Británie: Zlá a hloupá ministryně vnitra se "nebude omlouvat" za svou nenávistnou protiuprchlickou rétoriku

15. 1. 2023

čas čtení 4 minuty
Třiaosmdesátiletá Joan Salterová konstovala, že jazyk týkající se migrace se podobá tomu, kterým nacisté ospravedlňovali vyvraždění její rodiny
 
Zlá a hloupá konzervativní minsitryně vnitra ve vládě Rishiho Sunaka Suella Bravermanová prohlásila, že se nebude omlouvat za své výrazivo poté, co stará paní, která přežila nacistický holocaust, jí řekla, že její nenávistný jazyk zaměřený proti uprchlíkům se podobá rétorice, kterou nacisté ospravedlňovali vyvraždění její rodiny.

Bravermanovou konfrontovala 83letá Joan Salterová během setkání v jejím volebním obvodu Fareham v hrabství Hampshire v pátek večer.

Salterová, která byla za svou práci v oblasti vzdělávání o holocaustu oceněna vysokým britským státním vyznamenáním, přirovnala Bravermanovu rétoriku o migrantech, kteří se snaží překročit kanál La Manche, k rétorice, kterou používali nacisté za druhé světové války.
Salterová na setkání s Bravermanovou  řekla: "Jsem dítě, které přežilo holocaust. V roce 1943 jsem byla nucena uprchnout ze svého rodiště v Belgii a prošla jsem válkou zničenou Evropou a nebezpečnými moři, až se mi nakonec v roce 1947 podařilo dostat do Spojeného království.

"Když slyším, jak používáte slova proti uprchlíkům, jako jsou 'hejna' a 'invaze', připomíná mi to jazyk používaný k dehumanizaci a ospravedlnění vyvraždění mé rodiny a milionů dalších.

"Proč máte potřebu používat takový jazyk?" 

 

Bravermanová poděkovala Salterové za její otázku a řekla, že "sdílí obrovské obavy a sympatie" občanů ohledně "problému" nereguíérního přistěhovalectví, a dodala, že její vlastní rodiče se nenarodili v Británii.

Když mluvila o svých rodičích, Bravermanová řekla: "Vděčí za všechno této zemi a naučili mě hluboké a hluboké lásce k Británii a britskému lidu. Jejich toleranci, velkorysost, slušnost a fair play.

"To také znamená, že se nesmíme vyhýbat tomu, abychom řekli, že existuje problém. V současné době máme obrovský problém, pokud jde o nelegální migraci, jejíž rozsah jsme dosud neznali.

"Nebudu se omlouvat za jazyk, který jsem použila, abych ukázala rozsah problému. Svou práci vnímám tak, že jsem upřímná k britskému lidu a upřímná pro britský lid. Nebudu se vyhýbat obtížným pravdám ani nebudu zastírat, jaká je realitae."

Bravermanová dodala, že je "neuvěřitelně hrdá" na nedávné výsledky Spojeného království v oblasti přistěhovalectví, ale dodala, že "máme problém s lidmi, kteří zneužívají naši štědrost, porušují naše zákony a podkopávají náš systém".

"Máme-li mít nějakou šanci problém vyřešit, musíme si uvědomit jeho obrovskou závažnost," dodala.

Odpověď Bravermanové uvítalo publikum potleskem.

Salterová se narodila jako Fanny Zimetbaumová v Bruselu v roce 1940 polským židovským rodičům a byly jí tři měsíce, když Belgii napadli nacisté.

Po invazi utekla s matkou a sestrou do Francie a v roce 1943 ji Červený kříž odvezl do USA.

Salterová zůstala v USA v pěstounské péči, dokud se v roce 1947 neshledala se svými rodiči v Londýně, kde od té doby žije.

Po necelém týdnu ve funkci ministryně vnitra pod vedením premiéra Rishiho Sunaka se Bravermanová o své práci vyjádřila jako o nutnosti "zastavit invazi na našem jižním pobřeží".

Předtím zastávala tuto funkci pod vedením Liz Trussové od 6. září do 19. října, kdy rezignovala kvůli porušení ministerského kodexu, když sdílela úřední dokument ze své osobní e-mailové adresy.

Ministerstvo vnitra požadovalo cenzuru internetu. Uvedlo, že zkrácená verze videa, na níž je reakce Bravermanové, by měla být ze sociálních médií odstraněna, protože "interakci zkresluje".


Bravermanová na záznamu slovo "hejno" nepoužila, ale použili ho významní politici včetně bývalého premiéra Davida Camerona a bývalého předsedy Strany nezávislosti Spojeného království (Ukip) Nigela Farage.


V červenci 2015 Cameron novinářům řekl, že přes Středozemní moře "přichází hejno lidí, kteří hledají lepší život".

Ve stejném měsíci Farage v rozhovoru pro ITV uvedl, že "uvízl na dálnici a byl obklopen hejnem potenciálních migrantů", kteří "zkoušeli zadní dveře auta, zda se dostanou dovnitř".

Později couvl a v rozhovoru pro pořad BBC Radio 4 Today řekl, že "takový jazyk nepoužívá", když byl dotázán, zda by mluvil o "hejnech" migrantů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

1
Vytisknout
5365

Diskuse

Obsah vydání | 17. 1. 2023