Británie: Bývalý labouristický poslanec terčem kritiky, že pracuje pro Křetínského

28. 12. 2022

čas čtení 3 minuty
Chuka Umunna radí českému magnátovi obviněnému ze spiknutí převzít britskou poštu Royal Mail, píše Guardian

Bývalý poslanec za Labouristickou stranu a někdejší kritik privatizace riskuje obvinění z pokrytectví kvůli poradenské roli u Daniela Křetínského
 

Poslanec Chuka Umunna, který se stal bankéřem, radí českému magnátovi, který byl odborovými předáky obviněn z plánování tajného převzetí společnosti Royal Mail, britské pošty, píše Guardian.

Bývalý labouristický poslanec je jedním z týmu bankéřů, kteří pracují na britských obchodních zájmech Daniela Křetínského, z nichž mnohé jsou v držení společnosti Vesa Equity Investment, včetně 23% podílu v mateřské společnosti britské pošty Royal Mail, International Distributions Services (IDS).
 
Český miliardář má prostřednictvím společnosti Vesa také 10% podíl v supermarketu Sainsbury's a je spolumajitelem fotbalového klubu West Ham United.

 

Umunna nastoupil do investiční banky JP Morgan v roce 2021, aby vedl její evropskou činnost v oblasti životního prostředí, sociálních věcí a správy a řízení (ESG). Jeho poradenská role, o níž jako první informoval deník Telegraph, představuje pro bývalého labouristického politika, který byl dříve ostrým kritikem privatizace britské pošty Royal Mail, riziko obvinění z pokrytectví.

V roce 2014 Umunna tehdejšímu ministru obchodu Vinci Cableovi řekl, že privatizace "hanebně okradla stát o stovky milionů liber". Dodal: "Ti, o nichž [Cable] kdysi mluvil jako o šmelinářích a hazardních hráčích, se smějí na celé kolo."

Umunna na svém blogu určeném voličům rovněž uvedl, že pokud budou labouristé ve vládě, bude usilovat o "přiměřenou míru cenové kontroly" produktů a služeb Royal Mail.

Letos v září společnost Royal Mail popřela náznaky Davea Warda, šéfa odborového svazu CWU, že vede jednání o převzetí britské pošty soukromým kapitálem společnosti Vesa. To následovalo po Wardově dopise tehdejšímu ministru obchodu Kwasi Kwartengovi, v němž naznačil, že majitel Royal Mail, společnost IDS, jedná s firmou Vesa o "potenciální nabídce na převzetí".


Podrobnosti v angličtině ZDE
Křetínský, kterývede jednu z největších energetických podnikatelských skupin v Evropě, je pro svůj ostražitý přístup v byznysu a médiích polskými médii nazýván "českou sfingou". Miliardář vlastní také britské elektrárny.

Podíl jeho Křetínského investiční firmy ve společnosti Royal Mail byl předmětem vyšetřování ohledně národní bezpečnosti ze strany britského ministerstva obchodu, které skončilo v říjnu. Rozhodnutí nepodniknout žádné kroky umožňuje společnosti Vesa zvýšit svůj současný podíl ve společnosti Royal Mail nad 25 %.

Finančnická firma JP Morgan se odmítla vyjádřit ke své práci pro Vesu nebo k poradenské roli Umunnova týmu.

FGS Global, součást skupiny WPP, která pohltila PR společnost Finsbury a jejíž spolupředseda Roland Rudd je rovněž spojován s Labouristickou stranou, je také chápána jako poradce pro Křetínského obchodní zájmy.

Křetínského vazby na Rusko jsou od násilné invaze této země na Ukrajinu předmětem intenzivního zkoumání upozorňuje Guardian.  Křetínského firma EP Infrastructure (EPIF) vlastní 49% podíl ve společnosti Eustream, která provozuje systém dodávající ruský plyn do střední a východní Evropy přes Slovensko.

Společnost FGS se odmítla vyjádřit.

1
Vytisknout
3959

Diskuse

Obsah vydání | 30. 12. 2022