Plenární zasedání Petrohradského mezinárodního ekonomického fóra s Putinem bylo svěřeno autorovi myšlenky zasáhnout Evropu jadernou bombou

7. 6. 2024

čas čtení 1 minuta
Politolog Sergej Karaganov bude moderovat plenární zasedání SPIEF za účasti Vladimira Putina, které se bude konat 7. června.

V tuto chvíli je politolog před akcí v karanténě, řekl jeden z účastníků rozhovoru publikace. Sám Karaganov v rozhovoru s RBC tuto informaci nepopřel, ale ani nepotvrdil.

Sergej Karaganov je čestným předsedou prezidia Rady pro zahraniční a obrannou politiku, předsedou redakční rady časopisu "Rusko v globální politice", akademickým garantem Fakulty světové ekonomiky a mezinárodních vztahů Vysoké školy ekonomické. V loňském roce se dvakrát veřejně vyjádřil k možnému jadernému konfliktu mezi Ruskem a západními zeměmi: V článcích publikovaných v RIA Novosti a časopise Profil napsal, že pokud "oponenti nepřijdou k rozumu", pak "vojensko-politické vedení Ruska bude čelit strašlivé morální volbě a nutnosti učinit obtížné rozhodnutí". Vyzval také Kreml, aby zahájil jaderný "preventivní odvetný úder" proti Evropě.

"Budeme muset zasáhnout skupinu cílů v řadě zemí, abychom přivedli k rozumu ty, kteří přišli o rozum. To je morálně hrozná volba – používáme Boží zbraně a odsuzujeme se k těžkým duchovním ztrátám. Ale pokud se tak nestane, může zahynout nejen Rusko, ale s největší pravděpodobností i celá lidská civilizace," napsal Karaganov. Zároveň ujistil, že Spojené státy se s největší pravděpodobností nepostaví za své spojence a nepodniknou odvetná opatření proti Rusku.

Rozhodnutí použít jaderné zbraně by nepodpořili "přátelé" a sympatizanti Ruska, argumentoval profesor. "Ale nakonec se vítězové neposuzují. A zachráncům patří dík," poznamenal.

Rada pro zahraniční a obrannou politiku označila Karaganovovy návrhy za nepřijatelné.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
1695

Diskuse

Obsah vydání | 11. 6. 2024