Ruská agrese na Ukrajině: Kyjev vyšetřuje smrtelnou nehodu vrtulníku; sejdou se ministři obrany Velké Británie, Polska a Pobaltí

19. 1. 2023

čas čtení 4 minuty
- Ruská televize označuje rozhodnutí zaútočit na Ukrajinu za "katastrofální chybu". Je to "nesmyslná situace, která zemi vede do slepé uličky":




Zelenskij uvedl, že bylo zahájeno vyšetřování "s cílem objasnit všechny okolnosti katastrofy", při níž zahynulo 14 osob; ministři obrany se sejdou před pátečním širším summitem

 
- Kyjev vyšetřuje smrtelnou havárii vrtulníku

Vrtulník s ministrem vnitra Denisem Monastyrským se zřítil vedle mateřské školy a obytného domu v Brovarech, příměstském městě hlavního města Kyjeva, které bylo v loňském roce dějištěm prudkých bojů s ruskými silami.

Zahynulo čtrnáct lidí, včetně Monastyrského, dalších úředníků ministerstva a jednoho dítěte, uvedl Zelenskyj ve večerním projevu k národu. Dalších 25 lidí bylo zraněno, včetně 11 dětí. Dodal, že bylo zahájeno vyšetřování "k objasnění všech okolností katastrofy".

"Ministr Denys Monastyrskij, (jeho náměstek) Jevhen Jenin a jejich kolegové, kteří při havárii zahynuli, nejsou lidé, které lze snadno nahradit," řekl Zelenskij. "Pro stát je to skutečně obrovská ztráta. Upřímnou soustrast rodinám."

Dmytro Serbyn, který byl v době pádu vrtulníku ve svém bytě, přispěchal na pomoc dětem, jakmile uviděl plameny šlehající nad mateřskou školou.

"Hledaly své rodiče, děti plakaly ... jejich tváře byly pořezané a celé od krve," řekl Serbyn agentuře AFP.

- Malá Milana a její maminka Olena zemřely dnes po havárii vrtulníku.




 
 

- Volodymyr Zelenskij zesílil výzvy k tomu, aby ukrajinská armáda dostala těžké tanky, a vyzval západní spojence k "rozhodnosti a rychlosti" rozhodování
. Ve středu ukrajinský prezident v projevu na Světovém ekonomickém fóru v Davosu, kde se shromáždilo plno lidí, prostřednictvím videopřenosu varoval, že "tyranie předbíhá demokracii".

- Země NATO se chystají oznámit nové "těžší zbraně" pro Ukrajinu, uvedl šéf aliance. Mnoho spojenců Ukrajiny se v pátek sejde na vojenské základně Ramstein v Německu, včetně všech 30 členů NATO. ting vehicles, while France offered its highly mobile AMX-10 RCs.

-  Šéf Evropské unie se rovněž vyslovil pro to, aby Západ poskytl Ukrajině tanky
. "My, EU, je budeme podporovat tak dlouho, jak bude třeba," řekl ve středu předseda Evropské rady Charles Michel. "Čas nastal nyní - naléhavě potřebují další vybavení a já osobně jsem pro dodávky tanků Ukrajině."

- Německý kancléř se vyhnul závazku dodat Ukrajině tanky Leopard 2. Olaf Scholz se o tancích Leopard nezmínil, když se ho ukrajinský delegát na summitu v Davosu zeptal, "proč ta váhavost" s podpisem jejich reexportu.

- Kanada oznámila, že Ukrajině daruje 200 obrněných transportérů.
Stalo se tak během návštěvy kanadské ministryně obrany Anity Anandové v Kyjevě. Zelenskij poděkoval kanadskému lidu a jeho premiérovi Justinu Trudeauovi "v tento těžký den".

- Bulharsko pomohlo Ukrajině přežít počáteční nápor Ruska tím, že jí tajně dodalo velké množství zoufale potřebné nafty a munice, uvedli odpovědní politici.

- Polský prezident varoval, že Rusko může v nadcházejících měsících plánovat novou ofenzívu, a vyzval země, aby Ukrajině poskytly "zbraně, zbraně, zbraně".

- Volodymyr Zelenskij napsal dopis s pozváním čínského vůdce Si Ťin-pchinga k jednání, který byl předán čínské delegaci v Davosu, uvedla manželka ukrajinského vůdce Olena Zelenská.

- Ukrajina v noci hlásila intenzivní boje na východě země, kde obě strany utrpěly v posledních dvou měsících v intenzivní zákopové válce obrovské ztráty za malý zisk.

- Vladimir Putin prohlásil, že "nepochybuje" o tom, že vítězství Ruska na Ukrajině je "nevyhnutelné". Během návštěvy továrny v Petrohradě oznámil, že ruský vojensko-průmyslový komplex zvyšuje výrobu.

- Moskevská policie zadržela čtyři osoby u provizorního památníku věnovaného obětem sobotního smrtícího raketového útoku na obytný dům v ukrajinském městě Dnipro.

Podrobnosti v angličtině ZDE

-1
Vytisknout
3934

Diskuse

Obsah vydání | 23. 1. 2023