Zemřel Jan Neoral, starosta obec Trokavec, který se postavil americkému radaru

5. 1. 2023 / Jan Májíček

čas čtení 2 minuty

V neděli 1. ledna 2023  zemřel ve svých osmdesáti letech bývalý starosta obce Trokavec, člen Ligy starostů proti radaru a zastupitel Plzeňského kraje, Jan Neoral.

Musím se přiznat, že jsme se s Honzou Neoralem dlouho neviděli. Vlastně od doby, kdy jsme vybojovali to, že v brdských lesích žádná základna není a to je už více jak 10 let. Přesto mě zpráva o jeho smrti zasáhla a okamžitě vyvolala vzpomínky, nejen na onu dobu, ale také na Honzu a jeho sveřepý zápas, která jsme spolu s mnoha dalšími lidmi vedli.

Jan Neoral byl jedním ze zakládajících členů Ligy starostů proti radaru, sdružení, která spojovalo starosty brdských obcí, které byly v bezprostřední blízkosti zamýšleného radaru. Liga zahrnovala přes tři desítky obcí, v mnohých z nich proběhlo místní referendum, ve kterém jejich obyvatelé radar jednoznačně odmítli.

Jako starosta malé brdské obce se Jan Neoral postavil se obrovskou silou proti vládní i mediální masáži, která se snažila dělat z odpůrců radaru naivní pacifisty, nebo ruské agenty. Vláda ODS v čele s Mirkem Topolánkem si po neúspěšné snaze radar občanům ČR prodat najala PR specialistu, Tomáše Klvaňu, který měl jako „pan radar“ objíždět Českou republiku a americký radar propagovat. Dodnes si pamatuji, jak jeho působení komentoval Honza Neoral: „Kam přijel, tam počet odpůrců radaru vzrostl.“

Bylo právě spojení místních starostů, Iniciativy Ne základnám, řady odborníků a osobností, které dávaly protestům širokou legitimitu a podporu. Jan Neoral se i díky ní stal zastupitelem Plzeňského kraje a mohla tak jeďte silněji promluvit do případných plánů na vybudování základny.

Zde na Britských listech publikoval k sedmdesáti článkům, které vyvracejí nejrůznější pomluvy a lži a odhalují zbabělost a pokrytectví vládních politiků i jejich stoupenců z rad veřejného života. Za přečtení stojí jeho článek o tom, jak se Tomáš Töpfer (herec a tehdejší senátor za ODS) pod pláštíkem tmy rychle vypařil ze sálu, aby nemusel s Janem Neoralem diskutovat..

Honza Neoral prokázal neobyčejnou odvahu i vnitřní integritu, protože tlak na něj byl obrovský. Po jeho boku věrně stála jeho partnerka Šárka. Jí a všem Honzovým blízkým bych rad vyjádřil svou nejhlubší účast. Honza si obřad nepřál, proto na něj prosím vzpomeňte dnes, kdy se vydá na svou poslední cestu.


(Upozornění. V článku Jana Májíčka bylo původně chybně uvedeno, že Jan Neoral zemřel 1. prosince. Chybná informace byla opravena 5.1. 2023 v 10 dopoledne.)


0
Vytisknout
5237

Diskuse

Obsah vydání | 9. 1. 2023