Zelenskij potěšen nabídkou polských Leopardů, Hofreiter tlačí na Scholze

13. 1. 2023

čas čtení 3 minuty
Polsko odsouhlasilo dodání tanků Leopard na Ukrajinu – ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij chválí souseda. Německo by mělo následovat příkladu Polska, říkají Zelení a CDU/CSU.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij výslovně uvítal iniciativu Polska poskytnout své zemi bojové tanky Leopard. "Mnohokrát děkuji prezidentu Dudovi, polské vládě a všem našim polským přátelům," řekl Zelenskij ve středu večer ve svém každodenním videoprojevu o výsledcích svého setkání se svým polským protějškem Andrzejem Dudou a litevskou hlavou státu Gitanasem Nausedou ve Lvově. Tanky západní výroby jsou "dílem celé naší protiválečné koalice a novou úrovní našeho potenciálu".

Duda po schůzce řekl, že jeho země se rozhodla předat bojové tanky Leopard pro rotu Ukrajincům v rámci koalice se spojenci. Rota Leopardů je obvykle vybavena 14 tanky, v Polsku stejně jako v Německu. Zelenskij poděkoval svým kolegům "za tento další projev neochvějné a principiální podpory Ukrajině".

Duda dále uvedl, že předpokladem je na jedné straně "celá řada formálních požadavků a povolení". Pro dodávku tanků Leopard je vyžadováno povolení z Německa jako země výroby. Na druhé straně Polsko chce, aby byla vytvořena mezinárodní koalice, do které by další země také přispěly bojovými tanky. Nauseda prohlásil, že Litva chce Ukrajině dodat více protiletadlových zbraní.

Politik Zelených Anton Hofreiter po polském oznámení požaduje, aby kancléř Olaf Scholz (SPD) kontroloval dodávky tanků na Ukrajinu na mezinárodní úrovni. "Kancléř Scholz je nyní zodpovědný za koordinaci dodávek tanků s ostatními západními hlavami států a vlád," řekl Hofreiter listu "Tagesspiegel" (čtvrteční vydání).

Leopard 2 je "nejrozšířenějším tankem v Evropě," řekl Hofreiter. Několik evropských zemí již signalizovalo svou ochotu poskytnout Ukrajině Leopard 2. Teprve až si ruský prezident Vladimir Putin uvědomí, "že nemůže dosáhnout svých válečných cílů, bude připraven vyjednávat".

Spolková vláda teprve minulý čtvrtek po dlouhém váhání oznámila, že Ukrajině dodá bojová vozidla pěchoty Marder a systém protivzdušné obrany Patriot. Pokud jde o tanky Leopard, Berlín zůstává opatrný.

Zelení a Unie požadují další dodávky na Ukrajinu

Předseda německo-ukrajinské parlamentní skupiny ve Spolkovém sněmu Robin Wagener (Zelení) vyzval německou vládu, aby následovala polskou iniciativu a umožnila dodávky tanků Leopard 2 na Ukrajinu. "Ukrajina potřebuje tanky západní konstrukce pro obranu a osvobození Ruskem okupovaných území," řekl Wagener. "Připravenost našich polských přátel vytvořit evropskou koalici pro dodávky evropských bojových tanků je důležitým signálem solidarity."

Podobně se vyjádřila i opoziční unie. Polská iniciativa "zvyšuje tlak na Německo, aby to konečně přehodnotilo," řekl expert CDU na zahraniční politiku Roderich Kiesewetter pro Redaktionsnetzwerk Deutschland. "Polsko opět ukazuje, že uvažuje strategicky a prozíravě a je spolehlivým partnerem řádu založeného na pravidlech." V případě dalších průtahů by se Německo muselo "smířit s obviněním z neposkytnutí pomoci".

Ukrajina již nějakou dobu požaduje dodávku bojových tanků Leopard. Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba v úterý během návštěvy německé ministryně zahraničí Annaleny Baerbockové (Zelení) řekl, že předpokládá, že Německo dodá tanky Leopard. "Nepochybuji o tom, že Ukrajina dostane německé tanky Leopard, protože hluboko uvnitř německá vláda také ví, že tato potřeba existuje," řekl.

Mluvčí vlády Steffen Hebestreit ve středu v Berlíně řekl, že v této věci "neexistuje žádný nový status, který by bylo možné komunikovat". Je nepravděpodobné, že by se postoj německé vlády změnil před schůzkou NATO v Ramsteinu 20. ledna, dodal.

Celý text v němčině: ZDE

1
Vytisknout
3963

Diskuse

Obsah vydání | 17. 1. 2023