Archeologové objevili "anomálii" pod pyramidovým komplexem v Gíze

10. 6. 2024

čas čtení 3 minuty
Průzkumný tým pomocí specializovaného radaru našel v podzemí komoru ve tvaru písmene L, což vyvolalo zájem o to, k čemu ji staří Egypťané používali, píše Jogev Izrael.

Mezinárodní tým archeologů z Japonska a Egypta objevil to, co popisují jako podzemní "anomálii" poblíž ikonického pyramidového komplexu v Gíze v Egyptě. Komplex, kde byli pohřbeni členové královské rodiny a vysocí úředníci, se nachází asi 8 km od města Gíza na Nilu a asi 25 km jihozápadně od centra Káhiry.

Ve studii publikované v časopise Archaeological Prospection vědci použili radar pronikající zemí (GPR), který zachycuje odrazy vln od podzemních vrstev k vytvoření dvourozměrných nebo trojrozměrných obrazů Země, a použili tuto technologii k prozkoumání oblasti pod západním hřbitovem v Gíze.

Výzkum komplexu v Gíze probíhá již po staletí a vedl k lepšímu pochopení pyramid a lidí, kteří je postavili. Předchozí studie také vedly k objevu západního hřbitova, který se nachází v blízkosti Velké pyramidy v Gíze - známé také jako Chufevova pyramida - která je považována za nejstarší ze sedmi divů starověkého světa a jedinou, která se dochovala dodnes.

Studium západního hřbitova se zaměřilo především na mastaby, hrobové struktury, které předcházely pyramidám a datují se do období mezi 31. stoletím př. n. l. a stavbou první pyramidy, Džoserovy pyramidy, ve 27. století př. n. l.

Tyto hrobky jsou postaveny z vápence nebo bláta s plochými střechami a doslovný význam názvu "mastaba" v arabštině je "hliněná lavice", protože jejich plochý tvar ji připomíná. Jedna část západního hřbitova však zůstává nevyřešenou záhadou - plochý, prázdný prostor zbavený jakýchkoli hrobů.

Tým proto v letech 2021 až 2023 provedl v oblasti důkladný a podrobný průzkum, aby zjistil, zda tam není něco pohřbeno. Aby to zjistili, provedli výzkumníci pozemní průzkumy a odhalili, že pod povrchem se něco skrývá. Tým to popsal jako "anomálii", protože hustota se liší od okolní půdy.

Data také ukázala, že tato anomálie byla kvůli svému tvaru téměř jistě způsobena člověkem. Podle metod, které výzkumníci použili, se zdá, že se v oblasti nacházejí dvě podzemní struktury - jedna mělká a druhá hluboká. Rozměry mělké stavby, která má tvar písmene L, byly odhadnuty na šířku asi 10 metrů a délku 15 metrů a nachází se asi 2 metry pod zemí.

Podle vědců byla tato struktura použita k vybudování většího a hlubšího komplexu, který mohl být vyplněn pískem a štěrkem, vzhledem k vysoké úrovni odolnosti zjištěné při testech.

Hlubší stavba byla pohřbena v hloubce téměř 5 metrů pod zemí v nejmělčím místě a 10 metrů v nejhlubším místě, s odhadovanou plochou 10 metrů čtverečních. Vykopávky, které v současné době vědci provádějí, si kladou za cíl seznámit se s těmito strukturami, které vyloučili jako přirozeně se vyskytující kvůli jejich tvaru ve tvaru písmene L.

Výzkumný tým doufá, že zjistí, jak faraoni využívali tuto záhadnou stavbu před tisíci lety, protože podle nich není vyloučena přítomnost archeologických pozůstatků uložených v těchto podzemních zařízeních.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
1719

Diskuse

Obsah vydání | 11. 6. 2024