Japonsko na obranu před Čínou postaví ostrovní vojenskou základnu

18. 1. 2023

čas čtení 1 minuta
Očekává se, že práce budou dokončeny za čtyři roky. Výstavba vzletových a přistávacích drah a muničních skladů bude dokončena jako první. 

Ve snaze posílit svou obranu a čelit agresi Pekingu v oblasti Jihočínského moře zahájilo Tokio plány na vybudování nové vojenské základny na ostrově Magešima v prefektuře Kagošima v Japonsku.

Práce na místě začaly minulý čtvrtek a očekává se, že potrvají čtyři roky, uvedla zpráva Asia Times s odvoláním na místní média. Plány zahrnují instalaci dvou vzletových a přistávacích drah, kontrolní věže a muničního skladu.

"Vzhledem k nejtěžšímu a nejkomplikovanějšímu bezpečnostnímu prostředí poválečné éry vláda postaví toto zařízení a zahájí jeho provoz co nejdříve," řekl na tiskové konferenci mluvčí vlády.

Nová základna bude kromě výcviku amerických pilotů také použita pro výcvik japonských sebeobranných sil (SDF), včetně cvičení zahrnujících obojživelnou brigádu rychlého nasazení SDF a transportní letouny Osprey, podle zprávy v Japan News.

Vzhledem k tomu, že Čína zvyšuje napětí v regionu kvůli Tchaj-wanu, a protichůdným nárokům na nedaleké ostrovy, Japonsko v prosinci 2022 oznámilo změnu paradigmatu ve své bezpečnostní politice.

Kromě posílení obrany má výstavba vojenské základny v Magešimě dvě klíčové výhody: Je v podstatě neobydlená, což snižuje dopad na místní obyvatelstvo, a terén je velký a plochý, což relativně usnadňuje výstavbu.

Japonské ministerstvo obrany navrhlo vyplatit 2,2 miliardy jenů (17 milionů dolarů) jako kompenzaci místním rybářům, kterým bude zakázáno využívat oblast během výstavby.

Celý text v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
5614

Diskuse

Obsah vydání | 20. 1. 2023