Dánsko daruje Ukrajině houfnice Caesar

20. 1. 2023

čas čtení 1 minuta
Dánsko ve čtvrtek oznámilo, že daruje Ukrajině 19 houfnic Caesar francouzské výroby, včetně některých teprve objednaných, po příslibech těžkých zbraní od západních spojenců Kyjiva.

"Byli jsme v neustálém kontaktu s Ukrajinci ohledně děl Caesar a jsem rád, že jsme nyní získali širokou podporu parlamentu, abychom je věnovali ukrajinskému boji za svobodu," řekl dánský ministr obrany Jakob Ellemann-Jensen.

Do Dánska bylo zatím dodáno pouze několik houfnic Caesar a v prohlášení zveřejněném ministerstvem obrany se uvádí, že systém byl v dánské armádě teprve zaváděn.

"Stále existuje řada technických problémů se systémem, které bude nutné řešit ve spolupráci s výrobcem a Ukrajinou," uvedlo ministerstvo.

"Ukrajina požádala o dělostřelectvo navzdory těmto výzvám," dodal.

Dříve ve čtvrtek skandinávský soused Švédsko také oznámil, že plánuje poslat svůj dělostřelecký systém Archer jako součást nového balíčku vojenské podpory pro Ukrajinu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij ve čtvrtek vyzval západní spojence, aby Kyjevu poskytli další těžké zbraně.

Spojené státy, hlavní podporovatel Kyjiva, svolávají na pátek setkání asi 50 zemí - včetně všech 30 členů aliance NATO - na americké vojenské základně Ramstein v Německu, aby projednali vojenskou pomoc Ukrajině.

Británie o víkendu přislíbila 14 tanků Challenger 2, čímž se stala první západní zemí, která dodala těžké tanky.

Spojené státy také slíbily poslat svá obrněná bojová vozidla Bradley, zatímco Francie nabídla své vysoce mobilní AMX-10 RC – útočné systémy, které váhavé západní státy dlouho považovaly za zakázané.

Na Německo také sílí tlak ze strany evropských spojenců, aby povolilo vývoz svého tanku Leopard, který používá řada ozbrojených sil po celém světě.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
4262

Diskuse

Obsah vydání | 24. 1. 2023