Svět pravděpodobně do roku 2028 dočasně překročí klimatický limit oteplení 1,5 stupně Celsia

10. 6. 2024

čas čtení 3 minuty
Lidstvo nyní čelí 80 % šanci, že teploty na Zemi během příštích pěti let alespoň dočasně překročí klíčovou hranici 1,5 stupně Celsia, předpověděla OSN.

Pařížská klimatická dohoda z roku 2015, která stanovila ambiciózní cíl omezit nárůst teploty ve světě o 1,5 stupně Celsia oproti předindustriální úrovni, měla odkazovat na "dlouhodobý nárůst teploty v průběhu desetiletí, nikoli během jednoho až pěti let", uvedla Světová meteorologická organizace OSN.

Zpráva přišla spolu s další zprávou Evropské služby pro změnu klimatu Copernicus, která oznámila, že minulý měsíc byl nejteplejším květnem v historii, a poukázala na člověkem vyvolanou změnu klimatu – a podnítila šéfa OSN Antonia Guterrese, aby přirovnal dopad lidstva na svět k "meteoru, který vyhladil dinosaury".

Šance na dočasné překročení limitu v příštích pěti letech neustále roste od roku 2015, kdy se tato šance odhadovala na téměř nulovou, poznamenala agentura OSN pro počasí a klima.

"Existuje 80 % pravděpodobnost, že průměrná roční globální teplota dočasně překročí 1,5 stupně Celsia nad předindustriální úrovní alespoň v jednom z příštích pěti let," uvedla WMO.

V roce 2023 se riziko dočasného překročení limitu do pěti let odhadovalo na 66 %.

Dramatické klimatické změny si již začaly vybírat krutou daň po celém světě, neboť podněcují extrémní povětrnostní jevy, záplavy a sucha, zatímco ledovce rychle tají a hladiny moří stoupají.

"Rekordní" trajektorie

"Jsme na rekordní trajektorii oteplování," řekla novinářům v Ženevě zástupkyně šéfa WMO Ko Barrett.

"WMO bije na poplach, že budeme dočasně překračovat úroveň 1,5 stupně Celsia se zvyšující se frekvencí."

Dodala, že "tuto úroveň jsme již dočasně překonali na jednotlivé měsíce".

Barrett však poznamenala, že dočasné porušení "neznamená, že cíl 1,5 stupně Celsia je trvale ztracen, protože se to týká dlouhodobého oteplování v průběhu desetiletí".

"Ale tento trend je alarmující a nelze jej popřít."

Teploty rostou, přičemž rok 2023 je zdaleka nejteplejším zaznamenaným rokem, a to uprostřed varování, že rok 2024 by mohl být ještě teplejší.

V současné době WMO předpovídá, že průměrná teplota v blízkosti povrchu pro každý rok mezi lety 2024 a 2028 bude o 1,1–1,9 °C vyšší než předindustriální úrovně zaznamenané v letech 1850 až 1900.

"Cesta mimo trať"

WMO poukázala na opakované měsíční teplotní rekordy v uplynulém roce a zdůraznila, že již posledních 12 měsíců, od června 2023 do května 2024, bylo "nejvyšších v historii".

A uvedla, že nyní existuje 86 % šance, že jeden z roků mezi lety 2024 a 2028 sesadí rok 2023 z pozice rekordmana.

Uvedla také, že existuje 90 % pravděpodobnost, že průměrná teplota pro roky 2024-2028 bude vyšší než v posledním pětiletém období.

"Jsme daleko od toho, abychom splnili cíle stanovené v Pařížské dohodě," řekl Barrett.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
2477

Diskuse

Obsah vydání | 11. 6. 2024