Ruská agrese na Ukrajině: Na Ukrajinu bylo vypáleno více než 120 raket, v Kyjevě jsou oběti na životech

29. 12. 2022

čas čtení 20 minut
Aktualizováno v 18.15.

- Rusko ve čtvrtek ráno zahájilo novou vlnu raketových útoků na Ukrajině a prezidentův poradce Mychajlo Podoljak uvedl, že bylo vypáleno více než 120 raket


Protivzdušné obraně v Mykolajivu a Oděse se údajně podařilo některé z nich sestřelit. Starosta Kyjeva Vitalij Kličko  sdělil, že v hlavním městě země jsou  tři zranění, včetně čtrnáctileté dívky. Dva lidé byli zachráněni ze soukromého domu, který zasáhly trosky sesteřlených raket.

Přicházejí   rozsáhlé zprávy o výpadcích elektřiny, obyvatelé měst po celé Ukrajině byli varováni, aby zůstali v protileteckých krytech, nabíjeli svá zařízení a pokud možno se zásobili vodou. Město Lvov bylo v důsledku útoků hlášeno z 90 % bez elektřiny. Výbuchy byly hlášeny také v Charkově. Přicházejí nepotvrzené zprávy o vypouštění íránských  bezpilotních letounů na Kyjev ze směru od Běloruska.

Zpravodajský server Euromaiden Press přináší nepotvrzené zprávy o tom, že škody v Kyjevě z ranního útoku způsobily trosky sestřelených raket, které zasáhly domy, "průmyslový podnik" a dětské hřiště.

 Kyjevská městská vojenská správa uvádí, že v Darnyckém okrese byly troskami sestřelených raket poškozeny dva rodinné domy, v Holosijevském okrese průmyslový podnik a v Pečerském dětské hřiště.


- Útok kritizovala britská velvyslankyně na Ukrajině Melinda Simmonsová, která uvedla, že jednání Ruska ukazuje, že "Rusko nechce mír s Ukrajinou, Rusko chce podmanění Ukrajiny".


- Kyjevský starosta Vitalij Kličko napsal na Telegramu, že protivzdušná obrana v regionu sestřelila 16 ruských raket 

Maria Avdějevová  zveřejnila krátký  videoklip, který   ukazuje rakety letící dnes ráno nad Kyjevem.

"Tři lidé hospitalizováni v Kyjevě, acc to Klitschko, včetně 14letého dítěte, poté, co Rusko zahájilo další masový útok na Ukrajině. Další rakety letí,sdělují  šéfové několika regionů. Jsem ve vlaku a zatím bez zpoždění."

- Běloruské ministerstvo obrany uvedlo, že jeho protivzdušná obrana ve čtvrtek ráno sestřelila na poli ukrajinskou raketu S-300 během jednoho z největších ruských raketových útoků proti Ukrajině od začátku války, píše agentura Reuters.

Vojenský komisař Brestské oblasti Oleg Konovalov ve videozprávě, kterou na sociálních sítích zveřejnila státní tisková agentura BelTA, incident zlehčil a uvedl, že místní obyvatelé se "nemají absolutně čeho obávat. Takové věci se bohužel stávají".

Incident přirovnal k listopadovému incidentu, kdy letoun S-300, o němž se předpokládalo, že zabloudil po odpálení ukrajinskou protivzdušnou obranou, dopadl do Polska, které je členem NATO, a původní obavy z eskalace války byly rychle zažehnány.

Běloruské ministerstvo ve čtvrtek uvedlo, že raketu sestřelilo u obce Harbacha v Brestské oblasti, asi 15 km od hranic s Ukrajinou, kolem 10:00.

Ministerstvo v prohlášení uvedlo:

"Střepiny byly nalezeny na poli ... Během prověřování bylo zjištěno, že trosky patří protiletadlové řízené střele S-300 vypálené z území Ukrajiny."

Agentura BelTA zveřejnila fotografie a videozáznam, na nichž podle ní byly zachyceny části rakety S-300 ležící na prázdném zemědělském poli.

Ministerstvo obrany neposkytlo žádné informace o obětech a uvedlo, že podrobnější informace poskytne v blízké budoucnosti.-



 Bělorusko si předvolalo ukrajinského vyslance k oficiálnímu protestu kvůli raketovému incidentu

Ukrajinský velvyslanec byl předvolán na ministerstvo zahraničí v Minsku, aby přijal formální protest.

Mluvčí běloruského ministerstva zahraničních věcí Anatolij Glaz uvedl:

"Běloruská strana považuje tento incident za mimořádně závažný. Požadovali jsme, aby ukrajinská strana provedla důkladné vyšetřování, ... pohnala odpovědné osoby k odpovědnosti a přijala komplexní opatření, která by zabránila opakování podobných incidentů v budoucnu."

Ukrajinský vojenský mluvčí v podstatě uznal, že raketa byla ukrajinskou zbloudilou střelou, a uvedl, že incident nebyl "ničím zvláštním, výsledkem protivzdušné obrany" a něčím, co se "stalo více než jednou".


- Cíle od Lvova na západě až po Charkov na východě se ve čtvrtek ráno dostaly pod palbu. Velení ukrajinské armády uvedlo, že Rusko vypálilo 69 raket ze země, moře a vzduchu, z nichž 54 podle něj sestřelila ukrajinská protivzdušná obrana.

Ukrajinské ministerstvo obrany na Twitteru uvedlo, že údery představují "jeden z nejmasivnějších raketových útoků od začátku   invaze".
 
- Americký Institut pro studium války přinesl zprávu o vztazích mezi USA a Ruskem:

ISW ve své zprávě na Twitteru uvádí, že Kreml označuje americký transfer systémů protivzdušné obrany Patriot a cvičitelů na Ukrajinu za eskalaci vztahů mezi USA a Ruskem, ale  tento transfer je méně eskalační než předchozí západní vojenské dodávky na Ukrajinu, protože Patriot je čistě obranný systém.

ISW dodává, že "s velkou jistotou" předpokládá, že Putin se nebude snažit vojensky zasáhnout NATO v reakci na poskytnutí některého ze západních vojenských systémů, o nichž se v současnosti jedná.

- Ruské vysílání  BBC ve čtvrtek  přináší rozhovor s šéfem ukrajinské vojenské rozvědky Kirillem Budanovem, v němž říká, že válka  je v patovém stavu
. BBC cituje jeho slova:

"Situace se  zastavila. Situace se vůbec nevyvíjí. Nemůžeme je zcela porazit na všech frontách. Oni nás také ne."

- Starosta Poltavy se "dostal do podezření bezpečnostních služeb kvůli údajnému sdílení neschválených informací o pohybu ukrajinských vojsk".

Poltava je město v Poltavské oblasti, která leží severně od Dněpru a jihozápadně od Charkova.


- Webová stránka Ukrinform zveřejnila citaci mluvčího záchranné služby Oleksandra Chorunžy, který uvádí, že při čtvrtečních  útocích bylo zraněno pět lidí.
Zpravodajská služba cituje jeho slova:

"Pokud jde o masivní raketové údery na Ukrajinu, v jejich důsledku bylo zasaženo 10 regionů, poškozeno bylo 28 objektů. Osmnáct z nich jsou soukromé obytné budovy, zbytek jsou objekty kritické infrastruktury. V důsledku ostřelování byli zraněni tři muži, jedna žena a jedno dítě."

Uvedl, že do reakcí na útoky je zapojeno více než 100 příslušníků záchranných služeb a že pro zajištění dodávek elektřiny do kritických objektů je  v provozu 87 generátorů.

"V současné době naši záchranáři stále pracují na místě. Provádějí pátrací a záchranné operace. Upřesňují se informace o obětech na celé Ukrajině," dodal.

- Ukrajinská armáda uvedla, že sestřelila 54 z 69 raket odpálených Ruskem. Moskva vypálila letecké a námořní řízené střely, protiletadlové řízené střely a systémy S-300 ADMS na zařízení energetické infrastruktury ve východních, středních, západních a jižních regionech. Útoky následovaly po nočním útoku bezpilotních letounů "kamikadze".

- Ukrajinský premiér Denys Šmyhal uvedl, že energetická zařízení byla poškozena a mohou být zavedeny nouzové odstávky,
aby se zabránilo haváriím v sítích.

- V Kyjevě  úlomky sestřelených raket zasáhly domy a poškozen byl také jeden podnik a dětské hřiště
. Při útocích na město byli zraněni tři lidé, uvedly úřady. Obytné budovy v Záporoží a byly rovněž poškozeny.

- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij vyzval parlament, aby zůstal jednotný, a pochválil Ukrajince za to, že pomáhají Západu "znovu najít sebe sama".

- Italská premiérka Giorgia Meloniová slíbila, že v novém roce navštíví Kyjev, a to ještě před koncem února.

Dodala, že pokračující podpora Ukrajiny je nejlepší cestou k vyřešení konfliktu.

Uvedla, že neexistují žádné zvláštní známky toho, že by Rusko chtělo na Ukrajině mír, a vyzvala k pokračující mezinárodní podpoře Kyjeva. Setrvání v podpoře Ukrajiny je podle ní klíčovým předpokladem pro udržení rovnováhy sil na bojišti, a tedy i pro vytvoření podmínek pro mír.

- Polsko je připraveno na ruský zákaz prodeje ropy do zemí, které zavádějí cenový strop, uvedl ve čtvrtek ministr pro klima,.

Jeho vyjádření přišlo poté, co Polsko snížilo odběr ruské ropy a zajistilo si alternativní dodávky od producentů, jako je Saúdská Arábie.

Skupina sedmi zemí (G7) a jejich spojenci včetně Polska se tento měsíc dohodli na omezení ceny ruské námořní ropy na 60 dolarů za barel. V reakci na to prezident Vladimir Putin v úterý podepsal dekret, který od 1. února na pět měsíců zakazuje dodávky ropy a ropných produktů zemím, které tento limit dodržují.

Polsko postupně snižuje odběr ruské ropy a po začátku války na Ukrajině přestalo nakupovat ruskou námořní ropu, uvedla přední rafinerie PKN Orlen. Společnost uvedla, že si zajistila alternativní dodávky ropy prostřednictvím partnerství se společností Saudi Aramco.

- Britský ministr obrany Ben Wallace uvedl, že Spojené království vyčlení na pomoc Ukrajině v roce 2023 2,3 miliardy liber, informuje agentura PA.

Řekl: "V příštím roce jim poskytneme další podporu v hodnotě 2,3 miliardy liber a v rámci toho zajistíme, aby měli zbraňové systémy, které potřebují, a v tuto chvíli jim Spojené království půjde na pomoc s jejich nákupem odjinud ze světa.

Zajistíme zbraňové systémy, které odpovídají jejich sovětské éře, nedávno jsme darovali tisíce protiletadlových raket, aby mohli drony sestřelit.

Zároveň Británie poskytne své znalosti a zkušenosti o tom, jak zajistit, abychom lépe koordinovali protivzdušnou obranu.

Ale také souběžně zajišťujeme , aby Ukrajina mohla zvítězit na zemi, aby mohla zatlačit ruské síly.

Všiml jsem si včerejších výroků  Gordona Browna, velmi důležité je, že bychom měli poukázat a připomenout světu, že to, co vidíme, je Rusko, které porušuje mezinárodní právo, systematicky se podílí na válečných zločinech, znásilňování a všech těchto věcech, a to nemůžeme ignorovat, musíme se tomu všichni postavit a ujistit se, že Rusko pochopí, že pokud nepřestane s tím, co teď dělá, bude to mít dlouhodobé následky.

- Po raketovém útoku je 40 % obyvatel Kyjeva bez elektřiny

Kyjevský starosta Vitalij Kličko poskytl na Telegramu aktuální informace o situaci s elektřinou ve městě a uvedl, že 40 % obyvatel je bez proudu. Napsal:

    Po raketovém útoku je bez elektřiny 40 % spotřebitelů hlavního města. V souvislosti s nezbytnými bezpečnostními opatřeními, která energetici používají během leteckého poplachu. Energetici v současné době pracují na obnovení dodávek elektřiny. Město dodává teplo a vodu jako obvykle. Kromě domů, kde není dodávka energie, na níž závisí provoz kotelen.


- Televizní kanál TSN přináší několik citátů, které připisuje Juriji Ignatovi, mluvčímu velení vzdušných sil ozbrojených sil Ukrajiny, který uvádí podrobnější informace o tom, co Ukrajina ví o dnešních ranních útocích. Cituje jeho slova:

    Rusové použili asi 13 letadel, dvě lodě, je tam taktické letectvo. Jsou tam letadla, která mohou odpalovat rakety Kh-22. Aktivita je vysoká. Pokud je zapojeno 13 letadel a dvě lodě, pak lze pochopit, že tam může být asi 100 raket.

- Pavlo Kyrylenko, ukrajinský gubernátor Doněcku  zveřejnil na Telegramu následující situační aktualizaci. Uvedl v ní, že: "Noc v Doněcké oblasti proběhla za četného ostřelování, ale poprvé po velmi dlouhé době - bez civilních obětí.


- Oděský gubernátor: Protivzdušná obrana sestřelila nad regionem 21 raket


Maksym Marčenko, gubernátor Oděsy, napsal na Telegramu :

"Oděsa: Jednotky protivzdušné obrany sestřelily nad regionem 21 raket!!! Úlomky jedné z nepřátelských raket dopadly do obytné budovy, naštěstí nedošlo k žádným obětem. Bohužel v důsledku zásahů došlo k poškození energetické infrastruktury, proto v regionu dochází k mimořádným výpadkům elektřiny. Všechny služby jsou na místě a fungují."

- Dva lidé zachráněni z poškozeného domu v Kyjevě po ruských raketových útocích

Na Telegramu to potvrdil starosta Kyjeva Vitalij Kličko:

"Z poškozeného soukromého domu byli zatím zachráněni dva lidé. Zdravotníci je na místě ošetřili a hospitalizovali. Záchranáři pokračují v pátracích a záchranných operacích. Trosky raket poškodily také auto na jedné z centrálních ulic."

- Kyrylo Tymošenko, zástupce vedoucího kanceláře prezidenta Ukrajiny, na Telegramu oznámil, že v Oděské oblasti "do obytného domu dopadly úlomky řízené střely. Následky se [objasňují]".

- Přicházejí nepotvrzené zprávy, mimo jiné prostřednictvím televizní stanice 5 Kanal, že úlomky rakety dopadly na budovu v Kyjevě a způsobily požár. Prozatím jediné oficiální potvrzení od starosty Vitalije Klička je, že v hlavním městě došlo k výbuchům. Kličko jen dodatečně napsal na Telegram, aby obyvatele informoval: "V Kyjevě může dojít k výpadkům proudu. Nabíjejte telefony a další zařízení. Udělejte si zásoby vody."

- Mychajlo Podoljak, poradce vedoucího kanceláře ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, na Twitteru prohlásil, že Rusko dnes ráno vypálilo na Ukrajinu přes 120 raket. 


- Novinářka Iryna Matviyishyn uvádí, že výbuchy byly slyšet i ve Lvovské oblasti, která se nachází na západě Ukrajiny, daleko od frontové linie invaze a okupace.



- Starosta Charkova Ihor Těrechov na Telegramu uvedl, že ve městě došlo k "sérii výbuchů", a dodal: "Jaké objekty byly zasaženy a zda jsou oběti - informace se zatím upřesňují."


- BBC informuje, že v regionech Ukrajiny došlo k nouzovému přerušení dodávky elektřiny. Cituje státního dodavatele energie Dtek, podle něhož se Oděsa a Dněpropetrovsk potýkají s nouzovými výpadky proudu, protože "jsou zavedeny kvůli hrozbě raketových útoků, aby se zabránilo značným škodám, pokud se nepříteli podaří zasáhnout energetická zařízení".

- Mykolajivský gubernátor Vitalij Kim právě na Telegramu uvedl: "Sestřelili jsme 3 rakety nad mořem", a pak dodal: "Další minus 2. Šikovní" ve druhé zprávě o pár minut později.

Podle korespondenta agentury Reuters a zpráv místních médií byly výbuchy slyšet v Kyjevě, Žytomyru a Oděse. V Oděské a Dněpropetrovské oblasti bylo vyhlášeno přerušení dodávek elektřiny s cílem minimalizovat možné škody na energetické infrastruktuře.

- Podle místního gubernátora Vitalije Bunečka na Telegramu byly nad Žytomyrskou oblastí spatřeny rakety.

Podle Oleksandra Vilkula, náčelníka ukrajinské vojenské správy Kryvyj Rih, na Telegramu jsou na Ukrajinu odpalovány rakety z lodí v Černém moři.

- Kyjevská městská vojenská správa právě zveřejnila na Telegramu zprávu: "Kyjev! Protivzdušná obrana funguje! Zachovejte klid! Zůstaňte v krytech, dokud se nezapne letecký poplach!", což může znamenat, že rakety byly sestřeleny.

- Spojené státy zvyšují své úsilí, aby zabránily Íránu v možnosti dodávat Rusku bezpilotní letouny, uvádí New York Times.

"V rozhovorech ve Spojených státech, Evropě a na Blízkém východě řada zpravodajských služeb, vojenských a národněbezpečnostních činitelů popsala rozšiřující se americký program, jehož cílem je potlačit  schopnost Íránu vyrábět bezpilotní letouny, ztížit Rusům vypouštění bezpilotních letounů "kamikadze" a - pokud vše ostatní selže - poskytnout Ukrajincům obranu potřebnou k jejich sestřelení z oblohy," uvádí New York Times.

Bidenova administrativa se údajně soustředí na to, aby Írán připravila o některé komponenty potřebné k výrobě bezpilotních letounů, z nichž mnohé se vyrábějí na Západě.

- Ruský ministr Lavrov odmítá Zelenského "mírový vzorec" - RIA

Rusko nepoužije "mírovou formuli" ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského jako základ pro jednání.  Lavrov rovněž agentuře RIA řekl, že představa Kyjeva o vytlačení Ruska z východní Ukrajiny a Krymu s pomocí Západu je "iluzí".

- Boje jsou ve slepé uličce, tvrdí šéf ukrajinské špionáže

Šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov se vyjádřil podobně jako Ústav pro studium války o Bachmutu, i když to rozšířil na celou zemi.

Budanov konstatuje, že boje na Ukrajině jsou ve slepé uličce, protože ani Ukrajina, ani Rusko nejsou schopny výrazněji postoupit.

Uvedl, že Rusko je ve slepé uličce, ale že Ukrajina "je nemůže porazit komplexně ve všech směrech",  čeká na zbraně.


- Bachmut se dostává do patové situace, sděluje americký thinktank

Analytici amerického Institutu pro studium války se domnívají, že Rusko dosáhlo v Bachmutu patové situace, přičemž "několik ukazatelů podporuje hodnocení, že ruské síly v okolí Bachmutu kulminovaly".

Ve středu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij uvedl, že v bojujícím frontovém městě, které se nachází ve východní Doněcké provincii, zůstalo "jen několik" civilistů. V příspěvku na Telegramu ukrajinský vůdce o městě prohlásil, že "neexistuje místo, které by nebylo pokryto krví".

Americká vojenská doktrína definuje kulminaci jako "okamžik, kdy síly již nejsou schopny pokračovat ve své formě operace, útoku nebo obrany" a "kdy síly nemohou pokračovat v útoku a musí zaujmout obranné postavení nebo provést operační pauzu". Pokud ruské síly v Bachmutu skutečně kulminovaly, mohou přesto pokračovat v agresivním útoku. Kulminované ruské síly mohou pokračovat v neefektivních útocích na Bachmut, ačkoli je velmi nepravděpodobné, že by tyto útoky přinesly operačně významné zisky.


- Ukrajinští představitelé ve středu vyzývali obyvatele k evakuaci z města Cherson, protože ruské síly zesílily minometné a dělostřelecké útoky na toto nedávno osvobozené jihoukrajinské město. Podle místního úředníka, který se podílel na evakuaci, se někteří obyvatelé, kteří prožili ruskou okupaci, zdráhají navzdory bombardování odejít.

-  Podle Zelenského Ukrajina od únorové invaze Ruska zajistila propuštění 1 456 válečných zajatců.
Ukrajinský prezident hovořil ve výročním projevu před ukrajinským parlamentem, kde byl údajně přítomen Valerij Zálužnyj, vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil, ministři vlády, zahraniční diplomaté, vojenský personál a rodinní příslušníci padlých vojáků.

- Kreml trvá na tom, že jakékoli návrhy na ukončení konfliktu musí zohlednit to, co nazývá "dnešní realitou" čtyř ukrajinských regionů, které Moskva jednostranně prohlásila za součást Ruska. 

- Ruský ministr zahraničí vyjádřil přesvědčení, že Moskva dosáhne svých cílů na Ukrajině díky své "trpělivosti" a "vytrvalosti". "Jsem přesvědčen, že díky naší vytrvalosti, trpělivosti a odhodlání uhájíme ušlechtilé cíle, které jsou životně důležité pro náš lid a naši zemi," řekl  Sergej Lavrov v rozhovoru vysílaném ve státní televizi.

-  Šéf Gazpromu uvedl, že ruský plynárenský gigant má za sebou náročný rok,  společnost hledá nové trhy po mezinárodních sankcích kvůli ukrajinské ofenzivě Moskvy. "Chci hned říci, že rok 2022 se samozřejmě ukázal jako velmi, velmi obtížný," řekl Alexej Miller během konference na konci roku, kdy napětí mezi Ruskem a Západem stoupá.


Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
4508

Diskuse

Obsah vydání | 30. 12. 2022