Babišovo Jezulátko a pojetí víry v naší společnosti

18. 1. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta
Velmi souzním s odporem k tomu, jak se Andrej Babiš snaží zneužít křesťanské víry ve volební kampani. Viděli jsme to už při prezidentských volbách na Slovensku, kdy se pan Maroš Šefčovič stal ze dne na den „křesťanem“ nedotčeným křesťanstvím.

Myslím, že je zcela jasné, že panu Babišovi je Jezulátko ukradené, stejně tak Kristus.

Nicméně někdo mu řekl, zřejmě jeho lidé na sociologické analýzy, že u nás je velká skupina voličů, která prostě víru chápe takto a jeho gesto ocení.

Vůbec bych se nedivil, kdyby to byla pravda a kdyby skutečně mnoho křesťanů chápalo Jezulátko jako jakýsi automat na splněná přání. Lze ovšem konstatovat, že pokud tomu tak je, tak zrovna pan Babiš za to nemůže.

Pokud se u lidí dovolává pokleslé víry, dělá to kvůli tomu, aby byl zvolen, apeluje tak na něco, co v těch lidech vypěstoval a udržoval někdo úplně jiný (zcela jistě se s tím nenarodili).

Dokonce bych řekl, že tuto lekci lze zobecnit: Babiš se v mnoha oblastech opičí podle toho, jaká ta naše česká společnost reálně je.

Samozřejmě v mnoha oblastech ji pomáhal takto tvořit, například v odporu k uprchlíkům ze Sýrie nebo v představách o nadřazenosti našich zájmů nad společnými zájmy EU, v čemž obojím mu ale zdatně sekundovali politici napříč celým politickým spektrem.

1
Vytisknout
4522

Diskuse

Obsah vydání | 23. 1. 2023