Británie odpálila vlastní raketu do vesmíru, avšak pokus selhal!

10. 1. 2023

čas čtení 2 minuty
Video: Letadlo Boeing 747-400 Cosmic Girl, které pod levým křídlem nese raketu LauncherOne, na letišti v Newquay.

Letadlo Boeing 747-400 Cosmic Girl, které pod levým křídlem nese raketu LauncherOne, na letišti v Newquay.

Hrabství Cornwall se  v pondělí  večer připravovalo  na historický start do vesmíru a panovala tam festivalová atmosféra

Po odpálení rakety z letícího Boeingu "ze záhadných důvodů" (?) systém ukončil misi předčasně


Na cornwallském letišti Newquay panovala v pondělí odpoledne festivalová atmosféra, když se na historický start rakety začalo sjíždět více než 2 000 fanoušků kosmonautiky.

 

Z cornwallského kosmodromu v pondělí večer startoval přestavěný Boeing 747, vyletěl do Atlantiku a odpáli raketu, která do vesmíru vynese devět družic.

Mise společnosti Virgin Orbit Start Me Up, byla  prvním startem družic z britské půdy a byla   označována za začátek nové vesmírné éry pro Spojené království.

Vstupenky na sledování startu letadla byly zájemci z řad veřejnosti rozprodány během několika hodin po jejich zveřejnění.

Vzhledem k tomu, že mise je pojmenována podle písně skupiny Rolling Stones, zdálo se příhodné, že akce měla atributy hudebního festivalu.

K dispozici byla velká obrazovka, která sledovala misi, a - základní prvek každého moderního festivalu - VIP sekce s koženými křesly. A také stan s tichou diskotékou, která slibovala, že užitečný způsob jak se zahřát.


Diváci viděli  letadlo, které pilotuje Matthew Stannard, testovací pilot britského letectva, jak startuje z dráhy kosmodromu a letí nad mořem směrem k Irsku.

Přibližně hodinu po startu se raketa oddělila od letadla ve výšce 10 700 metrů.. Několik vteřin  měla klesat, než se zapálila a vystřelila na jih, přičemž  nabírala rychlost a výšku při průletu nad Portugalskem a Kanárskými ostrovy.


Mezi těmi, kdo mají satelity na palubě, jsou britské ministerstvo obrany, Ománský sultanát, americký Národní úřad pro průzkum a britské startupy včetně velšské společnosti Space Forge, která vyvíjí opakovaně použitelné satelity.


Mise však selhala, nepodařilo se dostat satelity na oběžnou dráhu.


Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5663

Diskuse

Obsah vydání | 12. 1. 2023