Ruská agrese na Ukrajině: Počet zabitých civilistů je výrazně vyšší než známých 6 884, konstatuje OSN

28. 12. 2022

čas čtení 5 minut
 
- Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) zveřejnil počet civilních obětí dosavadního průběhu ruské agrese na Ukrajině, podle kterého je známo, že v období od 24. února 2022 do 26. prosince 2022 zahynulo na Ukrajině 6 884 lidí, včetně 429 dětí.

Úřad  uvádí, že skutečný počet bude pravděpodobně "podstatně vyšší, protože příjem informací z některých míst, kde probíhaly intenzivní bojové akce, se opozdil a mnoho zpráv stále čeká na potvrzení".


- Odhady ztrát ruských vojáků do 28.12.: 103 770 ruských mrtvých. 550 za poslední den:

- Zdá se, že ukrajinské síly se přiblížily k znovudobytí klíčového Ruskem kontrolovaného města Kreminna v Luhanské provincii.
Luhanský oblastní gubernátor Serhij Hajdaj uvedl, že bojovníci v části města kontrolované ruským velením byli v důsledku tlaku ukrajinské armády nuceni ustoupit do Rubizhne, města ležícího několik kilometrů jihovýchodně.

- Na východě a jihu země pokračují těžké boje bez známek  mírových rozhovorů. Znovuzískání Kreminny a nedalekého Svatova by mohlo Kyjevu otevřít cestu k zahájení ofenzívy na Sievierodoněck a Lysyčansk, dvě města, která Ukrajina ztratila v létě. 

- Ruské jednotky se nadále soustřeďují na dobytí města Bachmut v Doněcké oblasti,
uvedlo v úterý britské ministerstvo obrany na svém každodenním vojenském brífinku.

- Podle mluvčího ukrajinského letectva ruská armáda po úderech na klíčovou leteckou základnu přesunula mnoho svých bojových letounů z letecké základny Engels na jiná místa. Podle ruského ministerstva obrany byli v pondělí po útoku ukrajinského dronu na leteckou základnu, která leží hluboko uvnitř ruského území, zabiti tři ruští vojáci.

 

- Matka Australana z Victorie, který zahynul v bojích na Ukrajině, vzpomíná na svého syna jako na obránce svobody, kterého hnala empatie. Australské ministerstvo zahraničních věcí a obchodu (Dfat) ve středu potvrdilo, že muž z Melbourne Sage O'Donnellhad zemře
l.
 
- Oleh Syněhubov, gubernátor Charkovské oblasti  napsal na Telegram, že v důsledku nepřátelské akce byl zraněn jeden člověk. Uvedl, že:

    V důsledku ranních útoků okupantů na Charkov utrpěl 48letý muž střepinové zranění. Je v nemocnici ve středně těžkém stavu.

- EU tsděluje, že  pomáhá přes zimu "více než 700 000" Ukrajin

Delegace Evropské unie na Ukrajině oznámila, že během války podpoří "více než 700 000 Ukrajinců v zimě". V tiskovém prohlášení, které bylo zveřejněno ve středu, úřad Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) na Ukrajině uvádí, že "zvyšuje úsilí na pomoc vnitřně vysídleným a válkou postiženým lidem, aby přežili chladné počasí".


- Maksym Kozytskyi, gubernátor Lvovské oblasti na západě Ukrajiny, napsal na Telegram, že v regionu byl přes noc klid. Uvedl, že včera byl vyhlášen jeden letecký poplach, varování před odpálením řízených střel z Běloruska na severu země, ale že se nebezpečí "nenaplnilo".

- Na oficiálním kanálu státní správy města Kyjeva na Telegramu se objevila zpráva, že v hlavním městě Ukrajiny platí varování před nálety.

- Ruské síly vypálily za 24 hodin do středečního rána 33 raket na civilní cíle v ukrajinském městě Cherson, uvedla ukrajinská armáda na Telegramu.

- Ukrajinský vojenský analytik Oleh Ždanov podle agentury Reuters uvedl, že boje se zintenzivnily a Rusko nasadilo na frontové linie více tanků a obrněných vozidel.


- Podle kremelského zákazu by měl být od 1. února do 1. července 2023 zastaven prodej ropy do zemí, které se účastní cenového stropu. Samostatný zákaz prodeje rafinovaných ropných produktů, jako je benzin a nafta, by vstoupil v platnost v den, který stanoví vláda. Putin by měl pravomoc tato opatření ve zvláštních případech zrušit

- Navzdory zintenzivnění bojů zůstává frontová linie na východní Ukrajině jen málo změněná a ani jedna ze stran nedosáhla žádného významnějšího pokroku,
uvedlo britské ministerstvo obrany a ukrajinští vojenští analytici.

- Putinovy výroky, že je "připraven jednat se všemi stranami" zapojenými do konfliktu na Ukrajině, jsou podle analytiků součástí záměrné informační kampaně, jejímž cílem je zmást Západ a přimět ho k ústupkům. Americký thinktank Institute for the Study of War uvedl, že ruský prezident v sobotu na rozdíl od některých zpráv nenabídl Ukrajině vyjednávání.

- Podle ukrajinské vlády byla na Ukrajinu vrácena těla 42 ukrajinských vojáků, kteří padli během bojů. Práce na navrácení těl ukrajinských bojovníků "se nezastaví ani na den", uvedl Oleh Kotenko, zmocněnec pro pohřešované osoby.

- Vladimir Putin se v uplynulých 24 hodinách dvakrát sešel se svým běloruským protějškem Alexandrem Lukašenkem, aby "dořešili mnoho otázek
", uvedla běloruská státní tisková agentura Belta. Jednání se uskutečnila v Petrohradě, v úterý při snídani v Ruském muzeu a včera večer na neformálním summitu Společenství nezávislých států (SNS), uvedla agentura.

-  Ruský klobásový magnát, který údajně kritizoval válku na Ukrajině, zemřel po pádu z okna ve třetím patře luxusního hotelu v Indii. Tělo 65letého Pavla Antova bylo objeveno jen dva dny poté, co byl ve stejném hotelu nalezen mrtvý po zjevném infarktu jeho přítel a další místní ruský politik Vladimir Bidenov.

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
4009

Diskuse

Obsah vydání | 30. 12. 2022