Rusko rozmístilo obranné raketové systémy na střechy v Moskvě

20. 1. 2023

čas čtení 4 minuty

Kreml se zřejmě připravuje na údery na ruské hlavní město instalací protiraketových systémů


Na střechách několika obranných a administrativních budov v centru Moskvy byly zřejmě rozmístěny raketové systémy určené k sestřelení letadel a přilétajících raket, což signalizuje, že se Kreml připravuje na možný, i když nepravděpodobný útok na ruské hlavní město.

Fotografie zveřejněné ve čtvrtek na sociálních sítích ukazují, že na střeše osmipatrové budovy využívané ruským ministerstvem obrany podél řeky Moskvy byl instalován raketový systém Pancir.




 

Další video ukázalo, jak je systém protivzdušné obrany vyzdvižen na střechu budovy školství v moskevské čtvrti Taganka, 1,5 km jihovýchodně od Kremlu.

Systémy krátkého a středního dosahu se používají k obraně proti letadlům, vrtulníkům a řízeným střelám. Ruská armáda uvedla, že by mohly být použity i proti menším cílům, jako jsou vojenské a komerční drony, které se od únorového zahájení rozsáhlé invaze Vladimira Putina staly na bojišti všudypřítomnými.

Záběry raketových systémů se v Moskvě objevily den předtím, než se západní představitelé obrany měli sejít na letecké základně Ramstein v Německu, aby se dohodli na novém balíku vojenské pomoci Ukrajině, který by mohl zahrnovat poskytnutí těžkých tanků.

USA již přislíbily Ukrajině další vojenskou pomoc ve výši téměř 2 miliard dolarů, včetně systému protivzdušné obrany Patriot, který má chránit ukrajinská města před ruskými raketami.

Ruští představitelé však před schůzkou vydali varování a pokusili se odradit země NATO od poskytnutí modernějších zbraní tvrzením, že by mohly potenciálně vyvolat jaderný konflikt.

"Porážka jaderné mocnosti v konvenční válce může vyvolat začátek jaderné války," napsal Dmitrij Medveděv, bývalý prezident, který se jako místopředseda ruské bezpečnostní rady stal předním jestřábem.

Ruští vojenští představitelé instalaci raketových systémů bezprostředně nepotvrdili. O rozmístění raketových systémů dlouhého doletu S-400 v Moskvě však v posledních týdnech informovalo také několik ruských médií. Systémy S-400 a Pancir-S1 jsou často používány společně.

Raketové systémy se objevily v souvislosti s ruskou bombardovací kampaní, která pomocí raket a bezpilotních letounů zasáhla ukrajinská města a infrastrukturu, což vedlo k desítkám mrtvých po celé zemi. Minulý týden zasáhla ruská protilodní balistická střela X-22 obytný blok ve městě Dnipro a zabila 45 lidí.

Prokremelští blogeři ve čtvrtek uvedli, že výskyt raketových systémů v Moskvě ukazuje, že ruské vojenské vedení se nyní obává útoků na vlastní města.

"Znamená to, že (vedení) dokonale chápe všechna rizika a chápe, že údery proti Moskvě a regionům jsou jen otázkou času," napsal Alexander Kots, významný ruský novinář, který podporuje ruskou válku na Ukrajině. "Je dobré začít plánovat s předstihem, a ne až po prvních úderech."

Objevení obranných raketových systémů podtrhuje neúspěch Ruska ve válce. K záhadným výbuchům došlo ve vojenských objektech na Krymu a na několika leteckých základnách, které minulý měsíc používaly ruské strategické bombardéry hluboko uvnitř ruského území. Ukrajinští představitelé rovněž uvedli, že začali testovat bezpilotní letouny dlouhého doletu, které mohou uletět až 1 000 km, čímž se mohou dostat na dostřel Moskvy.

"Rusko dlouhodobě přikládá velmi vysokou prioritu udržování vyspělé pozemní protivzdušné obrany, ale je stále zřejmější, že se potýká s problémy při potírání vzdušných hrozeb hluboko uvnitř Ruska," napsalo loni britské ministerstvo obrany den po explozích na ruské letecké základně Engels.

Podrobnosti v angličtině ZDE

1
Vytisknout
4176

Diskuse

Obsah vydání | 24. 1. 2023