19544

Otevřený dopis generálu Pavlovi

17. 1. 2023 / Richard F. Vlasák

čas čtení 4 minuty

Vážený pane generále,

chcete můj hlas, dobrá, dostanete jej, ale za splnění určitých podmínek.

Odmítám hrát marketingové hry: flanelovou košili jste mi zošklivil už v prvním kole;
na zánik demokracie skrze A. Babiše už si hrát nebudu, odmítám polarizaci společnosti na dobro a zlo, které i díky vám nyní prochází skrze města, vesnice, rodiny, společenství. Vím, že s tím příkrým rozdělením začali už V. Klaus a M. Zeman a A. Babiš v něm bude pokračovat. Jste-li lepší kandidát, dokažte to a zbourejte tu zeď

Rozhovor Britských listů 564. Dokáže Babiš zmanipulovat voliče ve svůj prospěch?

16. 1. 2023

čas čtení < 1 minuta



Dokazuje nynější prezidentská volba v České republice, že populismus může ohrozit demokracii? A co je jeho příčinou? O tom hovoří Jan Čulík s Václavem Štětkou, mediálním odborníkem a politologem z anglické Loughborough University. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi (Regionalnitelevize.cz) od úterý 17. 1. 2023.

 17360

Vědci varují před bezprecedentními vlnami veder. V roce 2023 se má totiž vrátit El Niño

17. 1. 2023

čas čtení 6 minut

Vědci tvrdí, že jev spojený s rostoucí klimatickou krizí pravděpodobně vytlačí globální teploty do absolutních rekordů

Návrat klimatického jevu El Niño na konci tohoto roku způsobí "nevídaný" nárůst globálních teplot a nebývalé vlny veder


Podle prvních předpovědí se El Niño vrátí ještě v roce 2023, což zhorší extrémní počasí na celém světě a "velmi pravděpodobně" způsobí, že oteplení světa překročí 1,5 °C. Nejteplejší rok v historii, rok 2016, byl způsoben silným jevem El Niño.

 19828

Ruská agrese na Ukrajině: 7 000 mrtvých civilistů, ale skutečný počet obětí je "výrazně vyšší", sděluje OSN

17. 1. 2023

čas čtení 18 minut

Foto: Navzdory kritice, že Německo "nepomáhá", je Německo druhým největším dodavatelem vojenské pomoci Ukrajině po USA, uvádějí Channel 4 News

- Truchlící dědeček v městě Dnipro ukazuje video svého jednoročního vnuka. "Tohle dítě pořád ještě leží pod troskami."

- 14. ledna bylo Anně Kotové devatenáct. V den jejích narozenin Rusové jí vybombardovali byt. Přišla o oko a má celou řadu traumat. Lékaři bojují o její život.

 

Proti Babišovi nemůžete bojovat vyvoláváním nenávisti proti Slovákům!

17. 1. 2023

čas čtení < 1 minuta

Zesměšňovat národnost kohokoliv je ABSOLUTNĚ NEPŘIJATELNÉ (JČ)




 19827

Mezitím v Absurdistánu 226: Vynikající akce polské policie

17. 1. 2023 / Tomasz Oryński

čas čtení 13 minut

Polská policie v poslední době neprožívá dobré období. Všichni stále mluví o tom, že policejní šéf vyhodil svou kancelář do povětří granátometem, a nyní Gazeta Wyborcza informuje o tom, že jeho bratr čelí pěti různým obvinění v souvislosti s daňovými podvody. Obvykle jsou lidé obvinění z trestných činů takového rozsahu zatýkáni, ale v tomto konkrétním případě zasáhl státní zástupce úzce spjatý s ministrem spravedlnosti, a tak si bratr policejního šéfa může užívat svobody. 

 19829

Nový německý ministr obrany čelí brzké zkoušce kvůli Ukrajině

17. 1. 2023

čas čtení 4 minuty

 

Boris Pistorius je překvapivou volbou pro tuto roli. V Německu ani v zahraničí  není příliš známý

Vláda oznámila, že novým německým ministrem obrany bude jmenován zkušený, ale nepříliš známý politik, který tuto funkci obsadí v klíčové době, kdy je země pod akutním tlakem, aby zvýšila své závazky vůči Ukrajině, zejména tím, že jí pošle tanky.

Dvaašedesátiletý Boris Pistorius, který byl posledních deset let ministrem vnitra severní spolkové země Dolní Sasko, bude čelit svému prvnímu významnému úkolu v pátek, kdy se západní spojenci sejdou na americké vojenské základně Ramstein na jihozápadě Německa, aby jednali o poskytnutí dalších zbraní a vybavení Kyjevu.

 18690

Slova ministra Síkely o energetice, která by se měla tesat do kamene

17. 1. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

 

Ministr průmyslu a obchodu v rozhovoru pro Seznam komentuje vysoké ceny elektřiny v Česku, snad vůbec nejvyšší v Unii. Začnu tímto tvrzením, které v článku předchází rozhovoru s panem ministrem:

Česká metropole má ale dražší elektřinu než Berlín i v absolutních číslech, bez ohledu na výši příjmů. Začátkem prosince platili Pražané za kilowatthodinu v průměru o 1,8 eurocentu víc než bohatší Berlíňané.“

 19544

Chtějí demokraté skutečně demokracii, nebo je jim ukradená?

16. 1. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Procházel jsem si různé analýzy dat z prvního kola prezidentských voleb a naprosto jasně se ukazuje, že se opakuje scénář z roku 2018: Babiše, stejně jako Zemana, volí chudé regiony, kde se lidem daří ve srovnání se zbytkem republiky špatně. Poukazuje na to sociolog Daniel Prokop. Je-li prioritou vlády stabilní demokracie v České republice, musí zajistit prosperitu těchto regionů. Kdyby se naopak do chudoby začala potápět většina republiky, lze si velmi dobře představit, že demokracii to zničí.

 18389

dTest: Regulace smluv se spotovými cenami

17. 1. 2023

čas čtení 4 minuty

tisková zpráva

Část spotřebitelů uzavřela v minulosti smlouvy na dodávky energií za spotové ceny. Tyto ceny byly přímo závislé nebo odvozené od změn ceny elektřiny nebo plynu na organizovaných trzích s elektřinou nebo plynem. I tyto ceny elektřiny a plynu jsou od Nového roku zastropované. Novou smlouvu se spotovými cenami spotřebitel navíc nyní nemůže uzavřít, protože jejich uzavření vláda pro většinu spotřebitelů zakázala.

Adresováno signatářům výzvy Mír a spravedlnost

17. 1. 2023

čas čtení 4 minuty


Otevřený dopis

Motto: „V konečném důsledku mír nelze vytvářet proti pravdě.“ (Benedikt XVI.)

Vážené dámy, vážení pánové,

od zahajení ruského útoku na Ukrajinu v únoru loňského roku jsme zaznamenali řadu iniciativ, které si kladly za cíl zastavení tohoto barbarského krveprolití a nastolení míru na Ukrajině. Ačkoliv i my si upřímně přejeme, aby byl tento krvavý konflikt co nejdříve ukončen, s řadou těchto iniciativ nemůžeme než hrubě nesouhlasit. Mezi takové iniciativy musíme s politováním zařadit i výzvu „Mír a spravedlnost“, kterou jste iniciovali popř. podepsali.

 18993

Londýnská vláda v přímém konfliktu se Skotskem

16. 1. 2023

čas čtení 4 minuty

Rishi Sunak blokuje skotskou legislativu o změně pohlaví

Londýn chce zablokovat nový zákon, schválený skotským parlamentem,  který usnadňuje transsexuálům sebeidentifikaci

Jde jen o právo změnit své pohlaví na svém rodném listě


Vláda Rishiho Sunaka zablokovala legislativu schválenou skotským parlamentem, díky níž by Skotsko jako první část Spojeného království zavedlo systém sebeidentifikace pro osoby, které chtějí změnit pohlaví.

Konzervativní ministr pro Skotsko Alister Jack oznámil, že po přezkoumání britskými vládními právníky poprvé použije článek 35 skotského zákona z roku 1998 a zruší návrh skotského zákona o rozpoznávání pohlaví.

Rozhodnutí Westminsteru použít "jadernou variantu", tedy zablokovat návrh zákona představuje výraznou eskalaci napětí kolem této otázky a rozzuří zastánce změn i nacionalisty.

Banky navzdory slibům o nulové spotřebě stále investují velké prostředky do fosilních paliv - studie

17. 1. 2023

čas čtení 4 minuty


Finanční instituce, které se přihlásily k iniciativě GFANZ, byly obviněny, že jednají jako "klimatičtí žháři".
 

Výzkum ukázal, že banky a finanční instituce, které se zavázaly k nulové čisté spotřebě, stále investují velké prostředky do fosilních paliv, což vede k obvinění, že se chovají jako "klimatičtí žháři".

Iniciativu Glasgow Financial Alliance for Net Zero (GFANZ) zahájil bývalý guvernér Bank of England Mark Carney jako jeden z hlavních úspěchů Spojeného království při pořádání klimatického summitu OSN Cop26 v Glasgow v roce 2021.

Velká Británie se na konferenci Cop26 pochlubila, že se ke GFANZ přihlásilo 450 organizací ze 45 zemí s aktivy v hodnotě více než 130 bilionů dolarů, aby své investice sladily s cílem omezit nárůst globální teploty na 1,5 °C oproti předindustriální úrovni.

 19227

Populistická fronta se před druhým kolem prezidentské volby rozpadá

16. 1. 2023 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Babišova negativní kampaň odhaluje rozpory uvnitř hnutí ANO, které předznamenávají budoucí konec této formace - v okamžiku, kdy o ni majitel ztratí zájem a odejde. Potenciální dodavatel Baštových hlasů v prvním kole, Tomio Okamura, zase dává zřetelně najevo, že Andrej nemá nic jisté - a přinejmenším si hodlá nechat za podporu pořádně zaplatit. 

Hospodaření OSBL za prosinec 2022

4. 1. 2023

čas čtení 2 minuty

Potřebujeme trvalou finanční podporu pro minimální plat našich tří redaktorů a pro účet za elektřinu pro provoz našeho serveru.  Koncem prosince  2022 měly Britské listy na účtu 11 601,70 Kč. Potřebujeme měsíčně přibližně 70 000 Kč. Děkujeme. (JČ)

V lednu 2023 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 67 438,50 Kč,  výdaje byly 78 970,89 Kč. Děkujeme!!

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Rozhovor Britských listů 562. Jak prezidentská volba zrcadlí současnou českou realitu

12. 1. 2023

čas čtení < 1 minuta



Je tady český prezident jen od toho, aby kladl věnce, anebo má pro Čechy větší význam? Co jmenování soudců a guvernéra České národní banky? Jaký to má dopad?  Měli by si čeští voliči negativně vymezit možná rizika jednotlivých kandidátů? Co vlastně ten který kandidát reprezentuje? V poslední den před prvním kolem prezidentských voleb v České republice se redaktoři Britských listů Jan Čulík, Bohumil Kartous a Albín Sybera zamýšlejí nad prezidentskými volbami v České republice, které o českém společenství zjevně odhalily mnohé.

 19825

Zpívající gentleman

17. 1. 2023 / Soňa Svobodová

čas čtení 11 minut

 

Myslím, že v současném světě je velmi málo odvážných mužů, kteří se nebojí a dokáží, ať již na veřejnosti či prostřednictvím tisku vyslovit své pravdivé názory nejen na současné světové, ale i to domácí politicko-sociální dění, i za cenu sprostých urážek a pomluv ze strany veřejnosti, tak jak to v minulých dnech učinil jeden z mála zpívajících gentlemanů a sportsmanů patřící do „gardy správných mužů“, jakými například byli Jean Gabin, Jean-Louis Trintignan, Jean-Paul Belmondo či Thedor Pištěk, Hugo Haas, Oldřich Nový nebo Karel Gott. Tím současným odvážným mužem se stal známý český zpěvák a producent Milan Drobný, jehož narozeninový koncert proběhl v minulých dnech v Kulturním domě Barikádníků na Praze 10, jemuž se mezi zdejšími starousedlíky přezdívá „Barča“.


Pane Drobný, musím říci, že váš koncert byl velmi hezky sladěn a propojen i řadou milých slov nejen z vašich úst, ale i vašich hostů, a tak mi to nedá, abych se vás nezeptala. Jste jediným autorem sledu svých koncertů?

Rozhovor Britských listů 561. Jak se kampaň za volbu prezidenta proměňuje v pěknou frašku

9. 1. 2023

čas čtení < 1 minuta



Redaktoři Britských listů Karel Dolejší, Bohumil Kartous a Jan Čulík se snaží v tomto Rozhovoru Britských listů vyrovnat se s některými absurdnějšími rysy české prezidentské předvolební kampaně, které v posledních dnech a hodinách nabraly grády. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi od úterý 10. ledna 2023.

 19544

Na okraj aktuální "debaty" o prezidentovi "mírovém" a "válkychtivém"

16. 1. 2023

čas čtení 2 minuty

 
1. Český ústavní pořádek vůbec neobsahuje institut vyhlášení války, takže prezident republiky nás do ní nemůže zatáhnout, píše Jan Kysela.

2. Česká ústava zakotvuje válečný stav pro případ našeho napadení nebo plnění spojeneckých závazků. O válečném stavu však rozhodují obě komory Parlamentu absolutní většinou hlasů (101 poslanců a 41 senátorů). Prezident republiky v tomto rozhodování žádnou roli nemá.


Zařídíte si kuchyni...

16. 1. 2023

čas čtení 1 minuta

Zařídíte si kuchyni, pravděpodobně dlouho vybíráte barvy. Teď se vám opravdu líbí, jak doplňuje odstín dlaždiček na stěně vaši žlutou kuchyňskou linku. Bylo to docela složité to všechno dát dohromady, ale dopadlo to tak hezky.

A pak vám zas.ané Rusko  na byt hodí bombu...
Mnozí jste viděli záběry kuchyně ve zničeném domě v Dnipro. Tohle je ta rodina. Nevíme, kde jsou a zda přežili.
(Informace z oficiálního ukrajinského zdroje: Otec je mrtvý.)




Nejděsivější záběry ruské agrese  proti Ukrajině se týkají civilních obytných bloků, které byly bez zjevného důvodu zasaženy ruskými raketami a přinesly velké ztráty na životech.

V sobotu večer nový hrůzný rekork.   Při jediném úderu na obytný blok ve východním městě Dnipro zahynulo 25 lidí.

Nejméně 73 lidí bylo zraněno a další desítky se stále pohřešují.

31293

Jan Palach oslovuje moji generaci přímo - je neděle 15. 1. 1989, odpoledne, Praha, Václavské náměstí

16. 1. 2023 / Pavel Veleman

čas čtení 6 minut

Ve vězení jsem četl sto let starou knihu. Když jsem dospěl k místu, kde Nataša Rostovová přichází v bílé, noční košili k umírajícímu Andreji Bolkonskému, otočil jsem se ke zdi, aby spoluvězni neviděli, jak se mně, člověku úplně jiné epochy, plní nos a oči vodou."

(Milan Šimečka, O velkých a malých dějinách, Index, 1985)

S vědomím si obrovského zjednodušení mne baví celoživotně sledovat, jak se lidé dělí ve většině na dvě kategorie a možná, že právě toto velmi povrchní dělení zapříčiní tak často - naše obrovské nedorozumění. Naše postoje, hodnoty a případné hádky většinou netvoří konkrétní věc nebo situace, ale často "jen" jiné nastavení mozku. Jeden stále vzpomíná a současnost poměřuje minulostí, druhý žije spíše aktivní realitou konkrétní chvíle a času.

 19376

Válečná psychóza: Rusko opakuje kriminální příběh s "Afghánci"

16. 1. 2023

čas čtení 1 minuta

V 90. letech byli Rusové terorizováni zločineckými skupinami složenými z veteránů sovětské války v Afghánistánu. Byli to muži, kteří po návratu domů zjistili, že nikdo nerespektuje co udělali, ale byli připraveni použít zbraně a vojenské dovednosti, které získali, aby získali, o čem měli pocit, že jim to společnost dluží. - Dnes jdou veteráni Putinovy války na Ukrajině v jejich stopách, píše Andrej Okun.

 18489

Nesmysly z bunkru: Ruská elita sama věří konspiracím, které šíří

16. 1. 2023

čas čtení 2 minuty

Ruský lid má již dlouho sklony věřit ve vysvětlení konspiračními teoriemi, pokud jde o to, co se děje kolem. S omezenými informacemi je více než připraven přijmout jako pravdivá vysvětlení, která nejsou založena ani tak na skutečných důkazech, jako na fantazii a která redukují svět na předem srozumitelné pojmy, upozorňuje kulturní antropolog Alexandr Archipov.

 19112

O domácí podpoře ruského imperialismu

16. 1. 2023

čas čtení 1 minuta

V imperiální kultuře jako je ruská lidé považují územní akvizice za investice. Jsou naprosto připraveni tolerovat potíže a deprivace kvůli novým územím - jenže běda carovi, který od nich požaduje, aby hodně platili, ale přidá málo půdy. Takoví neúspěšní "investoři" bývají pravidelně svrženi, píše Jurij Christenzen.

 19818

Nikolaj Patrušev: "Rusko chtějí změnit v Moskevské knížectví"

16. 1. 2023

čas čtení 1 minuta

Výroky Nikolaje Patruševa, tajemníka ruské bezpečnostní rady, že západní vlády jsou pouze nástrojem velkých kapitalistických skupin, že Rusko je jedinou spolehlivou obranou proti nim, a protože tomu tak je, chce Západ Rusko zničit a zredukovat do velikosti Moskevského knížectví z 15. století, vyvolalo mimořádnou pozornost.

 19789

Očekávání expertů: Rusko, jak ho známe, "nemusí přežít příští dekádu"

16. 1. 2023

čas čtení 1 minuta

Jedním z nejpřekvapivějších zjištění [mezinárodního expertního průzkumu pro Atlantickou radu] bylo, kolik respondentů poukázalo na potenciální ruský kolaps během příštího desetiletí – což naznačuje, že válka Kremlu proti Ukrajině by mohla urychlit obrovské následné otřesy uvnitř velmoci s největším arzenálem jaderných zbraní na planetě.

 17804

Orbánova riskantní hra se vstupem Švédska do NATO

16. 1. 2023

čas čtení 7 minut

Pokud jde o blokování vstupu Švédska a Finska do NATO, hlavní pozornost se soustředí na Turecko. Ale brání tomu i další země: Maďarsko. Důvodem může být i velký strach premiéra Viktora Orbána, píše Martin Bukovics.

 18794

Německo: Kancléř může stěží dál odmítat dodávky Leopardů

16. 1. 2023

čas čtení 7 minut

Německo odmítalo dodávat Ukrajině tanky po dobu devíti měsíců – poté přispěchala Francie a další země. Scholz je najednou izolovaný a je pod domácím tlakem. Návštěva v nadcházejícím týdnu nemusí kancléři nechat jinou možnost, píšou S. Bolt, P. Fritz, K. Geiger, M. Meister a C. Schiltz.

 19817

"Ukrajina denně vystřílí tolik munice, kolik vyrobíme za půl roku"

16. 1. 2023

čas čtení 13 minut

Bod obratu v německé zahraniční a bezpečnostní politice ohlášený kancléřem Scholzem je více než dvouprocentní cíl, říká Wolfgang Ischinger: Německo se musí stát méně závislým na zahraničních lécích, centrálněji kontrolovat zbrojní průmysl a investovat do kontrašpionáže. Chce ale také další jednání s Moskvou.

 18752

Kam vede ruská "zvláštní verze" imperialismu

16. 1. 2023

čas čtení 1 minuta

Mnozí tvrdí, že Rusko trpí "prokletím zdrojů", které umožnilo moskevským elitám, aby se obohatily, zatímco pro zbytek obyvatelstva dělají jen málo. Avšak skutečné prokletí je teritoriální - téměř náboženská úcta k územní expanzi bez ohledu na rozvoj území, které země už má, říká Michail Epstein.

Ruská agrese na Ukrajině: Rusko v noci zaútočilo na Záporoží; Bělorusko zahájilo cvičení vzdušných sil s Ruskem

16. 1. 2023

čas čtení 12 minut

- Dobrovolnické centrum v ostřelovaném Chersonu:

- Podle regionálních představitelů byli při útoku zraněni civilisté; Minsk tvrdí, že cvičení je "čistě obranné", na Ukrajině panují obavy z nové ofenzivy

- Ukrajinská státní televize Suspilne informuje, že v Chersonské oblasti byli v neděli zabiti tři lidé. Ve zprávě zveřejněné na Telegramu se uvádí:

    Dne 15. ledna ruská armáda 90krát ostřelovala území Chersonské oblasti z dělostřelectva, protiletadlových děl, minometů a tanků. Tři lidé zemřeli, 14 bylo zraněno, uvedl šéf oblasti Jaroslav Januševič.

- Kyrylo Tymošenko, zástupce vedoucího kanceláře ukrajinského prezidenta, uvedl další podrobnosti o útoku Záporoží
v příspěvku na Telegramu. Píše v něm:

    Okupanti zahájili raketový útok na regionální centrum. Raketa dopadla vedle pětipatrové budovy. Pět lidí, včetně dvou dětí ve věku 9 a 15 let, bylo zraněno střepinami skla. Děti byly hospitalizovány. V samotné budově byla rozbita okna, nosné konstrukce nebyly poškozeny. Raketa zasáhla území jednoho z podniků. Na místě vypukl požár. O obětech nejsou žádné informace. Na místě pracují záchranáři."

29463

Izraelská opozice varuje před občanskou válkou a koncem demokracie, zatímco 100 000 lidí protestovalo proti Netanjahuovi

16. 1. 2023

čas čtení 3 minuty

Podle palestinského listu Amad se v sobotu večer desetitisíce Izraelců v Tel Avivu, Jeruzalémě a Haifě zúčastnily demonstrací proti nové izraelské vládě v čele s Benjaminem Netanjahuem. Hebrejský tisk informoval o masivní přítomnosti policie na těchto místech.

Izraelská středopravicová vláda zjišťuje, jak se cítí Palestinci, protože extrémistická, krajně pravicová vláda premiéra Benjamina Netanjahua plánuje, že se bude vozit po jejich právech, aniž by někdy řekla "s dovolením", píše Juan Cole.

 19816

Jak se Západ radostně bratří s vražedným saúdským režimem

15. 1. 2023

čas čtení 7 minut

Saúdskoarabský akademik v cele smrti za používání Twitteru a WhatsAppu

Soudní dokumenty odhalují důvody zatčení Awada Al-Qarniho - přestože vládci jsou významnými investory do platforem sociálních méd


Významný proreformní profesor práva v Saúdské Arábii byl podle soudních dokumentů odsouzen k trestu smrti za údajné trestné činy, včetně vlastnictví účtu na Twitteru a používání aplikace WhatsApp ke sdílení zpráv považovaných za "nepřátelské" vůči království.

Zatčení 65letého Awada Al-Qarniho v září 2017 představovalo začátek zásahu proti disentu ze strany tehdy nově jmenovaného korunního prince Mohammeda bin Salmána.

Británie: Zlá a hloupá ministryně vnitra se "nebude omlouvat" za svou nenávistnou protiuprchlickou rétoriku

15. 1. 2023

čas čtení 4 minuty

Třiaosmdesátiletá Joan Salterová konstovala, že jazyk týkající se migrace se podobá tomu, kterým nacisté ospravedlňovali vyvraždění její rodiny
 
Zlá a hloupá konzervativní minsitryně vnitra ve vládě Rishiho Sunaka Suella Bravermanová prohlásila, že se nebude omlouvat za své výrazivo poté, co stará paní, která přežila nacistický holocaust, jí řekla, že její nenávistný jazyk zaměřený proti uprchlíkům se podobá rétorice, kterou nacisté ospravedlňovali vyvraždění její rodiny.

Bravermanovou konfrontovala 83letá Joan Salterová během setkání v jejím volebním obvodu Fareham v hrabství Hampshire v pátek večer.

Salterová, která byla za svou práci v oblasti vzdělávání o holocaustu oceněna vysokým britským státním vyznamenáním, přirovnala Bravermanovu rétoriku o migrantech, kteří se snaží překročit kanál La Manche, k rétorice, kterou používali nacisté za druhé světové války.
Salterová na setkání s Bravermanovou  řekla: "Jsem dítě, které přežilo holocaust. V roce 1943 jsem byla nucena uprchnout ze svého rodiště v Belgii a prošla jsem válkou zničenou Evropou a nebezpečnými moři, až se mi nakonec v roce 1947 podařilo dostat do Spojeného království.

"Když slyším, jak používáte slova proti uprchlíkům, jako jsou 'hejna' a 'invaze', připomíná mi to jazyk používaný k dehumanizaci a ospravedlnění vyvraždění mé rodiny a milionů dalších.

"Proč máte potřebu používat takový jazyk?" 

Ruská agrese na Ukrajině: záchranáři pracovali celou noc po smrtícím útoku ruskou raketou na obytný blok v Dnipro

15. 1. 2023

čas čtení 6 minut

- Patnáctiletá Maria Lebid byla 14. ledna usmrcena ruskou raketou, která zasáhla její domov v městě Dnipr. Byla to vynikající studentka deváté třídy, předsedkyně studentské rady ve škole č. 66. Ráda tancovala a hrála hudbu. Rusko zabilo dítě. #Rusko zabíjí



Dvě desítky lidí se stále pohřešují a neznámý počet je uvězněn v sutinách po úderu na středozápadě Ukrajiny, který si vyžádal 14 mrtvých a desítky zraněných

- "Ukrajina vám nikdy neodpustí, vy zatracení teroristé":


- Ukrajinští záchranáři v městě Dnipro  celou noc pracovali na vyproštění ženy uvězněné pod troskami zničeného domu poté, co zaslechli její hlas, uvedla státní záchranná služba

Ruský raketový úder na obytný blok ve městě na jihu střední Ukrajiny zničil desítky bytů a zanechal 100 až 200 lidí bez domova, uvedla zástupce šéfa ukrajinského prezidenaí Kyryl Tymošenko, informovala agentura France Presse.

Bez elektřiny a topení se podle něj ocitlo asi 1 700 lidí.

Při sobotním ruském útoku na Dnipro zahynulo nejméně 14 lidí, uvedly ukrajinské úřady.

Nejméně 14 lidí zahynulo a 64 bylo zraněno v obytném bloku zasaženém během vlny ruských raketových útoků na Ukrajině v sobotu odpoledne, kdy slavila oblíbený svátek Starý rok. Záchranné práce ve zdevastovaném bloku ve městě Dnipro na jihu země pokračovaly i v noci po úderech - největší vlně ruských útoků za posledních čtrnáct dní - které byly podle ukrajinských představitelů zaměřeny na energetickou infrastrukturu země.

Gubernátor Dněpropetrovské oblasti Valentyn Rezničenko v neděli brzy ráno na Telegramu uvedl, že bylo zachráněno asi 38 lidí, dvě desítky se pohřešují a neznámý počet zůstává uvězněn v troskách.

- Terorista Girkin-Strelkov varuje před občanskou válkou v Rusku, s miliony mrtvých a plným kolapsem společnosti:



Rusko provedlo v sobotu dva masivní raketové údery na Ukrajinu, při kterých zahynulo nejméně pět lidí

14. 1. 2023

čas čtení 4 minuty

 

Cílem útoku, při němž bylo zraněno 39 lidí, byla ukrajinská energetická infrastruktura, uvedly úřady

Rusko v sobotu provedlo dva masivní raketové údery na Ukrajinu, při nichž byl zničen obytný blok ve městě Dnipro v jižní části země, kde zemřelo nejméně pět lidí a 39 bylo zraněno. Záchranáři na místě stále odklízejí trosky.

Cílem útoku, jak uvedly ukrajinské úřady již dříve v sobotu, byla ukrajinská energetická infrastruktura, což je pokračování strategie, která má zemi nechat bez proudu a omezit její bojeschopnost.

Při druhém odpoledním útoku zasáhla jedna raketa devítipatrový dům v Dnipru a zničila celý úsek budovy. Podle zástupce vedoucího prezidentské administrativy Kyryla Tymošenka záchranáři dosud vyprostili z trosek 15 těl a pracují na vyprošťování dalších. Zveřejnil fotografii jeřábu a uvedl, že lidé, kteří jsou stále ve svých bytech, používají své telefony, aby upoutali pozornost záchranářů.

České prezidentské volby: Pavel vyhrál nad Babišem v prvním kole o o čtyři desetiny procenta

14. 1. 2023

čas čtení < 1 minuta


Pozn JČ: V souvislosti se zjištěními Daniela Prokopa jsou výsledky prvního kola prezidentské volby důsledkem drastického selhání Fialovy vlády.

České prezidentské volby: V prvním kole vítězí Babiš

14. 1. 2023

čas čtení < 1 minuta

V druhém kole spolu budou soupeřit Babiš a Pavel:


Pozn JČ: V souvislosti se zjištěními Daniela Prokopa jsou výsledky prvního kola prezidentské volby důsledkem drastického selhání Fialovy vlády.

 19675

Jair Bolsonaro bude vyšetřován v rámci šetření krajně pravicových nepokojů v Brazílii

14. 1. 2023

čas čtení 4 minuty

 

Bývalý prezident sdílel video zpochybňující výsledek loňských voleb poté, co jeho příznivci vtrhli do brazilských demokratických institucí


Bývalý brazilský prezident Jair Bolsonaro bude vyšetřován v rámci vyšetřování údajného pokusu o svržení nové vlády země, oznámil Nejvyšší soud.

Tisíce radikálních stoupenců krajně pravicového populisty minulou neděli zaútočily na tři nejdůležitější brazilské demokratické instituce, zřejmě přesvědčeny tsunami falešných zpráv, že loňské říjnové prezidentské volby - které Bolsonaro prohrál - byly zmanipulované.

 19475

Migrační politika EU: Krutá a krátkozraká blamáž

14. 1. 2023

čas čtení 4 minuty


Na řeckém ostrově Lesbos tento týden proběhl soud s 24 dobrovolníky nevládních organizací v případu, který zpráva Evropského parlamentu odsoudila jako "kriminalizaci solidarity". Všichni čelili obvinění v souvislosti s pomocí poskytovanou migrantům prchajícím před syrskou občanskou válkou v letech 2015-2016. Dobrovolníci, kteří byli obviněni z přístupu k rádiovým kanálům řecké pobřežní stráže a z nezákonného vstupu do zakázaných zón na ostrově Lesbos, riskovali roky vězení, než byla většina obvinění z procesních důvodů stažena. Drakonické zacházení s těmito dobrovolníky, které se stále častěji opakuje i jinde v Evropě, však již dosáhlo svého hlavního cíle: organizace, pro kterou pracovali, se již neodvažuje působit u Lesbosu, kde v říjnu při pokusu o přeplavbu z Turecka zahynulo nejméně 22 lidí, píše se v redakčním komentáři deníku Guardian.

 19810

Írán popravil britsko-íránského občana Alirezu Akbarího obviněného ze špionáže

14. 1. 2023

čas čtení 6 minut

 
Alireza Akbari, britsko-íránský občan s dvojím občanstvím, který dříve zastával vysokou funkci v íránské vládě, byl v sobotu ráno popraven, přestože britský ministr zahraničí James Cleverly naléhavě žádal o jeho propuštění.

Britský premiér Rishi Sunak to označil za "zbabělý čin, který provedl barbarský režim nerespektující lidská práva vlastních lidí".

Sunak na Twitteru napsal: "Jsem zděšen popravou britsko-íránského občana Alirezy Akbarího v Íránu."

Cleverly uvedl, že to nezůstane bez odezvy. "Tento barbarský čin si zaslouží co nejdůraznější odsouzení," řekl.

Akbari byl shledán vinným ze špionáže pro britskou rozvědku MI6, což jeho rodina popírá.

Rodinní příslušníci svědčí, že přiznání z něj bylo vynuceno až po mučení, více než 3 000 hodinách výslechů, podávání léků, které ohrožovaly jeho mysl, a slibech, že se bude moci setkat se svou rodinou.

Ruská agrese na Ukrajině: Rusové v sobotu útočili raketami na

14. 1. 2023

čas čtení 10 minut

- Katastrofální ruský útok na civilní obytný dům v městě Dnipro. Byl zcela srovnán se zemí. Pod troskami jsou obyvatelé:



V centru Kyjeva se v sobotu ráno ozvaly čtyři exploze. Poprvé od podzimu, kdy Rusko zahájilo pravidelné raketové a bezpilotní útoky na hlavní město, se po útoku rozezněly sirény protivzdušné obrany.

Kyjevský starosta Vitalij Kličko  napsal, že k výbuchům došlo v kyjevské čtvrti Dněprovskij na východním břehu řeky. Kličko uvedl, že na místo vyjely záchranné služby.

- Gubernátor centrální Čerkaské oblasti varoval Ukrajince, že Rusko může později v sobotu zahájit masivní raketový úder, a vyzval obyvatele, aby se po rozeznění sirén o leteckém poplachu ukryli.

- Ukrajina popírá, že by ruská armáda ovládla město Soledar:



 

31289

Figurína Erdogana hlavou dolů: odsoudit i pochopit?

14. 1. 2023 / Kateřina Paříková

čas čtení 2 minuty

Autorka ilustrace: Natálie Paříková

Zlé doby bohužel způsobují zlé činy. Věšet figuríny či usazovat je do černých pytlů - byť jen symbolicky - přeci jen není něco, čím by se moderní civilizovaná společnost měla chlubit.

Na druhou stranu to vyvolá patřičný rozruch ve chvíli, kdy politici danému tématu nevěnují dostatečnou pozornost nebo dokonce, byť i jen "nereakcí" záměr agresora ignorují/schvalují.

Podstatná část světa "pranýřuje" Putina. Na de facto téhož zločinného Erdogana se však berou ohledy z důvodů již dobře známých, jako je uprchlická krize a vojenská partnerství; to druhé ještě důležitější dnes kvůli válce na Ukrajině.

Umělá inteligence (AI): Univerzitní učitelé ve Velké Británii byli vyzváni k přezkoumání hodnocení studentů kvůli obavám z nového nástroje umělé inteligence

13. 1. 2023

čas čtení 8 minut

 

ChatGPT je schopen vytvářet vysoce kvalitní seminární práce s minimálním přispěním člověka
 
ChatGPT vyvolává  obavy z možného těžko odhalitelného plagiátorství a otázky ohledně platnosti seminárních prací jako  formy hodnocení studentů


Přednášející na britských univerzitách byli vyzváni, aby přehodnotili způsob hodnocení svých kurzů kvůli obavám, že studenti již používají nový velmi efektivní nástroj umělé inteligence, který je schopen vytvářet vysoce kvalitní seminární práce s minimálním přispěním člověka.

ChatGPT, nejnovější chatbot společnosti OpenAI, kterou v roce 2015 založili Elon Musk, Sam Altman a další, je veřejně dostupný teprve několik týdnů, ale již vyvolal obavy z potenciálu těžko odhalitelného plagiátorství a otázky ohledně platnosti seminární práce jako  formy hodnocení studentů.

 17691

Národ v sobě, národ v hrobě

13. 1. 2023 / Petr Haraším

čas čtení 6 minut

Po pondělním napínavém, protahovaném až vousatém rozuzlení thrilleru „Babiš si staví z dotací Hnízdo“ jsme se znovu ocitli ve věku nevinnosti. Jedni se utvrdili v přesvědčení, že náš podvodník, dobrý podvodník, může být soudem svatořečen jako svatý muž a druzí mají prostě povinnou smůlu.

Bylo by záhodno až nutno udělat mnohá a velmi důkladná opatření, aby i ta mrcha spravedlnost dostala zase někdy šanci. Ač… proč vlastně něco dělat? Vždyť se nám v tom tak líbí.

Vláda politické změny za rok prostopášného vládnutí nepřišla s žádnou pozitivní strategií proti ustrašenému státnímu žalování, ohledně dotací pro miliardově majetné nikde nic a vše při starém, a tak tedy hurá křičme nevinen v plném rozsahu dotačních a finančních škubáren.

 16964

Marek Wollner odchází z České televize

13. 1. 2023

čas čtení 1 minuta

Tisková zpráva ČT

Marek Wollner odchází z České televize. Tento krok je výsledkem vzájemné dohody, náročné pro obě strany. Česká televize považuje Marka Wollnera za jednoho z nejlepších novinářů v zemi, který za 17 let svého působení v redakci Zpravodajství odvedl mimořádnou práci v oblasti investigativní žurnalistiky. Především díky němu se Reportéři ČT stali respektovaným pořadem, který mnohokrát prokázal, že dokáže otevírat nová témata a rozkrývat i velmi složité a závažné celospolečenské kauzy.

 19809

Ruská agrese na Ukrajině: "už jen malé kapsy ukrajinského odporu" v Soledaru, říká Moskvou dosazený úředník

13. 1. 2023

čas čtení 6 minut

Foto: Zničené město Soledar


- Jak to vypadá v městě Soledar:

</div>


 - 'Malé kapsy odporu' z Ukrajiny v Soledaru, říká Moskvou dosazený úředník

Ruskem dosazený úředník v Doněcku Andrej Bajevskij uvedl, že uvnitř města stále existují "malé kapsy odporu" ze strany Ukrajiny, a prohlásil, že Ruskem podporované jednotky mají téměř plnou kontrolu.

Bajevskij, který je podplukovníkem a poslancem parlamentu samozvané Doněcké lidové republiky, řekl ruské státní mediální agentuře: "V současné době skutečně ještě existují v Soledaru samostatná malá ohniska odporu, [ale] naši hoši pokračují v potlačování nepřítele v těchto místech."

"Celkově se operace [vyvíjí] úspěšně a západní předměstí Soledaru je již zcela pod naší kontrolou," dodal.

 
- Americký vyslanec vyzval Srbsko, aby se připojilo k sankcím proti Rusk
u

Vysoce postavený americký vyslanec ve čtvrtek vyjádřil silné znepokojení nad aktivitami ruského soukromého vojenského dodavatele Wagner Group a jeho údajnými pokusy o nábor vojáků v Srbsku i jinde ve světě.

Poradce amerického ministerstva zahraničí Derek Chollet rovněž vyzval Srbsko, aby zavedlo sankce proti svému tradičnímu slovanskému spojenci Rusku.

"Domníváme se, že by se země měly k sankcím připojit, a důvodem, proč si to myslíme, je to, že jednání Ruska je třeba nejen odsoudit, ale i potrestat," řekl.

"Rusko každý den vede brutální a neoprávněnou válku proti Ukrajině. Musíme se spojit, abychom zajistili, že toto chování je nepřijatelné."

Americký vyslanec tento týden zahájil cestu po několika balkánských zemích v rámci návštěvy zaměřené na mezinárodní snahy pomoci normalizovat vztahy mezi Kosovem a Srbskem po týdnech zvýšeného napětí. Bývalá srbská provincie vyhlásila v roce 2008 nezávislost, což Srbsko a Rusko neuznávají.

 17360

Ropná firma Exxon v 70. a 80. letech přesně předpověděla globální oteplování

13. 1. 2023

čas čtení 6 minut



Ropná společnost Exxon vyprodukovala v 70. letech vynikající a přesné poznatky o globálním oteplování a pak ho po léta popírala  

Exxon předpověděl  zvyšování teplot a emisí, které skoro přesně odpovídaly tomu, co se sklutečně stalo stalo, zjistila studie

Ropný gigant Exxontajně  "správně a přesně předpověděl globální oteplování", ale pak po desetiletí veřejně takové vědecké poznatky potíral, aby ochránil svůj  byznys

Z množství interních dokumentů a výzkumných prací již dříve vyplynulo, že Exxon věděl o nebezpečí globálního oteplování přinejmenším od 70. let 20. století, přičemž ostatní subjekty ropného průmyslu věděly o tomto riziku ještě dříve, přibližně od 50. let 20. století. Ty se proti vědeckým poznatkům důrazně a úspěšně mobilizovaly, aby zabránily jakýmkoli opatřením na snížení spotřeby fosilních paliv.

 19106

Výměna generálů ve velení ruské armády je zřejmě politický krok zaměřený proti wagnerovcům

13. 1. 2023

čas čtení 4 minuty


Putin možná pověřil vedením invaze generála Gerasimova, aby vyrovnal napětí mezi armádou a skupinou Wagner


Další měsíc, další reorganizace v ruské armádě: Vladimír Putin mění generála, který velí jeho jednotkám na Ukrajině, s velmi častou frekvencí, zoufale se snaží zajistit si aspoň nějaký vojenský úspěch.

Je zřejmé, že tyto neustále změny svědčí o nespokojenosti Kremlu s vedením války, ale rozhodnutí pověřit vedením invaze generála Valerije Gerasimova, šéfa ozbrojených sil, je do očí bijící i z jiných důvodů, píše Dan Sabbagh.

 19808

Itálie zuří, že se Irsko rozhodlo označovat lahve vína zdravotním varováním

13. 1. 2023

čas čtení 3 minuty

 

Italští kritici si stěžují, že zdravotní varování před alkoholem jsou "přímým útokem" proti Itálii jako klíčovému vývozci vína.


Plán Irska umístit na lahve vína, piva a lihovin přísná zdravotní varování vyvolal v Itálii hněv.

Irsko může v tomto opatření, které by spotřebitele upozorňovalo na rizika rakoviny a jaterních onemocnění spojených s alkoholem, pokračovat poté, co uplynula lhůta, v níž se proti němu mohla postavit Evropská komise.

31288

Jak jsem volil Jiřího Dienstbiera

13. 1. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Facebook mi nabídl fotku deset let starou, fotku situace, kdy jsem vycházel z domu, abych volil v prvním kole první přímé volby prezidenta v dějinách českých zemí Jiřího Dienstbiera. Vzpomínáte? To byly ty doby, kdy Česká strana sociálně demokratická byla v průzkumech preferencí nejsilnější politickou stranou.

 19385

Smrtící "suverenita"

13. 1. 2023

čas čtení 1 minuta

"Suverenita" pro Putina znamená, že si může dělat, co se mu jen zlíbí, a nikdo nesmí přednést námitky, upozorňuje Abbás Galljamov.

30898

Jak "speciální operace" mění ruskou kulturu

13. 1. 2023

čas čtení 1 minuta

"Speciální vojenská operace" nečekaně přivedla Rusko k něčemu jako kulturní revoluci, která mnoha způsoby připomíná dopad bolševické revoluce na Rusko ve dvacátých letech minulého století. Opět ukončila kulturní závislost na vnějším světě a podpořila vznik nových forem uměleckého vyjádření, tvrdí Olga Andrejeva.

31277

Skandál s agenturními studenty na Mendelově univerzitě nás posouvá na Východ

13. 1. 2023 / Ivan Větvička

čas čtení 4 minuty

Skandál s agenturními studenty na Mendelově univerzitě propukl v Rakousku a Německu nezávisle na prezidentských volbách v České republice. Kdo bez důkazů tvrdí opak, vytváří novou konspirační teorii. Kdybychom věnovali větší pozornost tomu, jaké problémy trápí naše sousedy, věděli bychom o průšvihu na Mendelově univerzitě už dva roky a nebyli bychom dnes překvapení. To, že byla zpochybněna kvalita vysokoškolského studia u nás, představuje na Západě velký společenský problém, neboť studium v České republice je tam stále populárnější. Nyní jsme se v očích našich sousedů těsněji přimkli k nespolehlivému Východu.

Rakouský deník Der Standard se pustil do boje s podloudnými formami získávání vysokoškolských titulů a akademických hodností článkem Die Titel-Industrie, který vyšel 17. 1. 2021 a najdete ho zde:

Rozhovor Britských listů 563. Proč mají sociální pracovníci plat 27 000 měsíčně (když učitelé mají 47 000)?

13. 1. 2023

čas čtení 1 minuta



"Psychologicky má tenhle stav velmi negativní vliv na celé poskytování sociálních služeb, na existenci toho systému. Nedovedu si vysvětlit ten nepoměr platů jiných státních zaměstnanců a pracovníků sociálních služeb. Nedovedu pochopit, že by profese sociálního pracovníka byla pro stát nějak postradatelnější." říká Martina Zikmundová z České asociace streetwork, jejíž pracovníci zasahují u lidí všeho věku, kde hrozí nebezpečí, že by mohli vypadnout z normálního koloběhu společenské a lidské interakce. Jan Čulík mluví v tomto Rozhovoru Britských listů s Martinou Zikmundovou o nevysvětlitelném jevu, proč jsou sociální pracovníci v České republice trestáni rekordně nízkými platy. Nejenže se starají o chudé lidi, ale sami jsou chudí. Není divu, že ze systému odcházejí jinam. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi od pátku 13. ledna 2023.

K tomu:

 16578

Zemřel „Maďar“, chlap se strašnou minulostí…

13. 1. 2023 / Pavel Veleman

čas čtení 8 minut

 „Odorsom khere, jak man den paťiv“
„Doma jsem tam, kde si mne váží“

„Pane Velemíne, když budete mít nějaký problém kdekoli, třeba v hospodě - řekněte: „Jdu hned volat „Maďarovi“ a každý Vám dá hned pokoj…“


V těch vyprázdněných prezidentských debatách, jestli volit Petra nebo Pavla, mi zemřel další klient, se kterým jsem prožil několik let života.

Lid český dostal před deseti lety od politiků hračku a jednou za pět let si prodloužíme vánoční pohádky. Jedni tu o hodném knížeti nebo o spravedlivém generálovi. Druzí o morálním podvodníkovi, který bude sloužit dolním deseti milionům nebo o sociálním miliardáři, kterého ve skutečnosti zajímá jen jeho byznys.

Rusko vytvořilo Českou republiku a Polsko a oni se k nám nyní takto chovají! Neuvěřitelné!

12. 1. 2023

čas čtení < 1 minuta

"Konec konců, existence takových zemí jako Česká republika, Polsko, vůbec nebyla v plánech Německa! Ty země prostě neexistovaly. My jsme jim darovali jejich stát, my jsme jim darovali všechno. A přitom oni se k nám chovají takhle! Jsem tím ohromen. Nechápu to. To, co dělají na Ukrajině, to je jiná věc. Chápu, že tam chtějí získat území. To ale nemá význam."

 "Přivážejí tam tanky. Varovali jsme před tím."



O šestileté holčičce z Avdijivky

12. 1. 2023

čas čtení < 1 minuta

Tohle je šestliletá holčičika Elja z Avdijivky. Po dobu posledních 11 měsíců žila 5 km od frontové linie, pod dělostřelbou. Schovávala se ve sklepě a třásla se strachem. Včera večer zemřela na infarkt.

Tohle dítě zemřelo na infarkt. Do pekla s tebou Rusko!



Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
18319