Ruská agrese na Ukrajině: Zelenskij říká, že havárie vrtulníku, při níž zahynulo nejméně 15 lidí, je "strašná tragédie"

18. 1. 2023

čas čtení 11 minut

- Mezi mrtvými je i ministr vnitra a tři děti, přesný počet obětí v Brovarech u Kyjeva je podle ukrajinského prezidenta stále nejasný

Nejméně 15 lidí včetně ukrajinského ministra vnitra Denise Monastyrského, dalších vysokých úředníků a tří dětí zahynulo poté, co se jejich vrtulník zřítil na mateřskou školu nedaleko Kyjeva.

Několik dětí ze školy v Brovarech na předměstí hlavního města bylo mezi zraněnými poté, co vrtulník narazil do střechy budovy.

Úřady bezprostředně neoznámily příčinu havárie a Rusko, které loni v únoru napadlo Ukrajinu, se k ní bezprostředně nevyjádřilo.

Monastyrskij, který byl zodpovědný za policii a bezpečnost uvnitř Ukrajiny, je nejvyšším ukrajinským úředníkem, který zemřel od začátku války. Šéf národní policie Ihor Klymenko uvedl, že Monastyrskij zemřel spolu se svým zástupcem a dalšími vysokými úředníky ministerstva.

Vrtulník zřejmě cestoval do frontové oblasti v mlze, když spadl v oblasti, kde se nachází řada vysokých budov.

Šest místních obyvatel uvedlo, že k havárii došlo někdy mezi 8. a 8.15 hodinou ráno.




Dva truchlící rodiče čekali na zprávy vedle sanitky, zatímco desítky dalších místních obyvatel stály kolem policejního kordonu. Více než stovka policistů a vojáků dohlížela na policejní vyšetřovatele, kteří označovali a vybírali úlomky vrtulníku, jež byly rozházené mezi obytnou budovou a školkou.

Na místě havárie byl i šéf Kyjevské oblasti Oleksij Kuleba. Řekl, že není připraven komentovat okolnosti havárie a že záchranáři stále odklízejí trosky.

Jeden ze svědků tvrdí, že viděl, co mohlo být příčinou havárie.

Ivan, čtrnáctiletý chlapec, který bydlí v Lohunově ulici 17, sedmnáctipatrovém výškovém domě vzdáleném jednu budovu od místa havárie, uvedl, že podle jeho slov se vrtulník přiblížil k sousední budově Lohunova 18b z okna jeho kuchyně.

"Lohunovu 18b neviděli, je to výšková budova, kvůli mlze," řekl Ivan.

Snažili se rychle přiblížit, ale nestihli to a pak prudce klesli.

Vova, který vyzvedával svého sedmiletého chlapce ze školy, která je hned vedle školky, řekl, že jeho chlapec viděl vrtulník z okna třídy. "Říkal, že hoří a pak se zřítil, a já mu věřím," řekl Vova.

Yulia, jejíž dvě děti také navštěvují sousední školu, ale ten den se učily dálkově, říká, že slyšela kroužit vrtulník a pak hlasitý třesk, což byl podle ní zvuk havárie.

"Jestli přistál na školce, nebo jeho části, to nedokážu říct," řekla Julia.

- Anton Geraščenko, poradce ukrajinského ministerstva vnitra, zveřejnil klip, na kterém podle něj svědkyně dnešní havárie vrtulníku v Brovarech hovoří o tom, co viděla.

"Vrtulník kroužil, hořel a letěl tím směrem," říká. A dodává: "Je to mateřská škola. Myslím, že tam jsou oběti."

Volodymr Zelenskij označil středeční ranní nehodu za "strašnou tragédii" a "černé ráno". Na Telegramu ukrajinský prezident napsal: "Přesný počet obětí tragédie se v současné době zjišťuje. Jsou mezi nimi ministr vnitra Ukrajiny Denys Monastyrskij, jeho první náměstek Jevhen Jenin, státní tajemník ministerstva vnitra Jurij Lubkovyč, jejich asistenti a posádka vrtulníku. Zraněno bylo 25 osob, včetně deseti dětí. Od této chvíle zemřely tři děti. Bolest je nevýslovná. Dal jsem pokyn ukrajinské bezpečnostní službě, aby ve spolupráci s národní policií Ukrajiny a dalšími oprávněnými orgány zjistila všechny okolnosti toho, co se stalo."

- Britský ministr zahraničí James Cleverly vzdal Monastyrskému hold a označil ho za "opravdového přítele Spojeného království" s tím, že "jsme připraveni podpořit Ukrajinu, jak jen to bude možné". Velvyslankyně USA na Ukrajině Bridget A. Brinková uvedla, že je zprávou "šokována a zarmoucena". Velvyslanec EU na Ukrajině Matti Maasikas uvedl, že oběti havárie byly "vynikajícími partnery a přáteli ve spolupráci".

- Zelenskij v Davosu: Svět nesmí váhat s reakcí na Rusko

Zelenskij říká, že jeho projev v Davosu bude krátký, protože ve válce je málo času.

Svět podle něj nyní čelí časové krizi, která se přidává ke stávajícím krizím, jako je potravinová bezpečnost a energetická krize.

Upozorňuje, že reakce civilizovaného světa musí být rychlejší.

Rusko potřebovalo k zahájení války méně než jednu vteřinu, svět potřeboval k reakci dny, zdůrazňuje.

Ukrajina a její spojenci kladou odpor již téměř rok, pokračuje Zelenskij. Rychlé kroky přinesly výsledky, například dohodu o obilí a energetickou jednotu. To zachránilo miliony životů, a to nejen na Ukrajině.

Svět váhal, když Rusko v roce 2014 napadlo Krym, říká Zelenskij přísně. Svět nesmí váhat ani dnes, ani nikdy jindy.

Místo toho musí být rozhodný a rychlý.

Rusko vyváží teror do celého světa, varuje, zatímco Ukrajina nabízí desetistupňový plán na ukončení války.

Reakce světa musí předběhnout další vojenský krok Ruska, pokračuje Zelenskij, a dodávky západních tanků musí předběhnout další nasazení ruských tanků.

Dodávky systémů protivzdušné obrany na Ukrajinu musí předběhnout ruské útoky, říká.


- Zelenskij promluvil v Davosu a požádal o minutu ticha


Volodymyr Zelenskyj na úvod delegátům sdělil, že středeční avárie vrtulníku v Kyjevě si vyžádala život ukrajinského ministra vnitra, jeho kolegů a posádky vrtulníku.

Mnoho ukrajinských rodin dnes přišlo o své blízké a mnoho dalších jich kvůli válce ztrácí každý den, říká Zelenskij.

Žádá delegáty Davosu, aby minutou ticha uctili památku všech, kteří v konfliktu přišli o život.


- Polský prezident podporuje výzvu Ukrajiny k větší podpoře.

Andrzej Duda ve svém projevu v Davosu  v panelu, který následoval po zvláštním projevu Volodymyra Zelenského, říká, že se obává, že Rusko během několika měsíců připravovalo novou ofenzívu na Ukrajině.

Je nezbytné poskytnout Kyjevu další podporu v podobě moderních tanků a raket, dodává Duda.

    Duda v rozhovoru s prezidentem Ukrajiny uvedl: "Oni [tj. Rusko] jsou stále velmi silní a my se obáváme, že během několika měsíců připravují novou ofenzívu, takže je nezbytné poslat Ukrajině další podporu, konkrétně moderní tanky a moderní rakety."


- Otázka na Zelenského: Henry Kissinger včera v Davosu řekl, že nyní podporuje členství Ukrajiny v NATO a že Rusko může přehodnotit svůj historický postoj. Jak se díváte na postoj Ruska?


Zelenskij odpovídá, že Rusko si vydobylo místo mezi teroristy, což nezávisí na jeho současných vůdcích.

Říká, že Rusko musí otevřít oči, pokud chce vidět budoucnost Ruské federace.

Je rád, že Kissinger změnil názor, protože členství v NATO je pro Ukrajinu nejlepší zárukou bezpečnosti.

Otázka: Máte po nehodě vrtulníku obavy o svou bezpečnost?

Zelenskij rozhodně říká, že ne.

Říká, že havárie vrtulníku nebyla pouhou nehodou, protože byla způsobena válkou, stejně jako jsou civilisté zabíjeni při ruském ostřelování.


Otázka: Odtud vypadá válka jako patová situace - jak vypadá válka z vaší kanceláře, pane Zelenskij?

Válka nevypadá dobře, nikdy, odpovídá Zelenskij. Přes zimu se však zpomalila.

Ukrajina stojí pevně, odhodlaně. Je důležité vědět, že Ukrajina je silná a jednotná, pokračuje Zelenskij.

Nejsme to my, kdo válku začal, ale jsme to my, kdo ji bude muset ukončit, prohlašuje Zelenskij, a to tím, že z ukrajinské země odstraníme ruské síly.

Ukrajina potřebuje, aby se celý svět sjednotil za našimi společnými hodnotami, pokračuje, a potřebuje také zásoby, aby se mohla postavit nepříteli na bojišti, a finanční podporu.

Děkuje Evropské unii za podporu v otázce ukrajinského rozpočtového deficitu.


- Scholz se vyhýbá otázce na tanky Leopard 2, říká, že je třeba se vyhnout válce mezi Ruskem a NATO

Olaf Scholz se odmítá vyjádřit k povolení dodávek tanků německé výroby na Ukrajinu - video

Existovala naděje, že Olaf Scholz během svého projevu v Davosu oznámí rozhodnutí o povolení dodávek tanků Leopard 2 na Ukrajinu, ale nestalo se tak.

Místo toho německý kancléř delegátům v Davosu řekl, že je třeba zabránit tomu, aby konflikt přerostl ve válku mezi Ruskem a NATO.

Jeden z delegátů se ho zeptal...

Otázka: Proč váháte s rozhodnutím o povolení vyslání tanků Leopard 2 na Ukrajinu?

Německo patří mezi největší podporovatele Ukrajiny, trvá Scholz na svém, když se pouští do dlouhé obhajoby přístupu Berlína.

Poukazuje na to, že USA sice poslaly větší vojenskou podporu, ale mají mnohem větší obranný rozpočet.

Rozhodli jsme se velmi brzy ve válce změnit naši politickou strategii, říká Scholz, a nepodporovali jsme Ukrajinu pouze humanitární pomocí, ale velkým množstvím zbraní.

Budeme pokračovat v poskytování podpory, a to tak dlouho, jak bude potřeba, trvá na svém.

Scholz říká, že dělostřelectvo přicházející z Německa na Ukrajinu a jeho víceúčelové raketomety jsou pro Ukrajinu velmi účinné při obraně její suverenity.

Ukrajina se může spolehnout na naši podporu, ale musíme zabránit tomu, aby se z toho stala válka mezi Ruskem a NATO, vysvětluje Scholz

A jeho "ochotou" a ochotou Německa je, aby se Ukrajina stala nezávislým, svobodným a demokratickým státem, který může vstoupit do Evropské unie.

- Litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis v Bruselu uvedl, že očekává, že Německo na pátečním klíčovém zasedání kontaktní skupiny pro obranu Ukrajiny na letecké základně Ramstein v Německu podepíše vyslání tanků na Ukrajinu.

Papež František ve středu odsoudil ruský raketový útok na obytný dům, při němž o víkendu v Dněpru zahynulo 45 lidí včetně malých dětí, jako srdcervoucí.

Pátrací a záchranná operace v troskách po sobotním ruském raketovém útoku na obytný dům v Dnipru byla ukončena, uvedly úřady. Počet mrtvých v současné době činí 45, včetně jednoho dítěte, uvedl náčelník vojenské správy Dněpropetrovské oblasti. Podle místních úřadů se stále pohřešuje nejméně 19 lidí a dalších 79 osob je zraněno.



0
Vytisknout
4476

Diskuse

Obsah vydání | 23. 1. 2023