Přeživší tvrdí, že Rusko vede na okupovaných územích Ukrajiny válku sexuálního násilí. Muži jsou často oběťmi

7. 6. 2024

čas čtení 2 minuty
Do hodiny po zatčení ruskými bezpečnostními silami bylo Romanu Šapovalenkovi vyhrožováno znásilněním, píší Ivana Kottasová a Olga Vojtovyč.

Dne 25. srpna 2022, den po ukrajinském Dni nezávislosti, uvedl, že tři ozbrojení maskovaní důstojníci ruské Federální bezpečnostní služby (FSB) zaútočili na jeho dům v jihoukrajinském přístavním městě Cherson, které bylo v té době okupováno ruskými silami.

Obrátili jeho dům naruby a hledali usvědčující důkazy. Stačila jim zpráva v Šapovalenkově telefonu, která nazývala ruské vojáky "skřety" – posměšná narážka na zlé síly v knihách J. R. R. Tolkiena o Středozemi a oblíbená ukrajinská nadávka pro ruskou armádu. Řekl, že byl svázán, se zavázanýma očima a nacpán do neoznačeného auta.

Několik dní poté byl Šapovalenko podle svého vyjádření opakovaně mučen elektrickým proudem v oblasti genitálií, bylo mu vyhrožováno znásilněním skleněnou lahví a dokonce byl přesvědčován, že může být sterilizován.

"Zdálo se, že mají fetiš na genitálie. Někdy se otevřely dveře a oni řekli: 'Vytáhneme obušky a všechny tady znásilníme,'" řekl CNN devětatřicetiletý manažer farmy.

Když Šapovalenko věcně popisoval barvité detaily svého zážitku, občas se odmlčel a nervózně se zasmál. Řekl, že jeho smysl pro humor mu pomáhá s tím, o čem ví, že bude dlouhá rekonvalescence. Rusové, řekl, to nenáviděli. "Udělal jsem malý vtip a jim se to nelíbilo. Dostal jsem za to nakládačku."

Šapovalenkova zkušenost se sexuálním násilím ze strany ruských sil je běžná mezi Ukrajinci – včetně civilistů a vojáků –, kteří jsou zadržováni od doby, kdy Rusko před více než dvěma lety zahájilo totální invazi do země.

Pozorovatelé lidských práv již dlouho informují o nekontrolovatelném používání sexuálního násilí ruskou policií a bezpečnostními silami proti vězňům a zadrženým osobám v Rusku. Nyní se zdá, že Rusko tuto praxi vyváží na okupovanou Ukrajinu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
2322

Diskuse

Obsah vydání | 11. 6. 2024