedená ministrem práce a sociálních vztahů Abdalem Mananem Omarim. Den předtím se s jejími účastníky setkal petrohradský gubernátor Alexandr Beglov. Řekl Tálibánu o stavbě katedrální mešity ve městě a poděkoval Bohu za to, že přišel na fórum. "Chvalte Všemohoucího, že jste tady," řekl Beglov a obrátil se k nim.

Ruské úřady také jednají o návštěvě nejvyššího vůdce Tálibánu Hajbatulláha Achundzady na islámském fóru v Kazani v příštím roce. Je známo, že emír se nerad objevuje na veřejnosti, raději se izoluje a přístup k němu je přísně omezen.

Rusko se chystá odstranit Tálibán ze seznamu teroristů. Ministerstvo zahraničních věcí a ministerstvo spravedlnosti na konci května informovaly prezidenta Vladimira Putina o účelnosti takového kroku. Mluvčí ministerstva zahraničí Maria Zacharova uvedla, že rozhodnutí bylo učiněno z pragmatických důvodů, protože Tálibán je v Afghánistánu u moci a bez kontaktů s ním není možné vyřešit mnoho problémů, které představují hrozbu pro Rusko. Mezi nimi jmenovala obchod s drogami, terorismus a kriminalitu.

Sám Putin řekl, že Rusko "směřuje" k odstranění Tálibánu ze seznamu teroristů, ale očekává, že OSN takové rozhodnutí učiní jako první.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
1400

Diskuse

Obsah vydání | 11. 6. 2024