Německo: Důvěra ve všechny politické instituce drasticky klesá

4. 1. 2023

čas čtení 3 minuty
Zejména spolkový kancléř a spolková vláda obrovsky ztrácejí důvěru obyvatelstva. Podle nedávného průzkumu společnosti Forsa důvěřuje oběma institucím jen asi 30 % dotázaných. Spolkový prezident Steinmeier je u dotázaných přijímán lépe.

Podle průzkumu se důvěra ve všechny politické instituce ve srovnání s předchozím rokem drasticky snížila. U všech deseti zkoumaných institucí dochází ke ztrátě důvěry, jak ukázal průzkum "RTL/ntv Trend Barometer" zveřejněný v úterý. Největší pokles důvěry lze proto pozorovat ve dvou institucích exekutivy na spolkové úrovni: Kancléř dosáhl pouze 33 %, spolková vláda 34 % – minus 24 a 22 bodů.

Pokles o 13 procentních bodů zaznamenal Spolkový sněm, kterému na přelomu roku důvěřovalo 37 % respondentů. Důvěra spolkového prezidenta klesla o dvanáct bodů na 63 %, ale stejně jako v předchozích letech měl největší důvěru mezi politickými institucemi.

V případě starostů a primátorů klesla důvěra o jedenáct bodů na 44 %, jak ukázal také žebříček institucionální důvěry institutu Forsa, který se provádí již 15 let.

Na přelomu roku byla důvěra o devět procentních bodů nižší u státních vlád (46 %), obecních rad (43 %) a městských a obecních správ (43 %). Pokles důvěry v Evropskou unii (31 %) a politické strany (17 %) byl o něco nižší, a to po sedmi procentních bodech.

Jasné rozdíly mezi Východem a Západem

Jak drasticky klesla důvěra v instituci "spolkového kancléře", ukazuje srovnání hodnotu důvěry, kterou Angela Merkelová (CDU) získala na přelomu roku 2020/21 na vrcholu tehdejší vlny koronaviru: V té době mělo v kancléřku velkou důvěru 75 % lidí. Oproti svému nástupci Olafu Scholzovi (SPD) měla na přelomu roku 2021/22 stále 57 % důvěru, jak dále oznámila RTL/ntv.

Průzkum Forsa také odhalil jasné rozdíly mezi Východem a Západem. S výjimkou institucí na místní úrovni (obecní rady: 44 %) je důvěra východních Němců v politické instituce nižší než důvěra západních Němců. Rozdíl v důvěře ve spolkového prezidenta (Východ 53 %, Západ 65 %) a Evropskou unii (východ 20 %, západ 33 %) byl obzvláště velký.

Podle průzkumu klesla na přelomu roku důvěra východních Němců v politické strany na 11 %.

Podle průzkumu mají příznivci AfD zdaleka nejnižší důvěru ve všechny politické instituce, stejně jako v předchozích letech. Pouze dva nebo tři ze stovky příznivců AfD mají důvěru v kancléře, spolkovou vládu, Bundestag nebo Evropskou unii.

Forsa se na zakázku RTL Deutschland dotazovala 4003 německých občanů od 15. do 22. prosince.

Zdroj v němčině: ZDE

0
Vytisknout
4387

Diskuse

Obsah vydání | 6. 1. 2023