USA: McCarthy neuspěl s kandidaturou na předsedu parlamentu ani třetí den po JEDENÁCTÉM hlasování

6. 1. 2023

čas čtení 1 minuta
 
Patová situace ohledně volby předsedy Sněmovny reprezentantů pokračuje

Kevin McCarthy prohrává třetí den v boji o křeslo předsedy Sněmovny reprezentantů USA

118. Kongres se ve čtvrtek opět zapsal do historie, když se lídrovi republikánů ve Sněmovně reprezentantů Kevinu McCarthymu po osmi hodinách hlasování nepodařilo pojedenácté získat post předsedy Sněmovny. Vleklý pat je prvním případem od roku 1859, kdy Sněmovna potřebovala k určení nového předsedy více než devět hlasování.


Čtvrteční hlasování přinesla několik překvapení. Krajně pravicový kongresman Matt Gaetz, republikán z Floridy, dvakrát hlasoval pro Donalda Trumpa. Vzhledem k tomu, že americká ústava nestanoví, že předseda Sněmovny reprezentantů musí být jejím členem, zákonodárci nemusí podpořit některého ze svých kolegů. Žádné další hlasy Trump neobdržel.

Další z McCarthyho odpůrců, kongresmanka Lauren Boebertová z Colorada, nominovala na devátý hlasovací lístek kongresmana Kevina Herna z Oklahomy. Hern, předseda republikánského studijního výboru, získal v posledních třech kolech hlasování podporu několika členů, i když sám dál podporuje McCarthyho. Gaetz při devátém a desátém hlasování přešel od podpory Trumpa k Hernovi.

Čtvrteční jednání bylo už třetím dnem hlasování o funkci předsedy Sněmovny. Po třech nerozhodných hlasováních, která se konala o den dříve, se Sněmovna ve středu třikrát ocitla na mrtvém bodě.

Konečný výsledek hlasování  byl 216-214, neboť demokraté a několik republikánů se snažili, aby sněmovna pokračovala v jednání, ale neuspěli.

Podrobnosti v angličtině ZDE

USA
1
Vytisknout
4092

Diskuse

Obsah vydání | 10. 1. 2023