Nikolaj Patrušev: "Rusko chtějí změnit v Moskevské knížectví"

16. 1. 2023

čas čtení 1 minuta
Výroky Nikolaje Patruševa, tajemníka ruské bezpečnostní rady, že západní vlády jsou pouze nástrojem velkých kapitalistických skupin, že Rusko je jedinou spolehlivou obranou proti nim, a protože tomu tak je, chce Západ Rusko zničit a zredukovat do velikosti Moskevského knížectví z 15. století, vyvolalo mimořádnou pozornost.

Ale další komentář, který učinil ve svém rozhovoru pro Argumenty i fakty, může být důležitější než tato ideologická prohlášení. Poprvé po desetiletích se vysoký moskevský představitel zmínil o ukrajinské komunitě na ruském Dálném východě, což je znamením, že Moskva má obavy.

Patrušev konkrétně poznamenal, že v jižních částech Dálného východu, vzhledem k velkému podílu těch, kteří se tam přesídlili již v dobách Stolypinových, "významný počet obyvatel považuje kulturu ukrajinského lidu za svou rodnou."

Ukrajinci označují tyto regiony v Ruské federaci jako "klíny". Ten na Dálném východě, mezi Vladivostokem, Vostokem a Chabarovskem, je známý jako "zelený klín". Jiné, jako například podél hranice s Kazachstánem nebo na Kubáni, jsou známé pod různými barvami, v těchto dvou případech jako "modrý" a "mandlový".

Moskva dlouho a tvrdě pracovala na potlačení ukrajinského jazyka a kultury v těchto místech a v posledních několika letech byla znepokojena tím, že se Kyjiv ujal věci těchto komunit.

Vysocí ruští představitelé přispěli k tomuto úsilí o etnické vymazání tím, že se o těchto skupinách vůbec nezmiňovali. Patruševovo porušení této tradice naznačuje, že Kreml se stále více znepokojuje postoji těchto skupin a může podniknout nové kroky k ještě ráznějšímu potlačení jakéhokoli projevu tamní ukrajinské kultury.

Celý text v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
4378

Diskuse

Obsah vydání | 18. 1. 2023