Jak řešit nedostatek vody ve Střední Asii?

18. 1. 2023

čas čtení 1 minuta
S rozpadem SSSR čelily země Střední Asie výzvě rozdělit mezi sebe vodní zdroje, aniž by k tomu existovalo jediné centrum. Ještě před pěti lety se tento úkol stal nejdůležitějším zdrojem konfliktů mezi státy s přebytky vody a s jejím nedostatkem, upozorňuje Stanislav Pričin.

Toto napětí nezmizelo; ale v posledních letech se zmírnilo. Nikoli proto, že by bylo k dispozici více vody nebo dokonce proto, že těchto pět zemí využívá vodu mnohem efektivněji.

Místo toho, čelí rostoucí krizi a vidí důsledky toho, že ze zániku Aralského jezera nenalezly východisko. Proto začaly země regionu úžeji spolupracovat, ne aby v regionu obnovily jedinou mocnost, ale spíše vytvořily instituci, která umožní najít řešení bez použití síly.

Nejde jen o snahu Tádžikistánu a Uzbekistánu řešit společné problémy s vodou. Zejména se jedná o kroky, které začátkem ledna učinily Kazachstán, Uzbekistán a Kyrgyzstán, aby se dohodly na výstavbě nové vodní přehrady na řece Naryn, což je projekt, který může začít pouze dohodou o rozdělení vodních zdrojů.

Voda samotná proto pravděpodobně nebude zdrojem mezistátního konfliktu ve Střední Asii, jak tomu bylo v posledních třech desetiletích.

Pokud tomu bude takto, sníží se možnosti vměšování Moskvy do situace v regionu.

Celý text v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
4405

Diskuse

Obsah vydání | 23. 1. 2023