Trumpova daňová přiznání ukazují příjmy z cizích zemí

2. 1. 2023

čas čtení 2 minuty
Daňová přiznání Donalda Trumpa ukazují, že bývalý prezident během svého působení v úřadu pobíral příjmy z více než tuctu zemí, což poukazuje na řadu potenciálních střetů zájmů, informují Bernie Becker a Benjamin Guggenheim.

Trumpova přiznání, která v pátek po dlouhém právním sporu zveřejnili sněmovní Demokraté, odhalily příjmy z let 2015 až 2020 z celé řady cizích zemí, mimo jiné včetně Kanady, Panamy, karibského ostrova Svatý Martin, Filipín, Spojených arabských emirátů a Británie.

Dokumenty neposkytly podrobnosti o tocích peněz, nicméně je známo, že Trump vlastní golfová hřiště ve Skotsku a Irsku a jeho jméno zdobí luxusní hotely od Panamy po Kanadu.

Bývalý prezident byl známý tím, že spojil své obchodní zájmy s nejvyšším americkým veřejným úřadem, čelil obvinění z využívání své role k propagaci svých soukromých letovisek, nasměrování federálních peněz do svých hotelů a povzbuzení zahraničních vlád, aby utrácely peníze, které by přímo prospěly zájmům Trumpovy rodiny.

Jeho dalekosáhlé obchodní zájmy, zahraniční i domácí, jsou zasazeny do více než 400 samostatných podnikatelských subjektů. Zpráva skupiny OpenSecrets z roku 2019 uvedla, že má aktiva ve výši více než 130 milionů dolarů ve více než 30 zemích.

Daňová přiznání za šest let zveřejněná v pátek ukazují, že Trump získal rozsáhlé příjmy z Kanady, Irska a Británie – včetně hrubého příjmu z podnikání ve výši nejméně 35,3 milionu dolarů z Kanady v roce 2017, tedy v roce, kdy nastoupil do úřadu.

Ten rok Trump také přivezl 6,5 milionu dolarů z Číny, 5,8 milionu dolarů z Indonésie a 5,7 milionu dolarů z Indie.

Do roku 2020, posledního celého roku v úřadu, vykázal Trump příjmy ve výši 8,8 milionu dolarů z Británie a dalších 3,9 milionu dolarů v Irsku.

Není překvapením, že Trump i nadále dostával peníze ze zahraničí, když byl prezidentem, protože si ponechal vlastnictví společnosti, což nikdo z předchozích prezidentů během výkonu úřadu neudělal.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
4956

Diskuse

Obsah vydání | 5. 1. 2023