Rozhovor Britských listů 562. Jak prezidentská volba zrcadlí současnou českou realitu

12. 1. 2023

čas čtení < 1 minuta



Je tady český prezident jen od toho, aby kladl věnce, anebo má pro Čechy větší význam? Co jmenování soudců a guvernéra České národní banky? Jaký to má dopad?  Měli by si čeští voliči negativně vymezit možná rizika jednotlivých kandidátů? Co vlastně ten který kandidát reprezentuje? V poslední den před prvním kolem prezidentských voleb v České republice se redaktoři Britských listů Jan Čulík, Bohumil Kartous a Albín Sybera zamýšlejí nad prezidentskými volbami v České republice, které o českém společenství zjevně odhalily mnohé.

O šestileté holčičce z Avdijivky

12. 1. 2023

čas čtení < 1 minuta

Tohle je šestliletá holčičika Elja z Avdijivky. Po dobu posledních 11 měsíců žila 5 km od frontové linie, pod dělostřelbou. Schovávala se ve sklepě a třásla se strachem. Včera večer zemřela na infarkt.

Tohle dítě zemřelo na infarkt. Do pekla s tebou Rusko!



Rusko vytvořilo Českou republiku a Polsko a oni se k nám nyní takto chovají! Neuvěřitelné!

12. 1. 2023

čas čtení < 1 minuta

"Konec konců, existence takových zemí jako Česká republika, Polsko, vůbec nebyla v plánech Německa! Ty země prostě neexistovaly. My jsme jim darovali jejich stát, my jsme jim darovali všechno. A přitom oni se k nám chovají takhle! Jsem tím ohromen. Nechápu to. To, co dělají na Ukrajině, to je jiná věc. Chápu, že tam chtějí získat území. To ale nemá význam."

 "Přivážejí tam tanky. Varovali jsme před tím."



 19544

Vraťme občanku, neumíme volit...

12. 1. 2023 / Richard F. Vlasák

čas čtení 6 minut

 
Dobrý den a ahoj,

prezidentská volba, jíž jsme svědky i účastníky, nevrhá na stav naší společnosti a na nás samotné právě pozitivní světlo.

Maloměšťáctví, nedostatek vizí nebo i ctění elementárních základů slušnosti činí ze svátku demokracie opileckou frašku nedospělých puberťáků, a to máme v občance napsáno, že je republice třicet. Za jinou úvahu tedy stojí, jestli je postavena na správných ideách a základech, ale o tom jinde a jindy...


Rozhovor Britských listů 561. Jak se kampaň za volbu prezidenta proměňuje v pěknou frašku

9. 1. 2023

čas čtení < 1 minuta



Redaktoři Britských listů Karel Dolejší, Bohumil Kartous a Jan Čulík se snaží v tomto Rozhovoru Britských listů vyrovnat se s některými absurdnějšími rysy české prezidentské předvolební kampaně, které v posledních dnech a hodinách nabraly grády. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi od úterý 10. ledna 2023.

30822

Obsahuje jízlivost a sarkasmus

Koho chceme za prezidenta: Zamilované iluze aneb jak srdce usměrnit rozumem

12. 1. 2023 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous


Kampaň před prezidentskými volbami vrcholí. Jsou to zjevně nejvíce emocionální politické volby v českém prostředí, což dokazuje míra zanícení, s jakou společnost na sociálních sítích propadla potřebě lustrovat toho správného na prezidentskou pozici. Je to nepochybně způsobeno tím, že žádná jiná politická instituce v Česku není tak úzce spojena s kulturní identitou. Ať už je tím kýženým klon Masaryka, Havla, Zemana, nebo jde o nějaký novotvar nastolující změnu tradice, velmi často a citelně se opírá o potřebu nejen někoho zvolit, ale vyvolit. Není divu, český prezident prostě historicky je upgrade mocnáře a mocnář je pochopitelně vyvolen, nikoliv volen. To emoční zaujetí sebou nese jednu svízel. Mnoho emocí a mnoho představ spojených s identitární symbolikou toho kterého voliče může vést k poněkud iracionálnímu rozhodování.

 17294

Dlouhý covid a jeho těžko předvídatelné dopady

Můj boj s covidem

12. 1. 2023 / Milan Mundier

čas čtení 6 minut

Na sklonku roku 2020 jsem měl nedobrý pocit. Čínský koronavirus, zkráceně covid-19, nabýval na síle a čerstvě vyrobená vakcína byla teprve na cestě. Mnozí lidé už byli ze všech těch lockdownů a děsivých televizních reportáží unavení, někteří navíc podlehli dezinformacím o „obyčejné chřipečce“ nebo nástupu nové totality. Nešlo ani tak o to, jak moc se lišily názory některých lékařů a vědců, ale spíše o to, že se ke covidu vyjadřoval prakticky každý. Nebyl jsem obézní a s nějakou formou alergie se dnes potýká kdekdo. Ale když pracujete v první linii (přestože jste oficiálně vedeni jako úředníci), existuje vysoká pravděpodobnost, že se nákaze nevyhnete. Zejména když se dostáváte do kontaktu s lidmi, kteří riziko covidu podceňují a počáteční příznaky daného onemocnění připisují prostému nachlazení či únavě. V mém případě sehrála rozhodující roli silná virová nálož, jíž jsem byl vystaven. V tomto ohledu jsem nebyl ani první, ani poslední.

 19793

Vzkaz pro paní doktorku Schillerovou

11. 1. 2023 / Oldřich Maděra

čas čtení 5 minut

Dnes jsem si přečetl v novinách o tom hlasování o nedůvěře vládě. Já tu vládu nemusím, ať ji s klidem odvolají. Nicméně ještě více nemusím paní Schillerovou. Nedalo mi to a napsal jsem o tom další článek, píše Oldřich  Maděra. 

* * *

V roce 2001 jsem utekl z Čech, protože jsem nechtěl do konce života platit výpalné. Nebylo to jednoduché, ale usadil jsem se a projektoval jsem. Nevím, co mě to napadlo, asi to byla láska k rodné hroudě, tak jsem si zhruba po deseti letech v cizině řekl, že si tam v té daleké zemičce mezi horami zase tak trochu zaprojektuji. Sehnal jsem tým asi 30-40 lidí a udělal jsem dva projekty pro ČEZ. Pracovali jsme na tom asi dva roky. Díla jsme nedokončili z důvodů na straně ČEZu.

 18860

Jak nekritizovat soudy

12. 1. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Myslím, že je snad zcela pod úroveň čtenářů Britských listů psát takové banality, že pokud ti, kdo se cítí poraženi výsledkem soudního rozhodnutí, prohlásí bez důkazů a bez jakékoli věcné argumentace (kromě teorie spiknutí) soudce za zkorumpovaného nebo neschopného, pak jsou nejen směšní, ale také odporní. Principiálně to totiž znamená, že každý, kdo prohraje soud, má právo obviňovat soudce a soudní systém z korupce, bez důkazů, jen na základě frustrace a nenávisti. To je konec právního státu, to je myšlení nacismu a bolševismu.

31277

Pracuji s veřejně přístupnými zdroji a nepřeji si poškodit Mendelovu univerzitu

12. 1. 2023 / Ivan Větvička

čas čtení 2 minuty



Agenturní doktorandi studují na Mendelově univerzitě od roku 2009. Kdyby se profesorka Danuše Nerudová postavila proti této podivné spolupráci již před lety, netížila by ji kauza v prezidentské kampani, naopak by tím u voličů získala. O případ se začali zajímat nejprve němečtí a rakouští lovci plagiátů, kteří tehdy na prezidentské volby v České republice sotva pomysleli. Kauza zaujala i tamní média, o čemž se paní, tehdy ještě rektorka Nerudová dozvěděla v lednu 2021. Stále měla dost času ostře zareagovat. Rozhodla se jinak a je dobře, že o tom voliči vědí.

Co znamená úspěch v oblasti jaderné fúze v USA pro Evropu?

11. 1. 2023

čas čtení 7 minut

 
Americká laboratoř dosáhla "zážehu" prostřednictvím technologie, kterou Evropa opomíjí. Italští odborníci na jadernou fúzi diskutují o tom, zda není čas na jinou strategii



Dne 5. prosince v zařízení National Ignition Facility v Livermore v USA dopadlo 192 laserových paprsků na malou kapsli naplněnou deuteriem a tritiem umístěnou ve zlatém válci a způsobilo to, čemu fyzikové říkají "vznícení". Poprvé se tak stalo, že množství energie vzniklé při řízené jaderné fúzní reakci bylo větší než energie, kterou přenesly lasery použité k její iniciaci. Terč absorboval 2,05 megajoulů energie a na oplátku vyzářil 3,15 megajoulů, což představuje 54% nárůst energie.

Proč na tom záleží?

Rusko vyměnilo generála pověřeného vedením války na Ukrajině v rámci nejnovějších vojenských změn

12. 1. 2023

čas čtení 6 minut

Pozoruhodné. Neustálé vyměňování generálů je jasným signálem porážky.


Valerij Gerasimov nahradí Sergeje Surovikina, který byl jmenován vrchním velitelem ruské armády v říjnu. Zelenskij se vysmívá tvrzení o ruském vítězství v Soledaru


Rusko jmenovalo Valerije Gerasimova, náčelníka generálního štábu, svým vrchním velitelem pro válku na Ukrajině. je to  poslední z několika velkých otřesů v moskevském vojenském vedení během selhávající invaze na Ukrajinu

Ve středečním prohlášení ministerstvo obrany uvedlo, že Gerasimovovo jmenování představuje "zvýšení statusu vedení" vojenských sil na Ukrajině a bylo provedeno s cílem "zlepšit kvalitu ... a efektivitu řízení ruských sil".


Sergej Surovikin, nechvalně známý generál, kterému ruská média přezdívají "generál Armagedon" a který byl v říjnu jmenován do funkce celkového velitele armády, zůstane Gerasimovovým zástupcem, uvedlo ministerstvo obrany. Surovikin už v Sýrii proslul vražděním civilistů.

 19805

Twitterový účet Visegrád24 je propaganda polské ultrapravice

12. 1. 2023

čas čtení 14 minut

Twitterový účet Visegrád24 si rychle získal popularitu, ale jeho motivace a financování nejsou zdaleka transparentní. Majitelé využívají západní podpory Ukrajině a zároveň budují značku "Make Europe Great Again" (Udělejme Evropu znovu velkou), čímž exportují úspěšnější polský model, který původně vyzkoušel Viktor Orbán.

Maďarské pokusy ztroskotaly, ale v Polsku plán zůstal živý: za pouhé dva roky se Visegrád24 rozrostl v jednu z největších středovýchodoevropských informačních operací v angličtině - navzdory naprosté anonymitě, neprůhledné struktuře financování, absenci webových stránek, nedostatku původního obsahu a pochybným vazbám na polskou vládu, píše Iván László Nagy na strákách Visegrád Insight.

 19274

Rusko musí čelit tribunálu za zločin agrese na Ukrajině, zdůrazňují šéfové britských politických stran

11. 1. 2023

čas čtení 3 minuty

 

Tlak na Putina roste, politici a právníci poukazují na zásady, které vedly k norimberským procesům s nacistickými válečnými zločinci



Požadavek na zřízení zvláštního tribunálu, který by vyšetřoval Rusko za zločin agrese proti Ukrajině, podpořili vysoce postavení britští politici napříč politickým spektrem. Sdělili tak Vladimiru Putinovi a jeho generálům, že se budou zodpovídat ze svých zločinů.


Ve společném prohlášení, které poskytli týdeníku Observer, osobnosti jako předseda labouristů Keir Starmer, bývalý generální tajemník NATO George Robertson, bývalý ministr zahraničí David Owen a bývalý předseda toryů Iain Duncan Smith uvádějí, že musí  být zřízen tribunál, který by se zabýval zjevně nezákonnou válkou na základě stejných zásad, jakými se řídili spojenci, když se v roce 1941 sešli, aby položili základy norimberského procesu s nacistickými vůdci pro válečné zločiny.

 19274

PROHLÁŠENÍ VYZÝVAJÍCÍ K VYTVOŘENÍ ZVLÁŠTNÍHO TRIBUNÁLU PRO POTRESTÁNÍ ZLOČINU AGRESE PROTI UKRAJINĚ

11. 1. 2023

čas čtení 4 minuty

 
Je to již 10 měsíců, co Rusko podporované Běloruskem zahájilo jednu z největších pozemních invazí v Evropě od druhé světové války.

Od té doby byly zabity nebo zraněny tisíce ukrajinských civilistů, osm milionů lidí bylo vnitřně vysídleno a přibližně osm milionů se stalo uprchlíky. Civilní infrastruktura a hospodářský majetek v hodnotě desítek miliard byly zničeny nebo rozkradeny a nenahraditelné kulturní památky se proměnily v trosky. Velké části ukrajinského území zůstávají pod okupací nebo útokem.

Agresivní činy lze vysledovat nejen k únorové invazi, ale i k rozhodnutí ruského vojenského a politického vedení napadnout a okupovat Krym, město Sevastopol a Donbas od roku 2014.

Argumentace Daniela Veselého i Matěje Hollana je nesmyslná

11. 1. 2023 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Oba materiály, jak text Daniela Veselého, tak citovaný článek Matěje Hollana jsou nesmyslné a jsou jen důkazem jak chabé úrovně myšlení jsme nyní často svědky v České republice.

Základní potíž s argumentací Daniela Veselého je sktuečnost, že režim, který v Rusku vytvořil Vladimír Putin, je stoprocentně zločinný. Vytvořil si fašistickou ideologii založenou na představě nadřazenosti ruského národa, který má právo okupovat jakékoliv území na světě a zotročit si kohokoliv, přesně, jako to dělalo nacistické Německo.

 18591

Diskutujme o ukončení válečného konfliktu na Ukrajině

12. 1. 2023 / Daniel Veselý

čas čtení 7 minut

Iniciativa Mír a spravedlnost požadující ukončení nesmyslného konfliktu na Ukrajině podle očekávání sklidila především pohoršení a odsudky, a to jak ze strany stoupence izraelského apartheidu, tak ze strany liberálních a levicově-liberálních publicistů. Ačkoli s některými formulacemi výzvy úplně nesouhlasím, patřím mezi její prvosignatáře, neboť se domnívám – jak čtenáři BL dobře vědí – že bezbřehé vyzbrojování Ukrajiny a zavržení diplomatického úsilí apriori je receptem na globální katastrofu.

31285

To bude jediné téma až do konce druhého kola voleb

Mírotvorce vs. válečný štváč

12. 1. 2023

čas čtení 5 minut


Prosím, připravte se na dva a půl týdne absolutního pekla a obří bitvy o budoucnost, míní Matěj Hollan. Budete sakra potřebovat výdrž a nervy, protože se odehraje střet, jaký tu ještě nebyl. Kampaň doopravdy začala návštěvou Babiše u francouzského prezidenta Macrona. Zapomeňte na všechny průzkumy o druhém kole, nic takového neexistuje, vzpomeňte si na Drahoše. Začíná se od nuly a Babiš svým vstupem do kampaně naprosto ovládne prostor a definuje své vlastní hřiště. Je to takto: Babiš odjel na návštěvu Macrona, prezidenta Francie. Proč? Vždyť to nedává žádný smysl, je to přece řadový poslanec a nemá žádnou výkonnou funkci. Právě proto. Protože Petr Pavel na Hradě znamená jasnou orientaci na USA a jasnou proukrajinskou pozici. A to je to, co Francie nechce. Francie je mimo Maďarska, které je ale na blacklistu z asi padesáti různých důvodů, hlavním trojským koněm Ruska v EU. Je to tak dlouhodobě.

 19804

Belmarsh Tribunal - na podporu Juliana Assange

12. 1. 2023

čas čtení 1 minuta

Ve Spojených státech a po celém světě státní subjekty zasahují proti novinářům, zdrojům a vydavatelům v rámci celosvětově koordinované kampaně, jejímž cílem je narušit přístup veřejnosti k informacím a odříznout ji od zdrojů disentu.


Významným případem této kampaně je případ Juliana Assange, vydavatele, který založil server WikiLeaks, odhalil zločiny vlády Spojených států a nyní mu hrozí 175 let vězení, pokud bude vydán z věznice Belmarsh, kde je v současné době držen ve Spojeném království.


Belmarshský tribunál, inspirovaný Russell-Sartrovým tribunálem z doby vietnamské války, sdružuje řadu odborných svědků - od ústavních právníků po uznávané novináře a obhájce lidských práv -, aby předložili důkazy o tomto útoku na vydavatele a usilovali o spravedlnost za zločiny, které odhalují.


V sázce je první dodatek americké ústavy - a život Juliana Assange. Připojte se k nám osobně nebo online.
 
Informace ZDE

Hospodaření OSBL za prosinec 2022

4. 1. 2023

čas čtení 2 minuty

Potřebujeme trvalou finanční podporu pro minimální plat našich tří redaktorů a pro účet za elektřinu pro provoz našeho serveru.  Koncem prosince  2022 měly Britské listy na účtu 11 601,70 Kč. Potřebujeme měsíčně přibližně 70 000 Kč. Děkujeme. (JČ)

V lednu 2023 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 67 438,50 Kč,  výdaje byly 78 970,89 Kč. Děkujeme!!

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 19790

Řecko: Začíná soudní proces se záchranáři uprchlíků

11. 1. 2023

čas čtení 8 minut

Foto: Humanitární aktivisté Sarah Mardini a Sean Binder
 
tisková zpráva organizace Human Rights Watch
 
Sean Binder a Sarah Mardini, dobrovolníci pátrací a záchranné služby, kteří pomáhali migrantům a žadatelům o azyl na moři, byli v Řecku zadrženi a čeká je soud na základě nepodložených obvinění. 

(Atény) - Řečtí prokurátoři by měli požádat o zproštění viny humanitárních pracovníků souzených za pátrací a záchranné akce, které jsou chráněny mezinárodním právem v oblasti lidských práv a řeckými zákony, uvedla   organizace Human Rights Watch. Soudní proces měl začít 10. ledna 2023. Případ proti dvěma z obžalovaných, Sarah Mardiniové a Seanu Binderovi, fakticky kriminalizuje život zachraňující humanitární solidaritu pro lidi na cestě a je plný procesních nedostatků, které narušují jejich práva na řádný a spravedlivý proces.

31277

Danuše Nerudová svou (ne)činností na Mendelově univerzitě rozkládala systém vysokoškolského vzdělávání

11. 1. 2023 / Ivan Větvička

čas čtení 6 minut

Danuše Nerudová svou (ne)činností na Mendelově univerzitě rozkládala systém vysokoškolského vzdělávání. Tím oslabila jeden z pilířů evropské kultury

Agentury jako německá Scentia a rakouský Institut für Management pravděpodobně dokáží simulovat studium svých klientů. Zajistí přijetí na vysokou školu, podle potřeby za ně napíší diplomovou nebo disertační práci a výsledky „klientova výzkumu“ mohou publikovat v časopisech, které samy vydávají, aniž by se zákazník musel trápit připomínkami nezávislých recenzentů.

Přezkumná komise dala Mendelově univerzitě za pravdu

11. 1. 2023

čas čtení 3 minuty

Vážený pane Větvičko,

porovnejte prosím Vaše silná tvrzení o emeritní rektorce a jí v minulosti vedené univerzitě s textem zde na tomto odkazu NAUVS:

https://www.nauvs.cz/…pdf

Kontrol(a/y), vázané správním řádem a zákonem o vysokých školách, na uvedené univerzitě stále probíhají a akreditační úřad zatím nedospěl k žádnému ze závěrů, o jakých píší nebo hovoří někteří novináři, politici a političtí komentátoři v průběhu volební kampaně, píše Jiří Kolářský.

Ruská agrese na Ukrajině: Protichůdné zprávy o tom, kdo ovládá město Soledar

11. 1. 2023

čas čtení 9 minut

Přicházejí protichůdná tvrzení o tom, kdo ovládá bojující Soledar; Skupina Wagner "zřejmě tvoří až čtvrtinu ruských bojovníků"

- Dochází k pravidelné výměně ruských a ukrajinských vojáků v zajetí. Co ale s ukrajinskými civilisty, které ruská armáda bezdůvodně odvlekla do Ruska? Channel 4 News sledovaly dva případy takových mladých Ukrajinců. Vládnou obavy, že Rusové zatýkají na Ukrajině civilisty s tím, že je v budoucnu vymění za zajaté bojující ruské vojáky:

  
 
- Wagner "zřejmě tvoří až  čtvrtinu ruských bojovníků"


Západní zpravodajští důstojníci se domnívají, že skupina Wagner hraje v ruském tažení stále významnější roli a že podle jednoho z úředníků, který hovořil pod podmínkou anonymity, "existuje reálná možnost, že příslušníci skupiny Wagner nyní tvoří čtvrtinu nebo více ruských bojovníků".

Jejich vojenská efektivita v sektoru Bachmut - kde jsou jejich síly soustředěny - je však stále považována za omezenou, přičemž tentýž úředník popisuje tempo postupu za tak pomalé, že "někdy trvá dva týdny, než se podaří dobýt jeden dům".

Šéf ruské žoldnéřské skupiny Wagner prohlásil, že jeho síly dokončily obsazení ukrajinského města Soledar, což by v případě potvrzení znamenalo první velký úspěch Moskvy na bojišti od loňského léta.

"Jednotky Wagnera dostaly pod kontrolu celé území Soledaru," uvedl Jevgenij Prigožin ve zvukové zprávě, kterou v úterý pozdě večer zveřejnil na svém kanálu Telegram.

Prigožin v úterý uvedl, že ukrajinské jednotky byly obklíčeny v centru města a "probíhají pouliční boje. Počet zajatců bude oznámen zítra".

 18993

Británie: Konzervativní poslanec Andrew Bridgen byl vyloučen ze strany za šíření lží o očkování proti covidu

11. 1. 2023

čas čtení 2 minuty

Konzervativní poslanec Andrew Bridgen byl vyloučen z Konzervativní strany poté, co přirovnal používání vakcín proti covidu  k holocaustu. Byl to poslední z celé  řady jeho nedávných výroků proti očkování.

Bridgen na Twitteru zveřejnil graf z libertariánské webové stránky Zero Hedge, která šíří konspirační teorie a která  ukazuje údajná zdravotní rizika vakcín proti covidu, a napsal: "Jak mi řekl jeden kardiolog-konzultant, je to největší zločin proti lidskosti od dob holocaustu."

Bridgen už celé týdny na sociálních sítích  nepodloženě tvrdí, že vakcíny proti covidu vážně poškozují zdraví.

 18993

Británie: Pobrexitová konzervativní Sunakova vláda usiluje o to zakázat v zemi stávky

11. 1. 2023

čas čtení 6 minut

V důsledku hospodářské krize a inflace, způsobené brexitem a ruskou agresí na Ukrajině, přišlo velké množství zaměstnanců britského státního sektoru o část svých platů, a tak nyní v Británi stávkují železničáři, zdravotnici, posádky sanitek, učitelé, imigrační úředníci, pošťáci, lékaři, univerzitní profesoři a dalš. Sunakova vláda s nimi odmítá o zvýšení platů vyjednávat  a nyní si vymyslela, že stávky v podstatě v Británii zakáže - chce zavést legislativu, která by zaručila trvalé fungování základních služeb.

Sžíravou analýzu těchto pokusů, které se zřejmě - jako mnoho iniciativ nynější nekompetentní britské vlády - neuskuteční, protože se ukáže, že porušují zákon, publikoval známý komentátor a analytik komerční televize ITV Robert Peston: 

Mají vládní omezení stávek nějakou logiku?
 
Málokdy jsem četl legislativu, která by tak postrádala základní soudržnost a logiku jako dnešní vládní návrh zákona, který by výrazně omezil právo na stávku - cituji - ve "zdravotnictví, v hasičských a v záchranných službách, ve  vzdělávacích službách, v  dopravních službách, ve vyřazování jaderných zařízení z provozu, při nakládání s radioaktivním odpadem a vyhořelým palivem a v oblasti ochrany hranic".

 19042

Životní poslání Vladimira Putina je splněno

11. 1. 2023

čas čtení 2 minuty

Vladimir Putin si zřejmě myslí, že jeho posláním je porazit Ameriku a nastolit nový světový řád, v němž bude vůdcem Rusko. Ale v tom se hluboce mýlí: Jeho skutečným posláním bylo zničit Rusko - a podařilo se mu to. Vůdce Kremlu by proto měl bez obav opustit scénu, píše Leonid Gozman.

 19585

2. ukrajinský front: S Rusy se dá vyjít, s Ruskem nikoliv

11. 1. 2023

čas čtení 2 minuty

Viktor Jerofejev, významný ruský spisovatel, který kvůli svému odporu proti válce na Ukrajině uprchl do Německa, říká, že si každý musí zapamatovat, že "Rusko je radikálnější než Rusové; stvoření je silnější než jeho tvůrci; a zatímco s Rusy se ještě nějak dokážete vypořádat, s Ruskem se nikdy nedohodnete."

 19338

"Zbláznil se." Čína ztrácí důvěru v Putina

11. 1. 2023

čas čtení 3 minuty

Ruský prezident Vladimir Putin, který deklaruje strategické a komplexní partnerství s Čínou, ztrácí důvěru vedení v Pekingu, které stále více pochybuje o střízlivosti jeho rozhodnutí a schopnosti dostat se z "pasti" ukrajinského dobrodružství beze ztrát.

 19789

Úpadek Putinova Ruska: Prohra ve válce vyhlášené v roce 2007

11. 1. 2023

čas čtení 2 minuty

Vladimir Putin ve svém mnichovském projevu v roce 2007 předložil Západu ultimátum: Pokud Západ chce ruskou ropu a plyn, musí dát Moskvě právo veta nad rozhodováním o mezinárodním systému. Západ tento požadavek odmítl a začal podnikat kroky, aby Rusku odepřel tento vliv, píše blogger El Murid.

 18232

Kazachstán teď "stojí na straně Západu", což "ohrožuje Rusko"

11. 1. 2023

čas čtení 1 minuta

Kazachstán od ledna 2022, kdy události donutily Astanu povolat síly Organizace smlouvy o kolektivní bezpečnosti, reformuje, modernizuje a rozšiřuje své vojenské síly. Je to namířeno především proti vnitřním hrozbám, nikoli proti sousedním zemím, říká Maxim Kramarenko.

 19544

Kdo zastupuje v prezidentské volbě klienty sociálních pracovníků?

10. 1. 2023 / Pavel Veleman

čas čtení 7 minut

"Při čaji s chlebem a rybízovou marmeládou jsme se shodli, že není, a to nikde na světě, společenských mechanismů, jež by člověka oddělovaly od jeho možného neštěstí. Ba naopak. všecko jako by jenom čekalo vyjít občanu vstříc, kdyby mrknutím naznačil, že se chce dát zničit."

(Ludvík Vaculík, Sekyra, 1966)

Často si všímám z pozice sociálního pracovníka, že největší paradox životů lidí, se kterými pracuji, je ten, že většinou je jim sympatický, hájí a volí toho, kdo jejich zájmům nejvíce škodí. V situaci opravdové životní a sociální krize se totiž zvětšuje propast mezi realitou a emočním, myšlenkovým obrazem, ve které tito lidé žijí náhradní život. Jejich vztek, který má však vždy racionální základ pocitu obrovské nespravedlnosti,vždy však převáží.

 18437

V NATO se rýsuje trhlina mezi Německem a Polskem

11. 1. 2023

čas čtení 6 minut

Zdá se, že někteří členové NATO – včetně Německa – chtějí co nejdříve ukončit nepřátelství na Ukrajině, i kdyby země musela udělat územní ústupky. Polsko naopak chce Moskvu dlouhodobě oslabit – Rusko musí "těžce prohrát", napsal Philipp Fritz.

Rozhovor Britských listů 559. Příspěvek na bydlení hned tak nedostanete

2. 1. 2023

čas čtení < 1 minuta



Jan Čulík hovoří s Pavlem Velemanem, sociálním pracovníkem, o šokujícím rozkladu Úřadů práce a o nefunkčnosti systému českého sociálního zabezpečení, která odpovědné ministry nijak nevzrušuje. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi od úterý 3. ledna 2023.

31277

Agentury vybraly za zprostředkování studia na Mendelově univerzitě odhadem 250 000 000 korun, čtyřikrát větší částku, než pro jakou je souzen Andrej Babiš. Danuši Nerudové se může prezidentská imunita hodit

9. 1. 2023 / Ivan Větvička

čas čtení 3 minuty

Přišel by se Pavel Tykač podívat na to, jak si jeho manželka povídá s paní Nerudovou „o ženských tématech“, kdyby prezidentská kandidátka neměla pochopení pro kšeft?

Danuše Nerudová se snaží redukovat problém spolupráce Mendelovy univerzity s agenturami, které za úplatu zprostředkovávaly přijetí a snazší studium agenturních doktorandů na – jejími slovy: „necelých 20 rychlostudentů, kteří dostudovali o pár měsíců dřív“. (lidovky.cz, 6. 1. 2023)

Ve skutečnosti byly agenturních doktorandů stovky. Deník N uvedl, že v letech 2016 – 2020 bylo na Mendelovu univerzitu takto přijato 220 doktorandů, tedy průměrně 55 lidí ročně. Podle stejného zdroje zahájila univerzita spolupráci s první agenturou, německou Scentií, již v roce 2009 a do roku 2012 touto cestou přicházelo na univerzitu přibližně 20 platících doktorandů ročně, celkem jich mohlo být tedy 60.

 19757

Británie: Překvapivě dobrý rozhovor s princem Harrym. Záslužně chce zničit britský bulvární tisk

9. 1. 2023 / Jan Čulík

čas čtení 10 minut

Foto: Princ Harry s novinářem Tomem Bradbym z komerční televize ITV

Britská komerční televize vysílala v neděli večer rozhovor novináře Toma Bradbyho s anglickým princem Harrym před vydáním jeho knihy Spare (Náhradník).

Rozhovor byl překvapivě dobrý. Vycházel z ostře traumatického zážitku, kdy dvanáctiletému Harrymu bulvární novináři, pronásledující jeho maminku, princeznu Dianu, jí způsobili smrt při automobilové nehodě v jednom podjezdu v Paříži. Hovořil o způsobu, jímž se s tímto traumatem spolu se svým bratrem Williamem léta vyrovnával, a ostře kritizoval děsivý stav britského bulvárního tisku, jehož se britská  královská rodina bojí, ale zároveň mu cíleně poskytuje drby a informace ve snaze, ne vždy příliš úspěšné, získat ho na svou stranu.

I když Harry v rozhovoru zdůrazňoval, že svého otce i bratra miluje, zazlíval královské rodině, že ve strachu před bulvárním tiskem podporuje jeho lži útočící na Harryho i jeho manželku Meghan. Zapřísáhl se, že jeho životním cílem je zlikvidovat nenávistný britský bulvární tisk, a vyjádřil názor, že ho a jeho manželku londýnské bulvární listy tak systematicky, dlouhodobě a nenávistně pronásledují, protože on proti nim vede závažné soudní spory, týkající se protizákonného odposlouchávání mobilních telefonů jeho rodiny, které, pokud budou úspěšné, skončí likvidací britského bulvárního tisku.

Dodejme, že pokud se Harrymu britský bulvární tisk podaří zlikvidovat, učiní své zemi obrovskou službu. Ten totiž neničí lžemi a šířením nenávisti jen jeho rodinu, ale způsobil brexit a celkově svou agresivní idiocií dostal Británii ekonomicky, politicky i sociálně do obrovského průšvihu.

Ocitujme několik tweetů renomovaného rozhlasového novináře Jamese O'Briena:


Wow. Harry je úplně pohromadě, srovnaný & jasný. Výřečný, soucitný, empatický & vyrovnaný. Je neuvěřitelné to sledovat. Nejšílenější je, že čím víc se budete nad ním rozčilovat, tím víc by vám prospěla psychoterapie, která jeho samotného tak osvobodila.

Rozhovor Britských listů 557. Udělá něco česká vláda v novém roce pro lidi?

27. 12. 2022

čas čtení < 1 minuta



Obchody v ČR byly prý před Vánoci plné, tak co pořád otravujeme s údajnou chudobou českého obyvatelstva? Jenže ona je v důsledku téměř dvacetiprocentní inflace absolutně reálná, a Fialova vláda nedělá nic ani proti inflaci, ani proti ožebračení obyvatelstva. Co s tím? Je dobré slyšet názory lidí, kteří nejsou součástí pražské kavárny jako většina českých novinářů. Jan Čulík proto hovoří v dnešním Rozhovoru Britských listů s komentátorem Petrem Harašímem ze slezského města Orlová, rekordně nejhoršího města k životu v České republice. Babišovo Ano se tam vyznamenalo zrušením místní nemocnice. Proto tam lidé pro Babiše hlasují. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi od úterý 27. prosince 2022.

Rozhovor Britských listů 558. Z Djakarty o Konstantinu Bieblovi a jeho cestě do Indonésie před sto lety

30. 12. 2022

čas čtení < 1 minuta

 

Albín Sybera hovoří s Michalem Wasserbauerem ze spolku Bohemindo se sídlem v indonéské Djakartě o vydání česko-indonéské knížky Konstantin Biebl: Pojedu jednou na dalekou Jávu, o tom, jaká byla cesta z Prahy do Djakarty roku 1926 a dnes a o česko-indonéských vztazích. Ví někdo v této zemi s 220 miliony obyvatel vůbec něco o Česku? Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi od pátku 30. prosince 2022.

 19760

Spontánní euroizace české ekonomiky podkopává euroskeptické předsudky

10. 1. 2023 / Albín Sybera

čas čtení 5 minut

 
V roce 2022 se české firmy při svých obchodních transakcích stále častěji uchylují k euru, největší česká společnost Škoda Auto od ledna 2023 převedla své účetnictví na používání eura. Obliba eura loni rostla i mezi běžnými Čechy, ukázal průzkum Eurobarometr.

Investiční bankéř Ondřej Jonáš minulý týden v debatě Českého rozhlasu uvedl, že z pragmatického hlediska je Česko již duálním systémem, v němž řada firem i obyvatel operuje v eurech.

"Máte tady část populace, která má duální [bankovní] účty v [českých] korunách a v eurech. K přechodu na euro dochází přirozeně," argumentoval Jonáš.

 18690

Proč je v Česku elektrická energie tak drahá?

9. 1. 2023 / Oldřich Maděra

čas čtení 27 minut

Úvodem bych Vám chtěl všem nejprve popřát vše nejlepší do Nového roku 2023. Všichni bychom se měli snažit, aby byl lepší než ten minulý. Já tak opět učiním v oboru, ve kterém pracuji více než 40 let, v elektroenergetice.

Dnes bych Vám chtěl odkrýt další z důvodů, proč je v Česku elektrická energie tak drahá. ČEZ, jako monopolní operátor sítě na 2/3 území ČR vynakládá ročně velké prostředky na obnovu a údržbu veřejné distribuční sítě. Dělá to prostřednictvím své dceřiné společnosti ČEZ Distribuce, a.s., kterou 100% vlastní.

Kolem této většinově státem vlastněné společnosti byla ČEZem vytvořena skupina vyvolených firem, které se připojily na mohutný penězovod, kterým proudí peníze de-facto z kapes odběratelů elektrické energie přímo na jejich účty. Pokud se náhodou objeví někdo, kdo by snad chtěl tento trvalý a poklidný tok proudu peněz narušit, tak je bez milosti zlikvidován. 

 19376

Ruská agrese na Ukrajině: Rusko a Wagner pravděpodobně kontrolují většinu města Soledar, domnívá se britské ministerstvo obrany

10. 1. 2023

čas čtení 15 minut

 Bývalý velitel NATO generál sir Richard Shirreff: "Jediná věc, kterou Rusové respektují, je síla."


- V Soledaru nezůstaly téměř žádné zdi, říká Zelenskij, pokračují prudké boje

 Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková v úterý překvapivě navštívila východoukrajinské město Charkov a potvrdila, že Berlín slíbil poslat Kyjevu více zbraní, uvedlo německé ministerstvo zahraničí.
 
- Ruská dělostřelecká palba na Ukrajině se snížila téměř o 75 %, konstatují  představitelé USA a Ukrajiny

Činitelé neuvedli jasné ani jediné vysvětlení nápadného poklesu dělostřelecké palby. Je možné, že Rusko kvůli nízkým zásobám dělostřelecké munice dávkuje na příděl, nebo může jít o součást širšího přehodnocení taktiky tváří v tvář úspěšným ukrajinským útokům. 

 19759

Prohlášení Židovského muzea v Praze k vystoupení Štěpána Kozuba v O2 aréně

10. 1. 2023

čas čtení < 1 minuta

 
Český komik Štěpán Kozub ve svém vystoupení v O2 aréně 29.12.2022 recykloval jako zábavnou historku výsměšný pošklebek, který původně hanobil oběti šoa a v němž jen Židy nahradil Romy, rovněž oběti holokaustu. Jménem Židovského muzea v Praze, jehož součástí je Památník obětem šoa z Čech a Moravy, vyjadřuji odpor k takovému cynismu. Smích početného publika po nestoudnému znevážení umučených nebyl jen přitakáním zraňující otrlosti Š. Kozuba, ale i dokladem mravní pokleslosti obecnějšího dosahu.

Leo Pavlát

ředitel Židovského muzea v Praze

 17691

Excelentní tiskovka soudce Šotta k Čapímu hnízdu

10. 1. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut


Po vyhlášení osvobozujícího rozsudku, nepravomocného, v tzv. kauze Čapí hnízdo jsem čekal smršť odborných komentářů, protože tento výsledek procesu byl velkým překvapením nejen pro širokou veřejnost, ale dokonce i pro obžalovaného a jeho obhájce. Sám za sebe mohu říci, že jsem na základě mediálních zpráv o procesu pokládal za naprosto jisté, že Babiš bude odsouzen. Co se vlastně stalo?

 19758

Historie se opakuje nejprve jako tragédie, pak jako fraška: Brazílie přináší svou verzi invaze do Kapitolu

10. 1. 2023 / Fabiano Golgo

čas čtení 9 minut

 
Fašistické povstání, které se tuto neděli odehrálo v Brazílii, dokonale odráží bolsonarismus. Hnutí ukotvené v nenávisti, zášti a násilí, bolsonarismus je nejúplnějším příkladem retrográdního charakteru, který charakterizuje části brazilské společnosti. Až do nanebevstoupení tohoto Mesiáše byly tyto segmenty amorfní hmotou, bez hlasu nebo tváře. Už ne! Bolsonaro a jeho klan ztělesňovali aspirace, které přetrvávaly v suterénech brazilské společnosti od konce vojenské diktatury (1964-1985). Není to konzervativní hnutí, jak se často rádo prezentuje. Bolsonarismus je retrográdní, chce znovu nastolit autoritářský, společensky výlučný řád, který spočívá na otrokářském, integrálním a fašistickém dědictví, které bylo v Brazílii vždy přítomno.

 19775

Mistr skleněné krásy

10. 1. 2023 / Soňa Svobodová

čas čtení 12 minut

Foto: František Jungvirt


Zavítáte-li v těchto dnech do města Nový Bor, které se nachází na rozhraní Chráněných krajinných oblastí Lužických hor a Českého středohoří, pak si dozajista nesmíte nechat ujít jedinečnou výstavu ve zdejším vyhlášeném Sklářském muzeu, jejímž autorem není nikdo jiný než jeden z mála mladých českých sklářských výtvarniků a designérů, kterému se již během jeho studií podařilo díky své pracovitosti, nápaditosti a kreativitě dosáhnout mnoha prestižních světových úspěchů. Proto není divu, že se mu mezi „milovníky krásna“ přezdívá „Mistr skleněné krásy“, František Jungvirt.

Pane Jungvirte, svou zdejší výstavu jste pojal jako loučení se, se studijními lety, ale kdo vás vlastně na dráhu sklářského výtvarníka nasměroval?

 19777

Mléko z žaludku krávy zpovídá Babišovy voliče

10. 1. 2023

čas čtení 12 minut


Naše inciativa vděčí za svůj vznik převratnému objevu vědce Andreje Babiše, že kráva tvoří mléko v žaludku, musíte vidět na videu zde:

https://youtu.be/ASbMqbIwMDU

O čemž jsme v BL publikovali již 3 články zde a zde a zde, které je dobré si přečíst, abyste pochopili článek dnešní.

Všichni víme, že BL čteme nejen kvůli některým špičkovým článkům…(no, naše iniciativa se snaží…), ale i kvůli tomu, že BL se již desítky let nám snaží pomáhat pochopit nepochopitelné, vysvětlit nevysvětlitelné…

A tak do toho!

Právnická fakulta Masarykovy univerzity chce pokračovat v kontroverzní spolupráci s fosilním průmyslem Daniela Křetínského

10. 1. 2023

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva

Právnická fakulta Masarykovy univerzity chce pokračovat v kontroverzní spolupráci s fosilním průmyslem Daniela Křetínského. Ten vydělává i na ruském plynu. Odhlasovala si to v pondělí na akademickém senátu. Téměř 150 studujících a absolventů přitom požadovalo ukončení v otevřeném dopise.


Dnes, 9.1. 2023 Akademický senát Právnické fakulty MU na popud téměř 150 studujících a absolventů, kteří senátu a děkanovi adresovali otevřený dopis, již poněkolikáté projednával svoji spolupráci s fosilním holdingem EPH Daniela Křetínského. Ten je třetím největším emitentem skleníkových plynů v Evropě.

Václav Hořejší: Nevšiml jsem si, že by si Rusko chtělo podrobit jakýkoliv stát

10. 1. 2023 / Václav Hořejší

čas čtení 6 minut

Odpověď Janu Čulíkovi

Britské listy zaznamenaly výzvu iniciativy Mír a spravedlnost, ve které figuruji jako jeden z členů organizačního výboru. Janu Čulíkovi se naše výzva nelíbí a požaduje, abychom odpověděli na jeho několik otázek:

Ruská televize: "Macron pošle tanky a my provedeme proti Francii preventivní úder, protože se účastní konfliktu. Žádná Francie nemá existovat."



Německo: Boje o Lutzerath

10. 1. 2023

čas čtení < 1 minuta

V ČR se kvůli dolům bourají vesnice bez protestů, ale v Německu je tomu jinak:



Ve vesnici  Lutzerath se několik stovek protestujících snaží zabránit tomu, aby byla zničena a stala se součástí obřího povrchového uhelného dolu.

tato vesnice na severozápadě Německa nedaleko nizozemských hranic leží jen několik set metrů od velkého dolu, který dodává hnědé uhlí pro tamní elektrárny.

Aktivisté tvrdí, že těžba dalšího uhlí ohrožuje současný závazek Německa k dosažení nulové čisté produkce.

Vláda v Berlíně - včetně Strany zelených - však argumentuje, že se musela krátkodobě obrátit k fosilním palivům - kvůli energetické krizi spojené s ruskou válkou na Ukrajině. Studie ovšem argumentují, že nekvalitní uhlí z Lutzerathu vůbec není potřeba.

Británie odpálila vlastní raketu do vesmíru, avšak pokus selhal!

10. 1. 2023

čas čtení 2 minuty

Video: Letadlo Boeing 747-400 Cosmic Girl, které pod levým křídlem nese raketu LauncherOne, na letišti v Newquay.

Letadlo Boeing 747-400 Cosmic Girl, které pod levým křídlem nese raketu LauncherOne, na letišti v Newquay.

Hrabství Cornwall se  v pondělí  večer připravovalo  na historický start do vesmíru a panovala tam festivalová atmosféra

Po odpálení rakety z letícího Boeingu "ze záhadných důvodů" (?) systém ukončil misi předčasně


Na cornwallském letišti Newquay panovala v pondělí odpoledne festivalová atmosféra, když se na historický start rakety začalo sjíždět více než 2 000 fanoušků kosmonautiky.

 18389

dTest: Pozor na obchodní sdělení – nenechte si vnutit spam!

10. 1. 2023

čas čtení 4 minuty

tisková zpráva

Obchodní sdělení, která spotřebitelé znají například ve formě newsletterů, mohou poskytnout cenný tip na zakoupení zboží za výhodnou cenu, často však pouze obtěžují. Kdy se jedná o obchodní sdělení a jaké plynou obchodníkům povinnosti, pokud tímto způsobem chtějí podporovat své podnikání? A jak se naopak mohou spotřebitelé bránit?

Co lze považovat za obchodní sdělení?

Jan Čulík o "ne zrovna tak velké Británii"

9. 1. 2023

čas čtení < 1 minuta

Tomasz Oryński pozval Jana Čulíka do svého podcastu. Hovoří v něm především o problémech britských, hlavně anglických univerzit, které se v důsledku zavedení horentního univerzitního školného prostě staly otrokem peněz a akademické ohledy odsunuly na vedlejší kolej. Jinou katastrofou britských univerzit je brexit: Británie se propadla v absolutně irelevantní zemičku na okraji Evropy a britské univerzity trpí zrušením spolupráce s Evropou.



 19544

Debakl Josefa Středuly a koho budu volit

9. 1. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty


Nikdy jsem se netajil s tím, jakou politickou stranu nebo jaké kandidáty jsem kdy volil. Tento týden se chystám volit Petra Pavla, a to na základě jednoduché logiky, kterou dlouhodobě ctím: má, myslím, největší šanci porazit skutečné nebezpečí, tedy Andreje Babiše, v druhém kole.

Samozřejmě zprávou dne, týdne, možná i měsíce a roku je to, že Andrej Babiš byl u soudu právě nepravomocně zproštěn viny v případu Čapí hnízdo, ale to považuji za příliš čerstvou zprávu na to, abych se jí věnoval. Snad za pár dní. Potřebuji znát komentáře znalců práva a justice.

 19544

Nevolit v dysfunkčním politickém systému je zcela legitimní postoj

Prezidentská „superdebata“ v České televizi ilustruje vyprázdněnost anachronického prezidentského úřadu

9. 1. 2023 / Daniel Veselý

čas čtení 2 minuty

 Prezidentská debata na České televizi byla podle očekávání otřesná, sledovat ji mi působilo značné utrpení a netrpělivě jsem očekával konec; neboť banální dotazy nejistého moderátora a rozebírání podružných témat přesně ilustrují vyprázdněnost tohoto anachronického úřadu (jak jej vnímám - coby monarchisticko-tatíčkovský přežitek). Samozřejmě, že prezident může aspoň tlačit a působit na vládu, aby se důrazně věnovala dvěma zásadním světovým hrozbám, jimž lidstvo čelí. Trestuhodné ignorování globálních rizik v nabubřele pojaté „superdebatě“ v hlavním českém veřejnoprávním médiu zase reflektuje úpadek tuzemské mediální kultury a – šířeji vzato – úpadek společenské diskuse v ČR.

Jediný prezidentský kandidát, který se opakovaně zmínil o klimatické změně jako o problému hodném pozornosti (jde přitom o směšný eufemismus, protože čelíme hroucení se klimatu a kolapsu celých ekosystémů), jakož i o využití obnovitelných zdrojů, což přirozeně souvisí s energetickou krizí, byl senátor Pavel Fischer.

Jediný kandidát, který hovořil o druhém globálním nebezpečí, jež se během posledního roku s vypuknutím a eskalací ukrajinského konfliktu prohloubilo, tj. o nebezpečí terminální jaderné války, je bývalý disident a vyslanec SPD Jaroslav Bašta – ovšem tak nějak po baštovsku.  

Celkem slušně artikulovaný výkon podal odborový předák Josef Středula – aby svůj potenciál následně v přímém přenosu vyhodil do vzduchu rezignací na svou kandidaturu a vyslovením podpory pro pravicovou ekonomku Danuši Nerudovou. Pokud se něco tak surrealistického stane, bezpečně víme, že jsme v české kotlině.

To vše reflektuje třetí globální nebezpečí, o němž pravidelně informují výzkumníci z Bulletin of the Atomic Scientists: kolaps veřejného diskursu, slepou důvěru v oficiální a neoficiální dezinformace – a tudíž nemožnost adekvátně přistupovat ke dvěma výše zmíněným rizikům. Jsme tedy skutečně lapeni v pasti.

Nevolit v dysfunkčním politickém systému je zcela legitimní postoj, neboť neustále zvažování zbytečně trýznivé volby mezi dvěma zly – takový systém v mých očích zcela diskredituje.

Odbedněme mysl

9. 1. 2023 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 2 minuty

Podle televizní reportáže z tohoto týdne výrobci aut v EU aktuálně vyhrožují, že po případném zavedení emisní směrnice Euro 7 přestanou vyrábět „malá“ auta. Prý se to pak už vůbec nevyplatí. Rozuměj tedy malá spalovací auta, tedy více méně benzínová auta. To zní na první pohled vcelku logicky, protože složité technologie se samozřejmě lépe rozpustí v ceně velkého drahého auta.

Důchodci a chudé rodiny mohou začít posílat žádosti o peníze na dílčí zateplení domu

9. 1. 2023

čas čtení 3 minuty

Tiskový komentář Hnutí DUHA
 

Ministerstvo životního prostředí dnes zahájilo sběr žádostí o finanční podporu z programu Nová zelená úsporám Light [1], kde mohou lidé v důchodu a domácnosti, pobírající příspěvek na bydlení, získat až 150 000 Kč na dílčí zateplení svého domu. Oproti základnímu programu Nová zelená úsporám je hlavní změna v tom, že stát nabízí pokrytí celkové investice a vyplácí podporu předem, což je nutná podmínka, aby pomoc mohli využít lidé bez úspor. Nyní je potřeba, aby ministerstvo připravilo rozšíření programu i na komplexní energetické renovace a zaměřilo se i na řešení bytových domů s nízkopříjmovými vlastníky bytů či nájemníky.



 19425

Protesty v Brazílii: Lula se zavázal, že potrestá "neofašisty" poté, co Bolsonarovi příznivci vtrhli do Kongresu

9. 1. 2023

čas čtení 6 minut

 

Prezident si prohlédl místo nepokojů a nařídil federální vládě, aby převzala kontrolu nad policií v hlavním městě Brasília, kde  extremisté odmítají přijmout jeho prezidentství

 
Brazilský prezident Luiz Inácio Lula da Silva si prohlédl trosky svého prezidentského paláce poté, co během mimořádného dne politického násilí v hlavním městě Brasília se  tisíce krajně pravicových extremistů dostaly do demokratických institucí v zemi při neúspěšném pokusu o svržení jeho týden staré vlády.

Hromadný útok příznivců exprezidenta Jaira Bolsonara byl ohromujícím narušením bezpečnosti, které bylo okamžitě přirovnáno k invazi stoupenců Donalda Trumpa do amerického Kapitolu 6. ledna 2021.

Josef Středula odstoupil. Co to bude znamenat pro prezidentskou volbu?

9. 1. 2023

čas čtení 1 minuta

K tomu pár tweetů:



Pokus o puč v Brazílii byl překažen

9. 1. 2023

čas čtení 3 minuty

150 zatčených v Brasílii, Lula odsoudil "barbarství" po útoku na prezidentský palác a Nejvyšší soud

Útok byl přirovnán k invazi stoupenců Donalda Trumpa do amerického Kapitolu z 6. ledna 2021

Stovky tvrdých stoupenců bývalého brazilského prezidenta Jaira Bolsonara vtrhly do kongresu, prezidentského paláce a Nejvyššího soudu v zemi při ohromujícím narušení bezpečnosti, které bylo okamžitě přirovnáno k invazi stoupenců Donalda Trumpa do amerického Kapitolu 6. ledna 2021.


- Kongres, Nejvyšší soud a prezidentský palác zajištěny

Brazilský list  GloboNews informuje, že bezpečnostní síly znovu obsadily Kongres, nejvyšší soud a prezidentský palác.

GloboNews rovněž sdílí záběry z následků útoku na palác, které pořídil ministr komunikací Paulo Pimenta a na nichž říká: "Podívejte se, co tady ti vandalové udělali! Ten chaos. Neuvěřitelné. Jsou to zločinci."



Texas Czech Legacy Project

9. 1. 2023

čas čtení 1 minuta


Preserving the Czech Language around the World:
Texas Czech Legacy Project
An illustrated talk by Lida Cope, PhD

Composite cover photo 2

Linguistics professor Lida Cope will talk about her efforts to document a dying dialect of Czech Moravians who started arriving in Texas in the second half of the 19th century, about Svatava Pírková Jakobson, who gathered a unique archive of folklore from immigrants in New York City's "Czech village," Texas, and elsewhere, and about the challenges in promoting and preserving Czech language, culture, and identity in the English-speaking world. 

Sunday, January 22 at 3 PM (EST)
Please register to receive a link HERE!


Free and open to the public
Suggested donation $5.00


Cope_Lida  







Lida Cope is a professor of applied linguistics at East Carolina University in Greenville, North Carolina. Her areas of expertise include first language attrition, language contact and diaspora, and language documentation. Her research examines the questions of language, culture, and identity in historically Czech Moravian communities in Texas. Dr. Cope directs the Texas Czech Legacy Project, housed at the University of Texas at Austin, whose main objective is to build an open-access corpus of Texas Czech speech. Her publications include a comprehensive overview of Czech communities around the world Language loss: Czech in the diaspora (co-authored with Robert Dittmann of Charles University, BRILL 2020) and Taking Stock and Looking Forward: Documenting a diasporic variety of Czech in Texas (Naše řeč [Our Speech] 2021).



 
 

Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
21359