2. ukrajinský front: S Rusy se dá vyjít, s Ruskem nikoliv

11. 1. 2023

čas čtení 2 minuty
Viktor Jerofejev, významný ruský spisovatel, který kvůli svému odporu proti válce na Ukrajině uprchl do Německa, říká, že si každý musí zapamatovat, že "Rusko je radikálnější než Rusové; stvoření je silnější než jeho tvůrci; a zatímco s Rusy se ještě nějak dokážete vypořádat, s Ruskem se nikdy nedohodnete."

Ruští vůdci spoléhají na to, že Západ na tuto realitu zapomene, říká Vitalij Ginzburg, protože jim to pomáhá zakrýt skutečnost, že existuje hluboký rozdíl v kulturním kódu Ruska a kulturním kódem západních zemí. Tento rozdíl západní lídři nejsou schopni, nebo přinejmenším ochotni uznat.

Západní lídři také projevují dvě další závažné mylné představy o Rusku. Na jedné straně mnozí z nich stále akceptují starý ruský mýtus o existenci jediného velkoruského národa. A na druhé straně jsou zajatci myšlenky, že při jednání s Putinovým režimem mohou jednat jako vůči jiným vládám.

Tato selhání v porozumění vedou mnohé v Rusku i v zahraničí k mylnému tvrzení, že agrese na Ukrajině je "Putinova válka, ne ruská". Ale není tomu tak. Putin svůj lid dobře zná a "nenávist a podlost většiny Rusů je dodnes jeho hlavní zbraní".

Na odpalování raket a dronů proti ukrajinským cílům se podílejí stovky vzdělaných lidí. Každý by mohl zajistit, že tyto zbraně nedosáhnou svého cíle, ale to se neděje. Ruský lid je ochotným Putinovým spoluspiklencem; nesmí se na něj pohlížet jednoduše jako na zajatce.

Navíc když Rusko navštíví Ukrajince chladem a utrpením, Rusové to nejsou schopni plně pochopit, protože takový chlad a utrpení na ně pravidelně doléhá jejich vlastnímu režimu. Obyvatelstvo to proto nevnímá jako katastrofu. Lidé prostě neznají žádný jiný život – a v důsledku toho nemůže existovat žádná empatie.

Jako každá válka je i konflikt na Ukrajině válkou kulturních kódů, válkou mezi kódem civilizace a kódem barbarství. A jak moc jsou ty dva v rozporu je stále zřejmější, zvláště když někteří Putinovi propagandisté říkají, že hodnota lidského života je značně přeceňována.

Rusové tomu mohou věřit, ale Ukrajinci ne. A o tom tato válka je.

Zdroj v ruštině: ZDE

3
Vytisknout
5196

Diskuse

Obsah vydání | 13. 1. 2023