Putinův plán pro Ukrajinu vychází ze Stalina. Ale nedůsledně

30. 12. 2022

čas čtení 3 minuty
Nedávná prohlášení Vladimira Putina ukazují, že stále chce anektovat celou Ukrajinu s výjimkou Haliče, okrajové západní části. To vyplývá z reakce kremelského vůdce učiněné před týdnem na poznámku ministra vnitra Mikuláše II., Petra Dunova, napsala Ljubov Stěpušova.

Putin poznamenal, že Durnov varoval, že "chcete-li ztratit Ukrajinu, anektujte Halič", protože tento region byl pod rakousko-uherskou vládou a stal se semeništěm ukrajinského nacionalismu.

Putin věří, že může anektovat zbytek Ukrajiny a že Halič (skládající se z dnešní Ivano-Frankivské, Lvovské a Ternopilské oblasti) by po ruských jednáních s Polskem mohla být ponechána jako zbytková Ukrajina. Ve skutečnosti to jsou jediná "mírová" jednání, která Putin skutečně chce vést.

Jak pravděpodobně už Putinovi někdo řekl, myšlenka, že velká část Ukrajiny, která byla ovládána ruským impériem, by mohla být znovu pohlcena Moskvou, ale že určité části na západě by anektovány být nemohly, má svůj skutečný původ ne ve slovech carského ministra, ale v poznámkách sovětského diktátora Josifa Stalina.

Po bolševické revoluci Lenin a mnoho bolševiků věřilo, že jak se revoluce rozšíří, mohly se rozšířit i hranice jejich země - a že vytvoření sovětské svazové republiky, jako je Ukrajina, by mohlo být modelem pro budoucnost, ve které vznikne také Německá SSR, Francouzská SSR a dokonce i Americká SSR.

Ale byl tu jeden bolševický vůdce, který nesouhlasil - Josif Stalin. A v době druhého kongresu Kominterny v roce 1920 předložil své námitky ve dvou kódovaných kabelogramech, z nichž jeden byl v sovětských dobách publikován pouze jednou (v poznámce pod čarou ve třetím vydání Leninových sebraných děl) a jeden z nich zůstal nezveřejněn až do zániku SSSR.

V obou Stalin jasně říká, že národní identity zůstanou silné i po socialistické revoluci a že pokus vnutit kontrolu Moskvy těm, kteří nikdy předtím nezažili ruskou vládu, by byla chyba. Řekl, že Poláci nikdy nepřijmou sovětskou ruskou vládu a že totéž bude platit i jinde.

Nakonec Lenin zemřel nedlouho po vzniku SSSR a Stalin mohl uvést své myšlenky do praxe. Tyto myšlenky daly vzniknout světovému socialistickému systému, v němž bylo mnoho států, které neměly ani jeden typ rozmanitosti, jaký Stalin neměl v úmyslu povolit v Sovětském svazu.

Po roce 1945 byl Stalin důsledný v neabsorbování zemí komunistického bloku. Svůj vlastní názor porušil pouze tehdy, když okupoval západní Ukrajinu, západní Bělorusko a části dnešního Moldavska - a také když po 25 letech znovu nastolil nadvládu Moskvy v pobaltských zemích.

Právě z důvodů, které Stalin předvídal již dříve, tato porušení vlastních zásad sehrála hlavní roli při zániku Sovětského svazu v roce 1991.

Putin jasně chápe některá nebezpečí, která Stalin rozpoznal a doufal se jim vyhnout. Ale nezdá se, že by si uvědomil, že celá Ukrajina je nyní nezávislá na Moskvě déle než Estonsko, Lotyšsko a Litva v době, když je Stalin okupoval.

A platí to i pro všechny ostatní bývalé sovětské republiky.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
6057

Diskuse

Obsah vydání | 3. 1. 2023