Šokující: Harvard není nezávislý. Pod tlakem proizraelských mecenášů odmítl zaměstnat šéfa lidskoprávní organizace Human Rights Watch

6. 1. 2023

čas čtení 6 minut


Kennedyho škola na Harvardské univerzitě se podvolila dárcům, kteří nebyli spokojeni s lidskoprávní  organizací obviňující Izrael z apartheidu na okupovaných územích
 
Kenneth Roth je v komunitě zabývající se lidskými právy vysoce ceněn

Děkan jedné z předních amerických vládních škol zablokoval místo, do něhož měl  být jmenován odcházející šéf  organizace Human Rights Watch (HRW) kvůli kritice útlaku Palestinců ze strany Izraele od  jeho organizace.



 
Carrovo centrum pro politiku lidských práv na Harvard Kennedy School nabídlo bývalému řediteli HRW Kennethu Rothovi pozici vedoucího pracovníka krátce poté, co v dubnu po 29 letech odešel do důchodu. Roth je v lidskoprávní komunitě vysoce ceněn za práci, kterou jako organizace vykonala při vytváření   mezinárodního trestního soudu a při stíhání hlavních porušovatelů lidských práv.
 
Děkan Harvard Kennedy School Douglas Elmendorf údajně podlehl nátlaku, jak uvedl časopis  Nation, který tento krok odhalil, a to v době, kdy se hlavním dárcům a významným židovským organizacím nelíbilo zejména to, že HRW obvinila Izrael z praktikování určité formy apartheidu na okupovaných územích.

Roth informoval,  že první tušení, že něco není v pořádku, získal při videokonferenčním hovoru, kdy se Elmendorfovi představil.

"Asi půl hodiny jsme si naprosto příjemně povídali, ale ke konci položil otázku: 'Máte nějaké nepřátele? A já odpověděl: 'Mám jich hodně. To je riziko povolání.' Ale jemu zjevně šlo o Izrael. Nechtěl slyšet o tom, že na mě uvalily sankce Čína i Rusko, nebo že mě napadla Rwanda či Saúdská Arábie. Chtěl vědět: jaký je můj postoj k Izraeli," řekl Roth.

Bývalý ředitel HRW uvedl, že Elmendorf přesto nedal najevo, že by jeho stipendium bylo ohroženo. Časopis Nation však uvedl, že o dva týdny později děkan sdělil Kathryn Sikkinkové, profesorce politiky lidských práv na Kennedyho škole, že Rothovi nebude umožněno, aby se této pozice ujal, protože lidskoprávní organizace HRW je "protiizraelsky zaujatá" a její bývalý ředitel psal tweety kritizující Izrael.

Roth konstatoval, že se nyní domnívá, že Elmendorf podlehl tlaku dárců, kteří silně podporují Izrael.

"Mylně jsem se domníval, že děkan Kennedyho školy si váží akademické svobody. Možná jsem zpětně naivní, ale předpokládám, že kritika Izraele, stejně jako kritika jakékoli jiné vlády, je prostě na denním pořádku. Tak to dělá přední zahraničněpolitické centrum," řekl.

Mezi absolventy Kennedyho školy je více bývalých hlav států a vlád než v jakékoli jiné podobné instituci, stejně jako ministrů vlády, nejvyšších vojenských představitelů a poslanců.

Časopis The Nation upozornil na "dominantní zastoupení americké komunity národní bezpečnosti a jejího blízkého spojence Izraele" na Kennedyho škole. Patří mezi ně lidé na vysokých pozicích z řad výrobců zbraní, Pentagonu a velkých korporací.

V roce 2017 Elmendorf ustoupil námitkám aktivních i  bývalých vrcholných představitelů CIA a stáhl stipendium, které bylo nabídnuto Chelsea Manningové po jejím propuštění z vězení za porušení zákona o špionáži tím, že předala serveru WikiLeaks tajné vojenské a diplomatické dokumenty.
 
Škola obdržela desítky milionů dolarů od podporovatelů Izraele, jako je miliardář Les Wexner, který se podle časopisu  Nation zasloužil o to, že na škole studují příslušníci izraelské armády a zpravodajských služeb.

Další významný dárce, Robert Belfer, je také úzce spjat s Ligou proti hanobení a Americkým židovským výborem, které se snaží zdiskreditovat skupiny pro lidská práva kvůli jejich kritice Izraele. Belfer je členem výkonné rady významných dárců děkanátu, kteří Elmendorfovi radí.

Odmítnutí Rotha je součástí širšího útoku na lidskoprávní organizace kvůli jejich kritice izraelské politiky, která se v posledních letech stupňuje s tím, jak stále pravicovější vlády utužují sevření okupovaných území a vyhlídky na vznik nezávislého palestinského státu se vzdalují.

Když Amnesty International loni vydala zprávu, v níž uvedla, že izraelské zacházení s Palestinci se podle mezinárodních zákonů rovná apartheidu, vydala Konference předsedů hlavních amerických židovských organizací prohlášení, v němž Amnesty obvinila, že se snaží "démonizovat a delegitimizovat židovský a demokratický stát Izrael", což je formulace, která se často používá k naznačování antisemitismu.

Roth uvedl, že HRW čelila podobným útokům na své motivy, když vydala zprávu Překročený práh: Izraelské úřady a zločiny apartheidu a perzekuce. Přestože přední izraelští politici, včetně dvou bývalých premiérů, také prohlásili, že jde o apartheid, izraelské úřady začaly na HRW útočit.

Roth uvedl, že kritici obviňují HRW, že si na Izrael zasedla,  což je obvinění, které je často vznášeno také proti OSN, zpravodajským organizacím a dalším lidskoprávním skupinám.

"Izrael je jen jednou ze 100 zemí, jimiž se zabýváme. A i v rámci izraelsko-palestinského kontextu se zabýváme Hamásem, Palestinskou samosprávou, Hizballáhem. Jsme spravedliví a objektivní, ale jsme kritičtí, protože izraelská vláda si kritiku zaslouží. Je stále represivnější, a jak jsme zjistili na okupovaných územích, dopouští se zločinu proti lidskosti, apartheidu," řekl.

Kritiky Izraele odmítly i další významné americké  univerzity, včetně správní rady Městské univerzity v New Yorku, která zablokovala udělení ceny oceňovanému židovskému dramatikovi Tonymu Kushnerovi poté, co byl obviněn z protiizraelského postoje.

Podrobnosti v angličtině ZDE

3
Vytisknout
4541

Diskuse

Obsah vydání | 10. 1. 2023