Houfnice a protitankové zbraně: Estonsko poskytne Ukrajině rekordní balík vojenské pomoci

20. 1. 2023

čas čtení 3 minuty
Ve čtvrtek se estonská vláda rozhodla poskytnout Ukrajině vojenskou pomoc ve válce s Ruskem ve výši 113 milionů eur, což je dosud největší balík pomoci, který Estonsko poskytlo.

Návrh ministra obrany Hanno Pevkura na vojenskou pomoc Ukrajině zahrnuje prostředky pro nepřímou palbu a protitankové zbraně, stejně jako munici v celkové výši 113 milionů eur. Estonská vojenská pomoc Ukrajině se tak zvýší na 370 milionů eur, což je něco přes jedno procento hrubého domácího produktu Estonska.

Tentokrát se balík vojenské pomoci skládá z houfnic, munice, podpůrných vozidel pro dělostřelecké jednotky a granátometů.

Estonsko poskytne desítky 155 mm a 122 mm houfnic, tisíce granátů a nákladních automobilů pro jejich použití, více než sto protitankových granátometů Carl-Gustav a více než tisíc kusů munice pro ně.

Vojenská pomoc Ukrajině nesnižuje obranyschopnost Estonska, bojeschopnost převedeného dělostřelectva bude plně obnovena v blízké budoucnosti. Plánovaný přechod na mobilní dělostřelectvo K9 je v plném proudu a kromě toho budou obranné schopnosti Estonska posíleny přítomností spojenců, včetně nedávno přidaného amerického HIMARSu, oznámila vláda.

"Estonci ze své bolestné historie vědí, co se stane, když zlo zvítězí a velká země pohltí malé. Pokud Ukrajina padne, bude ohrožena i svoboda v jiných částech světa. Tím, že pomáháme Ukrajině bránit její nezávislost, bráníme právo všech zemí, včetně Estonska, na svobodu a demokracii," uvedla premiérka Kaja Kallasová.

"Proto je nevyhnutelně nutné pokračovat v poskytování vojenské pomoci Ukrajině. Dnešním rozhodnutím vlády posíláme Ukrajině zbraně, které nyní nejvíce potřebuje. Samotná Ukrajina apelovala na Estonsko s žádostí o tuto pomoc, potřebu těchto specifických zbraní zdůraznil i prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskij během nedávného setkání velitelů Společných expedičních sil JEF v Rize," dodala Kallasová.

Podle ní se Ukrajinci velmi rychle učí, jak používat nové zbraňové systémy. "Stát a lid Ukrajiny byli schopni využít naši vojenskou pomoc velmi obratně. Všichni chceme, aby válka skončila, ale Rusko vyslalo jasný signál, že plánuje pokračovat ve své dobyvačné válce. Proto musí svobodný svět pokračovat v poskytování ozbrojené pomoci Ukrajině a dělat to ještě rychleji a v mnohem větším měřítku než dříve," řekl Kallasová.

Vyzvala také další země, aby poslaly zbraně na Ukrajinu: "Všechny země by měly přezkoumat své zásoby a podpořit průmysl, aby mohl vyrábět více a rychleji. Ruská válka proti Ukrajině má svou cenu - cenu, kterou platíme v eurech a kterou platí Ukrajinci svými životy."

Ministr obrany Pevkur zdůraznil, že Ukrajina velmi potřebuje těžké zbraně. "Ukrajina potřebuje těžké zbraně, aby udržela iniciativu a konfrontovala Rusko, které se nyní připravuje na obnovení své vojenské síly. Nejtěžší bitvy teprve přijdou. Naše pomoc a pomoc našich spojenců bude mít přímý dopad na bojeschopnost ukrajinských vojáků, a to je na Ukrajině velmi ceněno. Proto je důležité jít příkladem a motivovat další spojence, aby také poskytli pomoc," řekl Pevkur.

Jak bylo oznámeno, Lotyšsko pošle na Ukrajinu protiletadlové raketové systémy Stinger, vrtulníky, kulomety s municí a drony.

Zdroj v ukrajinštině: ZDE

1
Vytisknout
4053

Diskuse

Obsah vydání | 24. 1. 2023