Ruská agrese na Ukrajině: Ukrajina ostřeluje Ruskem drženou Makijivku; výpadky elektřiny a topení po útoku bezpilotních letounů na Kyjev

2. 1. 2023

čas čtení 6 minut
 
- Při ukrajinském útoku na vojenské ubikace zahynula řada ruských vojáků; Ukrajina hlásí 20 sestřelených "vzdušných cílů" nad Kyjevem

 

Ukrajinský útok na východoukrajinské město Makiivka v Doněcké oblasti okupované silami Moskvy si podle Rusů údajně vyžádal několik obětí na životech poté, co byla zasažena vojenská ubikace.

Moskvou dosazená správa Doněcké oblasti v neděli uvedla, že v noci na Silvestra bylo na region vypáleno nejméně 25 raket.

Ruská státní tisková agentura Tass citovala místního Moskvou dosazeného úředníka, který uvedl, že v Makijevce bylo při sérii ostřelování raketami Himars zraněno nejméně 15 lidí.

Pozdější zpráva citovala Moskvou dosazeného doněckého úředníka Alexeje Kulemzina, podle něhož byla při útocích na Makijevku poškozena "budova centra tvořivosti dětí a mládeže".

Daniil Bezsonov, vysoký představitel podporovaný Ruskem v regionu, uvedl, že došlo k "masivnímu úderu" na odbornou školu, která podle předběžných informací citovaných agenturou Reuters sloužila jako ubikace vojenského personálu.

Byli tam mrtví a zranění, přesný počet zatím není znám," uvedl Bezsonov v aktualizaci na Telegramu v neděli pozdě večer.

- Ukrajinské zdroje však uvádějí, že počet obětí je mnohem vyšší. Ukrajinská veřejnoprávní televize Suspilne přinesla zprávu, podle níž zahynuly stovky ruských vojáků.

Vojáci byli (údajně) ubytováni v ПТУ 19 (odborná škola č. 19) v západní Makijevce.



-Ukrajinské ministerstvo obrany sděluje, že v noci na pondělí  sestřelilo 39 íránských bezpilotních letounů Shahed a také řízenou střelu.


-  V důsledku nočních úderů na ukrajinské hlavní město Kyjev byla poškozena zařízení energetické infrastruktury, což způsobilo výpadky elektřiny a vytápění, uvedl v pondělí starosta města Vitalij Kličko.

Kličko dodal, že zásobování Kyjeva vodou nebylo ovlivněno.

- Ruské bezpilotní letouny se zaměřily na Kyjev

Několik vln ruských dronů se v pondělí brzy ráno zaměřilo na kritickou infrastrukturu v ukrajinském hlavním městě Kyjevě a jeho okolí.

V Kyjevě a na celém východě Ukrajiny byl vyhlášen letecký poplach, který začal krátce před půlnocí a kvílel ještě několik hodin poté.

Kyjevský oblastní gubernátor Oleksiy Kuleba uvedl v aktuálním hlášení vydaném pro Telegram kolem třetí hodiny ranní (01:00 GMT místního času):

    V regionu i v hlavním městě je slyšet: noční útoky dronů.

    Rusové vypustili několik vln dronů [íránské výroby] Shahed. Zaměřují se na objekty kritické infrastruktury. Protivzdušná obrana je v činnosti."

- Ve tři hodiny ráno místního času městská vojenská správa oznámila, že ukrajinské systémy protivzdušné obrany sestřelily nad Kyjevem 20 "vzdušných cílů".

Kyrylo Tymošenko, zástupce vedoucího ukrajinské prezidentské kanceláře, sdílel fotografii trosek  způsobených zříceným dronem v kyjevské čtvrti Desňanskij.

"Pád trosek bezpilotního letounu na vozovku. Poškozena okna ve vedlejším domě," napsal k obrázku, který zveřejnil na svém kanálu Telegram v pondělí kolem jedné hodiny ráno.


- Několik vln ruských bezpilotních letounů se v pondělí brzy ráno zaměřilo na kritickou infrastrukturu v ukrajinském hlavním městě Kyjevě, přičemž trosky zničeného dronu jednoho člověka zranily,
uvedl starosta města. Těsně před půlnocí byly vyhlášeny sirény leteckého poplachu a v severovýchodní čtvrti hlavního města Desnianskiy byly hlášeny výbuchy, při nichž byl do nemocnice převezen 19letý muž.  Městská vojenská správa oznámila, že během pondělní noci bylo ukrajinskou protivzdušnou obranou sestřeleno 20 vzdušných cílů.

- Regionální vojenské velení Ukrajiny na východě země uvedlo, že systémy protivzdušné obrany zničily do pondělních časných hodin devět íránských bezpilotních letounů Shahed nad Dněpropetrovskou a Záporožskou oblastí. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij ve svém pondělním večerním projevu dodal, že "první noc v roce bylo sestřeleno 45 'Shahedů'".

-  Nejvyšší ukrajinští představitelé obrany uvedli, že se domnívají, že se Rusko v příštích několika měsících pokusí o druhou invazi ze severu, a to za použití jednotek, které se v posledních třech měsících od říjnové mobilizace cvičily.
Ukrajinské síly bránící hranici však tvrdí, že Rusové nebudou schopni prorazit jako v únoru, kdy Sumská oblast neměla žádné obranné linie. Jak ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov, tak vrchní velitel ozbrojených sil Valerij Zalužnyj označili únor za možné období pro pokus o opětovnou invazi.

- Zelenskij uvedl, že jediným přáním Ukrajinců pro rok 2023 je vítězství. "Chci nám všem popřát jediné - vítězství," uvedl ve videozprávě krátce před sobotní půlnocí. Zelenskyj zopakoval, že zůstane se svým lidem, dokud bude bojovat za svobodu. "Bylo nám řečeno, abychom se vzdali. My jsme se rozhodli pro protiútok," řekl. "Jsme připraveni za ni [svobodu] bojovat. Proto je každý z nás tady. Já jsem tady, my jsme tady, vy jste tady, každý je tady. Všichni jsme Ukrajina."

- Ruští představitelé vydali před novým rokem řadu drzých poselství. Prezident Vladimir Putin prohlásil, že Rusko "nikdy neustoupí" Západu a bojuje za svou "vlast, pravdu a spravedlnost ... aby byla zaručena bezpečnost Ruska".

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
3981

Diskuse

Obsah vydání | 5. 1. 2023