Kazachstán teď "stojí na straně Západu", což "ohrožuje Rusko"

11. 1. 2023

čas čtení 1 minuta
Kazachstán od ledna 2022, kdy události donutily Astanu povolat síly Organizace smlouvy o kolektivní bezpečnosti, reformuje, modernizuje a rozšiřuje své vojenské síly. Je to namířeno především proti vnitřním hrozbám, nikoli proti sousedním zemím, říká Maxim Kramarenko.

Avšak toto nahromadění má "zahraniční rozměr" kvůli možnosti, že vnější země mohou zneužít domácí problém jako součást hybridního válečného úsilí proti Kazachstánu.

Mezi znaky poukazující na tento závěr je jmenování generála ministerstva vnitra ministrem obrany a revize kazašské obranné doktríny, která zdůrazňuje souvislost mezi domácími a zahraničními hrozbami.

Ale další změny v této doktríně vyvolávají otázky, které musí Moskvu znepokojovat. Kazachstánský dokument nyní uvádí, že jedním z úkolů armády země je blokovat veškeré snahy o změnu mezinárodního řádu. To staví Kazachstán na stranu Západu vzhledem k tomu, že Rusko i Čína usilují o nový a "spravedlivější" řád.

Proto je zcela možné, že rozšířená a modernizovaná armáda Kazachstánu bude vystupovat na podporu Západu proti ruským a čínským krokům, což je něco, co musí být Moskva připravena zablokovat - nebo tomu dokonce zabránit tím, že podnikne kroky, než Astana "zajde příliš daleko".

Zdroj v ruštině: ZDE

3
Vytisknout
5403

Diskuse

Obsah vydání | 13. 1. 2023