Postřehy z analýzy údajů ministerstva zdravotnictví v Gaze

10. 6. 2024

čas čtení 6 minut
Zdá se, že Izrael nyní zabíjí v Gaze méně žen a dětí než dosud, vyplývá z analýzy údajů ministerstva zdravotnictví v Gaze, kterou provedla agentura AP, informuje Josef Federman

Tento posun je významný, protože úmrtnost žen a dětí je nejlepším dostupným ukazatelem počtu civilních obětí v jednom z nejničivějších konfliktů 21. století.

Pozn. red.: Problém je, že tato analýza přichází před sobotním nevybíravým útokem  Izraele na palestinské civilisty, kdy při osvobozování čtyř izraelských rukojmích byli tři další rukojmí Izraelem zabiti a usmrceno bylo také více než 271 osob a 700 lidí bylo zraněno, uvádějí západní sdělovací prostředky. Není známo, kolik z nich bylo žen a dětí, ale údajně podstatný počet,

 

Ženy a děti tvořily méně než 40 % osob zabitých v Pásmu Gazy během dubna, což je pokles oproti více než 60 % v říjnu. Tento pokles se shoduje s měnící se taktikou Izraele na bojišti a je v rozporu s vlastními veřejnými prohlášeními ministerstva.

Zde jsou postřehy z reportáže The Associated Press.

Fatální trendy a válečná taktika


Po útoku Hamásu 7. října zahájil Izrael intenzivní letecké bombardování hustě obydlené Gazy a poté provedl invazi tisíci pozemních vojáků podporovaných tanky a dělostřelectvem.

Na konci října tvořily ženy a lidé mladší 17 let 64 % z 6 745 usmrcených, kteří byli plně identifikováni ministerstvem zdravotnictví.

Poté, co izraelská armáda prohlásila, že dosáhla mnoha klíčových cílů, začala počátkem tohoto roku stahovat pozemní jednotky. V poslední době se zaměřuje na útoky dronů a omezené pozemní operace.

S tím, jak se intenzita bojů snižovala, počet obětí nadále rostl, ale pomalejším tempem – a v křížové palbě se zřejmě ocitlo méně civilistů. Během měsíce dubna tvořily ženy a děti 38 % plně identifikovaných úmrtí, ukazují nejnovější údaje ministerstva zdravotnictví.

Příběhy dvou obětí


Ministerstvo oznamuje nový počet obětí války téměř každý den. Pravidelně také zveřejňuje podkladová data, která stojí za tímto číslem, včetně podrobných seznamů mrtvých.

Analýza agentury AP se zaměřila na tyto seznamy, které byly sdíleny na sociálních sítích koncem října, začátkem ledna, koncem března a koncem dubna.

Ještě v březnu ministerstvo několik dní tvrdilo, že 72 % mrtvých jsou ženy a děti, i když podkladová data ukazovala, že toto procento je hluboko pod touto hodnotou.

Izraelští vůdci poukazují na tyto nesrovnalosti jako na důkaz, že ministerstvo nafukuje čísla kvůli politickému zisku.

Odborníci tvrdí, že realita je složitější a že ministerstvo je zahlceno válkou, což ztěžuje sledování obětí.

Smrt civilistů podněcuje kritiku Izraele


Skutečný počet obětí v Gaze by mohl mít vážné důsledky.

Izrael čelí silné mezinárodní kritice kvůli bezprecedentnímu počtu civilních obětí v Gaze a otázkám, zda udělal dost, aby jim zabránil v osm měsíců trvající válce, která nevykazuje žádné známky konce. Letecký útok v Rafáhu minulý měsíc zabil desítky Palestinců a jeden z nich ve čtvrtek zabil nejméně 33 lidí, včetně 12 žen a dětí.

Dva mezinárodní soudy v Haagu zkoumají obvinění, že Izrael spáchal válečné zločiny a genocidu na Palestincích – obvinění, která Izrael neústupně popírá.

Izrael tvrdí, že se snaží vyhnout civilním obětem a vydává příkazy k masové evakuaci před intenzivními vojenskými operacemi, které vyhnaly z domovů asi 80 % obyvatel Gazy. Obviňuje také Hamás z toho, že záměrně ohrožuje civilisty jako lidské štíty.

Osud žen a dětí je důležitým ukazatelem civilních obětí, protože ministerstvo zdravotnictví neuvádí úmrtí bojovníků. Není to však dokonalý ukazatel: Mnoho civilistů nezemřelo v bojích a do bojů se mohou zapojit i někteří starší teenageři.

Mnoho úmrtí napočítaných v Gaze zůstává "neidentifikováno"


Ministerstvo 30. dubna veřejně uvedlo, že ve válce zahynulo 34 622 lidí. Analýza agentury AP byla založena na 22 961 osobách, které ministerstvo zdravotnictví v té době plně identifikovalo se jmény, pohlavím, věkem a identifikačními čísly vydanými Izraelem.

Ministerstvo uvedlo, že 9 940 mrtvých – 29 % z celkového počtu k 30. dubnu – nebylo v datech uvedeno, protože zůstávají "neidentifikovaní". Patří mezi ně těla, ke kterým se rodiny nepřihlásily, rozložená k nepoznání nebo jejichž záznamy se ztratily při izraelských raziích v nemocnicích.

Dalších 1 699 záznamů v dubnových datech ministerstva bylo neúplných a 22 duplicitních; byly vyloučeny z analýzy agentury AP.

Záznamy ukazují trvalý pokles celkového podílu žen a dětí, které byly zabity: z 64 % na konci října na 62 % na začátku ledna, na 57 % na konci března a na 54 % na konci dubna.

Někteří kritici tvrdí, že nepřesná metodika ministerstva, která se spoléhá na rodiny a "zprávy z médií", aby potvrdila úmrtí, přidala k číslům další nejistotu.

Ministerstvo zdravotnictví tvrdí, že vynaložilo velké úsilí, aby přesně shromáždilo informace, ale že jeho schopnost počítat a identifikovat mrtvé byla omezena válkou.

Ministerstvo si stojí za svým


Dr. Moatasem Salah, ředitel krizového centra ministerstva, odmítl izraelská tvrzení, že jeho ministerstvo záměrně nafukuje čísla nebo manipuluje s počtem obětí.

"To ukazuje neúctu k lidskosti pro každého člověka, který zde existuje," řekl. "Nejsme čísla... To všechno jsou lidské duše."

Trval na tom, že 70 % zabitých byly ženy a děti, a řekl, že celkový počet obětí je mnohem vyšší, než bylo hlášeno, protože tisíce lidí se stále pohřešují nebo se předpokládá, že jsou pohřbeni v troskách.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
1404

Diskuse

Obsah vydání | 11. 6. 2024