Pro turisty: Když jdete v zimě do hor, nespoléhejte se na mobilní telefon

28. 12. 2022

čas čtení 2 minuty
Měli byste mít s sebou baterku, kompas a mapu a náhradní baterii do mobilu

V Británii roste počet případů, kdy musí záchranná služba lidi v horách zachraňovat, protože jsou vybaveni jen  chytrým telefonem. Nepočítají s tím, že se jim mobil v zimě rychle vybije, anebo že v horách nebude signál


Chodci ve Velké Británii byli varováni, aby se při hledání cesty v horách nespoléhali na chytré telefony a naučili se používat mapu a kompas, a to v souvislosti s nárůstem počtu volání na záchranné služby.

25. prosince  se jednomu turistovi udělalo špatně a později zemřel poté, co se dostal do potíží na Buckstones Jump nedaleko Rydalu v horách v Lake Districtu.

 

Vzhledem k tomu, že stále více lidí se vydává do přírody - mnozí z nich poprvé - odborníci vyzvali lidi, aby si uvědomili, jak používat mapu a kompas, a aby s sebou na výlety nosili baterku a záložní baterii mobilního telefonu.

Asociace pátracích a horských záchranářů v  Lake Districtu uvedla, že každý čtvrtý výjezd byl "záchranou, které se dalo předejít", protože lidé zabloudili, protože neměli potřebné navigační dovednosti.

Richard Warren, předseda záchranářské organizace, uvedl, že chytré telefony jsou pro pěší turisty a horolezce skvělým zdrojem informací, ale že proměnlivý signál telefonu a energie baterie, která se v chladném počasí rychle vybíjí, mohou představovat problém, pokud se lidé spoléhají výhradně na ně.

 "Snažíme se zabránit tomu, aby se lidé spoléhali jen na své mobilní telefony, a přimět je, aby se naučili používat mapu a kompas."

Paul Donovan, vedoucí jednoho z projektů bezpečnostní kampaně AdventureSmart UK, uvedl, že je sice "fantastické", že více lidí chodí pěšky a věnuje se přírodě, ale že na celonárodní úrovni dochází k nárůstu počtu incidentů. "Pokud jsou odkázáni na svůj chytrý telefon bez jakékoliv zálohy, existuje šance, že se něco stane."

Dodal, že není nic špatného na používání Google Maps nebo map OS, ale chodcům a horolezcům doporučuje, aby s sebou nosili záložní baterii a naučili se používat mapu a kompas.

Než se lidé vydají na cestu, měli by si položit tři otázky: Mám správné vybavení? Vím, jaké bude počasí? Jsem si jistý, že mám pro daný den dostatečné znalosti a dovednosti?

Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
4477

Diskuse

Obsah vydání | 30. 12. 2022