Nizozemský parlament podpořil dodávky Patriotů na Ukrajinu

20. 1. 2023

čas čtení 1 minuta
Dolní komora nizozemského parlamentu podporuje dodávku raket Patriot na Ukrajinu. Premiér Rutte v úterý během své návštěvy prezidenta Bidena oznámil, že Nizozemsko má v úmyslu vyslat systém na Ukrajinu společně se Spojenými státy a Německem. Ukrajině je třeba znovu pomoci, aby se mohla bránit proti Rusku. Dohody o raketách ještě nejsou zcela dokončeny, ale podle Rutteho jsou značně pokročilé.

Zatím tedy není zcela jasné, co přesně chce vláda udělat, ale velká parlamentní většina tento plán podporuje. Kromě vládních stran podporuje kabinet obecně také velká část opozice.

Dnipro

Ve zprávách NOS Radio 1 se poslanec VVD Valstar zmínil o nedávném ruském raketovém útoku na bytový komplex v ukrajinském městě Dnipro, při kterém byly zabity desítky lidí: "Pak vidíte, že Ukrajina se vždy musí bránit proti raketám z Ruska. Patrioty k tomu mohou významně přispět."

Jeho kolega z D66 Hammelburg také zdůraznil, že je třeba udělat vše pro podporu Ukrajinců: "Pokud jsou Patrioty dalším krokem, musíme to samozřejmě udělat."

Poslanec SP Van Dijk nemá vůči Patriotům žádné zásadní námitky. "Ukrajina má právo se bránit. Země je Ruskem napadána neuvěřitelně zbabělým způsobem," řekl v rozhlase.

Vlastní vzdušný prostor

Poslanci si kladou otázku, zda Nizozemsku ještě zbývá dost Patriotů na obranu vlastního vzdušného prostoru. Nizozemsko má nyní čtyři systémy Patriot, z nichž každý se skládá z radaru, střediska řízení palby a několika odpalovacích zařízení.

V pátek se v německém městě Ramstein setkají ministři zemí, které spolupracují na vojenské pomoci Ukrajině. Přítomen bude i ministr Ollongren.

Zdroj v nizozemštině: ZDE

1
Vytisknout
3723

Diskuse

Obsah vydání | 24. 1. 2023