19691

Památníky na Omaha Beach a Utah Beach v Normandii: metodický vzor pro pražské antikomunisty?

3. 1. 2023 / Muriel Blaive

čas čtení 21 minut

(Všechny fotografie Muriel Blaive)

Jde o to, že všechny odpovědi svědků závisí na způsobu, jakým klademe otázky. Neexistuje nic takového jako „čistá historie“, jednoznačná „historická pravda“. Dějiny jsou takové, jaké si je historici vytvoří, a jejich konstrukce nikdy není nezávislá od politických záměrů a politických implikací. Protože historikové mohou do značné míry vyvolat obsah odpovědí, které dostanou, jejich jedinou možností, jak být objektivní, je explicitně vyjádřit svůj vlastní přístup, svůj vlastní úhel pohledu, svou vlastní subjektivitu. Proto je historická metodologie klíčovým oborem, a proto je současné vedení Ústavu pro studium totalitních režimů a vůbec skupina lidí, kteří si říkají antikomunisté, nejen špatnými historiky, ale ve skutečnosti nejsou vůbec žádnými historiky. Předstírat, že vyjadřují „historickou pravdu“, je v naprostém rozporu se skutečnou profesionální historickou praxí. Jen někdo, kdo není (dobrým) historikem, může věřit v tak vadný pojem, jako je „historická pravda.“

Navštívila jsem americký hřbitov a památník v Normandii v Colleville-sur-Mer a byla jsem ohromena tím, jak snadno a efektivně se dají složité historické události přiblížit široké veřejnosti poutavým a mnohostranným způsobem. Na rozdíl od argumentů, které v Praze často zaznívají ze strany samozvaných „antikomunistů“, připustit, že existovala spolupráce s diktaturou, neznamená popřít, že existoval i útlak. Pouze v mysli antikomunistů je svět tak černobílý. V reálném životě existovala současně spolupráce i odpor, represe i kompromis, míra nenávisti i souhlasu s režimem – jak za nacismu, tak za komunismu, a vlastně za jakékoli formy diktatury kdekoli.

Rozhovor Britských listů 559. Příspěvek na bydlení hned tak nedostanete

2. 1. 2023

čas čtení < 1 minuta



Jan Čulík hovoří s Pavlem Velemanem, sociálním pracovníkem, o šokujícím rozkladu Úřadů práce a o nefunkčnosti systému českého sociálního zabezpečení, která odpovědné ministry nijak nevzrušuje. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi od úterý 3. ledna 2023.

 19691

The Normandy Omaha Beach and Utah Beach Memorials: A Methodological Model for the Anticommunists in Prague?

3. 1. 2023 / Muriel Blaive

čas čtení 17 minut

(All photos Muriel Blaive)

I visited the Normandy American Cemetery and Memorial in Colleville-sur-Mer and I was stricken at how easy and effective it is to present complex historical events to the wider public in a way that is both engaging and multifaceted. Contrary to the arguments often heard in Prague on the part of the self-proclaimed “anticommunists”, to admit that there was collaboration does not amount to denying that there was oppression. Only in the mind of anticommunists is the world so black and white. In real life, there was all at once collaboration and resistance, repression and compromission, measures of hatred and approval towards the regime – under both Nazism and communism, and really under any form of dictatorship anywhere.

Ruská agrese na Ukrajině: Zelenskij varuje před ruskými útoky drony

3. 1. 2023

čas čtení 11 minut

 Rusko přiznalo, že při novoročním útoku zahynulo 63 jeho vojáků; trvalé ruské útoky íránských bezpilotních letounů mají "vyčerpat" Ukrajinu


- Moskva plánuje vlnu  útoků drony, varuje Zelenskij

Rusko plánuje trvalou  kampaň útoků íránskými bezpilotními letouny s cílem "vyčerpat" Ukrajinu, varoval v pondělním večerním projevu prezident Volodymyr Zelenskij.

Ukrajina podle něj musí "jednat a udělat vše pro to, aby teroristé ve svém cíli selhali".

Zelenskij uvedl, že od začátku roku 2023 sestřelily ozbrojené síly země více než 80 bezpilotních letounů.

Ukrajinská armáda prohlásila, že jen v noci na neděli zničila 40 ruských dronů směřujících na Kyjev, přičemž 15 jich bylo zničeno nad sousedními regiony, tři v Kyjevské oblasti a 22 přímo nad hlavním městem.


- Rusko "pravděpodobně" v příštích týdnech neprorazí u Bachmutu: Britské ministerstvo obrany

Podle britského ministerstva obrany je nepravděpodobné, že by Rusko v nadcházejících týdnech dosáhlo významného průlomu u Bachmutu v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny.

Důvodem je mimo jiné to, že Rusko pravděpodobně vede v oblasti útočné operace pouze na úrovni čet nebo oddílů.

"V polovině prosince ruské vojenské a Wagnerovy zástupné síly pravděpodobně zvýšily četnost svých pěších útoků v okolí doněckého města Bachmut. Mnohé z těchto operací však byly nedostatečně podporovány," uvedlo ministerstvo ve své nejnovější zpravodajské zprávě.

"V posledních 10 dnech Ukrajina vyčlenila na obranu sektoru významné posily a četnost ruských útoků se pravděpodobně snížila oproti vrcholu v polovině prosince. Obě strany utrpěly vysoké ztráty.

30777

"Absolutní šílenství": Evropu zasáhla rekordní vedra

3. 1. 2023

čas čtení 2 minuty

Zatímco v Evropě skončil nejteplejší rok v její historii, na většinu kontinentu se během prázdninového víkendu snesla mocná zimní tepelná kupole, při níž byly překonány tisíce denních a měsíčních teplotních rekordů od Španělska až po Rusko, informuje Brett Wilkins.

30776

Klimatická krize: Teplé lednové počasí láme rekordy v celé Evropě

3. 1. 2023

čas čtení 2 minuty

 

Nejméně osm zemí zaznamenalo rekordně vysoké teploty "téměř neslýchaného" tepla, sdělují meteorologové

 
V  posledních dnech padají v Evropě meteorologické rekordy znepokojivým tempem


Podle údajů, které shromáždil klimatolog Maximiliano Herrera, jenž sleduje extrémní teploty, byl nejteplejší lednový den v historii zaznamenán nejméně v osmi evropských zemích včetně Polska, Dánska, České republiky, Nizozemska, Běloruska, Litvy a Lotyšska.

V polském Korbielówě dosáhla rtuť teploměru 19 °C, což je teplota, na kterou je slezská vesnice zvyklá spíše v květnu, a je  18 °C nad ročním lednovým průměrem 1 °C. V Javorníku v České republice bylo 19,6°C, zatímco průměr pro toto roční období je 3°C.

V běloruském Vysokaje by se teploty v tuto roční dobu běžně pohybovaly kolem nuly. V neděli dosáhly 16,4 °C, čímž o 4,5 °C překonaly dosavadní lednový rekord v zemi.

 18932

Nový rok přinesl extrémní počasí po celé Evropě. Vláda musí být ambicióznější v přijetí opatření proti změně klimatu

3. 1. 2023

čas čtení 5 minut

Tisková zpráva organizace Greenpeace ČR


Praha - 3. ledna 2022: Jsme svědky extrémního počasí v České republice a v celé Evropě. V Javorníku naměřili meteorologové v sobotu ráno 19,6 °C, což je dosud nejvyšší lednová teplota naměřená v Česku. Rekordy zaznamenalo zhruba 80 % českých stanic. V polské Varšavě byl dosavadní lednový rekord z roku 1993 překonán o celých 5,1 °C. Na počasí v Evropě a v Česku má vliv až extrémně teplý vzduch, který k nám proudí ze severozápadu Afriky. Ačkoli každý rok dochází během Vánoc k růstu teploty, nikdy nedosahují takových hodnot. Hlavní příčina současného extrémního počasí je ale jasná – klimatická změna, jejíž hlavní příčinou je spalování fosilních paliv. Extrémní projevy počasí ohrožují naši energetickou bezpečnost i biodiverzitu a budou v následujících letech čím dál častější. Česká vláda by měla být po relativně úspěšném českém předsednictví EU co nejvíce ambiciózní také na domácí úrovni a přijmout opatření, které povedou ke splnění cílů Pařížské klimatické dohody.

 19387

Centrem covidu je nyní Čína. Svět by měl covid sledovat - a testovat

3. 1. 2023

čas čtení 6 minut

 

Vzhledem k tomu, že čínská vláda podceňuje výskyt nákazy ve své zemi, je nezbytné, aby ostatní země zůstaly vůči novým variantám ve střehu, upozorňuje profesorka Devi Sridhar, vedoucí katedry globálního veřejného zdraví na Edinburské univerzitě.
 
Po téměř třech letech snahy zcela eliminovat virus způsobující covid-19 na svém územíčínská vláda náhle změnila kurz. Nyní se Čína  pokouší "žít s virem covid-19". Testování již není vyžadováno a počty oficiálně hlášených případů covidu-19 se rozcházejí s vědeckými odhady situace.

Zatímco oficiální odhady hovoří o 4 000 nákaz covidem-19 denně, vědci odhadují, že se jedná spíše o 1 milion případů denně. Podobně nespolehlivé jsou i oficiální počty úmrtí. Absence transparentnosti ze strany čínské vlády a nedůvěra v to, co říká o domácí epidemii, vyvolávají obavy po celém světě.

 19697

Adresát: Andrej Babiš 

3. 1. 2023

čas čtení 14 minut

Otevřený dopis iniciativy "Mléko z žaludku krávy www.AGROBLB.czTM" kandidátu-astronomovi

 
Dobry den, prozářený Planetou Sluncem, pane Babiši,

DEJTE NÁM TO MLÍKO ZA 10 KORUN!

Pane Babiši, naše iniciativa vznikla jako reakce na Vaše nové převratné vědecké objevy, o kterých někdo umístil na YouTube krátky sestřih:

(pozor, NELZE sledovat střízlivý)

Ukrajinský raketový útok na Ruskem ovládané město Makijivka usmrtil až čtyři sta ruských vojáků

3. 1. 2023

čas čtení 6 minut

Moskva nezvykle přiznala, že při útoku na budovu školy sloužící jako kasárna v Donbasu v Rusy okupovaném městě Makijivka zahynulo 63 jejích vojáků, přičemž tvrdí, že počet obětí může být vyšší. Ukrajina však konstatuje, že tam zahynulo zřejmě až 400 vojáků

 19687

Miniaturní velikáni

3. 1. 2023 / Soňa Svobodová

čas čtení 6 minut

Foto: Pan Šimon Ryšavý před svým knihkupectvím s vnučkou

K. H. Mácha, F. L. Čelakovský, K. H. Borovský, K. J. Erben, V. Hálek či J. Wolker to jsou jen někteří z mnoha českých velikánů, které se ve svých miniaturních knížečkách rozhodl zvěčnit jeden z nejznámějších a mezi všemi milovníky knih i jeden z nejvyhledávanějších brněnských knihkupců a nakladatelů Šimon Ryšavý.  Jehož počátky ryze rodinné firmy spadají do osmdesátých let, kdy založil nejprve své nakladatelství Šimon Ryšavý, které vydává dodnes knihy začínajících autorů a hlavně knihy o Brně. Poté k němu v roce 1991 přidal i knihkupectví, ale než toto vše provedl, předcházelo tomu jeho studium na knihkupecké škole v Luhačovicích a následně na střední knihkupecké škole v Brně. Pak začal pracovat v Uherském Hradišti, po vojně se oženil, přestěhoval zpět do Brna, kde nastoupil do Cizojazyčné literatury na České 31 jako knihkupec. Tam se vypracoval na vedoucího prodejny. V roce 1989 společně s panem Boudou z Antikvariátu založil OF knihkupců pro Jihomoravský kraj a v roce 1990 převzal Cizojazyčnou literaturu pod sebe a začal podnikat jako soukromý knihkupec – nakladatel.

Pane Ryšavý, vzpomenete si ještě někdy na své úplné začátky v tomto oboru?

Rozhovor Britských listů 558. Z Djakarty o Konstantinu Bieblovi a jeho cestě do Indonésie před sto lety

30. 12. 2022

čas čtení < 1 minuta

 

Albín Sybera hovoří s Michalem Wasserbauerem ze spolku Bohemindo se sídlem v indonéské Djakartě o vydání česko-indonéské knížky Konstantin Biebl: Pojedu jednou na dalekou Jávu, o tom, jaká byla cesta z Prahy do Djakarty roku 1926 a dnes a o česko-indonéských vztazích. Ví někdo v této zemi s 220 miliony obyvatel vůbec něco o Česku? Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi od pátku 30. prosince 2022.

 19274

Ruská invaze na Ukrajinu vyvolala na západních univerzitách "zpytování svědomí": vědci přehodnocují ruská studia

3. 1. 2023

čas čtení 11 minut


Až se koncem letošního roku sejde ve Filadelfii více než 2000 odborníků na slavistiku, východoevropská a euroasijská studia z celého světa na své největší výroční konferenci, bude ruská invaze na Ukrajinu dominovat diskusi - nebo se přinejmenším bude nad jednáním vznášet, píše Rádio Svoboda/Svobodná Evropa.

Nevyprovokovaná válka Moskvy na Ukrajině zabila desítky tisíc lidí a zpustošila města a obce. Na univerzitách po celém Západě se díky ní dostala ruská historie imperialismu a kolonialismu do popředí slovanských a euroasijských akademických diskusí - od historie a politologie až po umění a literaturu.

Válka nutí vědce, katedry a univerzitní činitele přehodnocovat, jakým způsobem vyučují dějiny Ruska, bývalého Sovětského svazu a regionu, jaké učebnice a prameny používají, koho zaměstnávají, v jakých archivech hledají informace, a dokonce i to, jak by se  katedry měly jmenovat.

 18993

V Británii za nečinnosti konzervativní vlády se drastickým způsobem rozkládá státní zdravotnictví

3. 1. 2023

čas čtení 8 minut

Jak o tom v Britských listech informujeme pravidelně, pobrexitová Británie - právě v důsledku brexitu - se v mnoha oblastech propadá do chaosu. Většina státní infrastruktury přestává fungovat. (Tomasz Oryński informuje na Twitteru, že vánoční dárek, odeslaný britskou poštou z Glasgow jemu do Finska dne 3. prosince 2022 mu došel teprve 2. ledna 2023!)

Propad britského hospodářství způsobený brexitem výrazně přispěl k snížení mezd státních zaměstnanců, takže v mnoha oborech se konají stávky, které konzervativní vláda ignoruje. Připravují se další stávky zdravotních sester, od úterý  znovu pět dní stávkují britské železnice,  veřejnost je varována, aby se nikam nepokoušela vlakem jezdit.

Britské státní zdravotnictví bylo ochromeno covidem a nikdy se z něho řádně nevzpamatovalo. Kvůli nízkým platům a existenčnímu a pracovnímu tlaku odcházejí desetitisíce zdravotních sester, chystá se také odejít velká část mladých lékařů. V nynější nové epidemii chřipky, streptokoku A a covidu zdravotnictví drsně kolabuje. 



Představitelé zdravotnictví varují, že "neúnosná" krize britského zdravotnictví  bude pokračovat až do dubna

Ministři byli vyzváni, aby mimořádně svolali  parlament. Pacienti totiž  zbytečně umírají v důsledku jejich  nečinnosti

 18452

Dotáhneme změnu: Demokrat na Hrad

3. 1. 2023

čas čtení 3 minuty

tisková zpráva

AVÍZO, 8. LEDNA, 2023: MILION CHVILEK SVOLÁVÁ SHROMÁŽDĚNÍ NA II. HRADNÍM NÁDVOŘÍ 

V neděli 8. ledna, týden před prvním kolem voleb, pořádá Milion chvilek pro demokracii veřejnou akci na II. nádvoří Pražského hradu. Symbolicky se jejím prostřednictvím rozloučí s érou arogance a pohrdání lidmi, kterou ztělesňoval Miloš Zeman a ukáže, že je čas konečně si zvolit prezidenta/ku, který v této éře nebude pokračovat. Osobnost, která přinese zpátky na Hrad demokratické hodnoty, otevře ho znovu lidem a potvrdí prozápadní demokratické směřování České republiky.

 19221

Pokud stát nezajistí navýšení mezd sociálních pracovníků, odejdou

3. 1. 2023

čas čtení 14 minut



Sociální pracovníci a  a lidé působících v sociálních službách mají dlouhodobě supernízké platy


Tito lidé mají z podstaty své profese pomáhat druhým, kteří se nacházejí v tíživé situaci, být jim nablízku, řešit jejich nepříznivou sociální situaci a pečovat o jejich důstojnost. V současné chvíli se ale oni sami v mnoha případech dostávají do tíživé situace, nedosahují na důstojný život garantovaný důstojnou mzdou. Svou situaci mnozí musí řešit tím, že si musí nacházet druhou nebo třetí práci na jiných místech, píše Václav Zeman.

Celé téma je přehledně popsáno zde: https://medium.seznam.cz/clanek/martina-zikmundova-streetwork-socialni-pracovnici-maji-pomahat-druhym-sami-resi-existencni-problemy-1478

Zde jsou hlavní teze k tématu:

Rozhovor Britských listů 557. Udělá něco česká vláda v novém roce pro lidi?

27. 12. 2022

čas čtení < 1 minuta



Obchody v ČR byly prý před Vánoci plné, tak co pořád otravujeme s údajnou chudobou českého obyvatelstva? Jenže ona je v důsledku téměř dvacetiprocentní inflace absolutně reálná, a Fialova vláda nedělá nic ani proti inflaci, ani proti ožebračení obyvatelstva. Co s tím? Je dobré slyšet názory lidí, kteří nejsou součástí pražské kavárny jako většina českých novinářů. Jan Čulík proto hovoří v dnešním Rozhovoru Britských listů s komentátorem Petrem Harašímem ze slezského města Orlová, rekordně nejhoršího města k životu v České republice. Babišovo Ano se tam vyznamenalo zrušením místní nemocnice. Proto tam lidé pro Babiše hlasují. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi od úterý 27. prosince 2022.

 19683

Janja, ehm, Lula, se ujímá funkce brazilského prezidenta

3. 1. 2023 / Fabiano Golgo

čas čtení 4 minuty

Janja (vyslovuje se Žanža), jak se říká Lulově manželce Rosângele, se postavila proti kritikům jejího intenzivního vlivu na manželovo nové působení ve funkci brazilského prezidenta. Vzali se loni v květnu poté, co spolu chodili od roku 2017, kdy se s ním seznámila v době, kdy byl ve vězeňské cele kvůli nyní již zrušenému obvinění z korupce, za které strávil rok a půl za mřížemi. 

Lulova manželka Marisa Letícia zemřela na infarkt, když jejího syna doma zatýkala federální policie (naše FBI). Janja je 56letá socioložka, která pracovala jako manažerka komunikace vodní elektrárny Itaipu, což svědčí o tom, že je to úspěšná a iniciativní žena. 

Zatímco Marisa Letícia byla během prvních dvou Lulových prezidentských období (2003-2010) tichou první dámou, jejíž úkoly byly tradiční, například návštěvy sirotčinců a pomoc chudým ženám, Janja je hluboce zapojena do všech aktivit a rozhodnutí, které Lula činí. 

 19680

Jaroslav Hašek (nejen) o válce

3. 1. 2023 / Pavlína Antošová

čas čtení 6 minut

 
Ve středu 3. ledna 1923 v Lipnici nad Sázavou zemřel nejslavnější český humorista. Bohém, jehož literární tvorba dosáhla svých nejvyšších met při zúročení zkušeností z první světové války. Výmluvně to dokládá nejen románové vypravování o dobrém vojáku Švejkovi, ale také soubor devíti povídek o spisovatelových zážitcích z Ruska. 


 19371

Pokud by se Írán přiklonil k Západu, prospěl by sobě i středoasijským republikám, zároveň by odstavil Rusko z první ligy velmocenské politiky a oslabil Čínu

3. 1. 2023 / Ivan Větvička

čas čtení 5 minut

Kazachstán, Uzbekistán, Turkmenistán, Kyrgyzstán a Tádžikistán se rozkládají na území o rozloze 4 miliony km2, takřka stejně rozlehlém jako Evropská unie (4,2 milionu km2). Uvedené středoasijské státy mají velké zásoby nerostných surovin, včetně ropy a nyní tolik žádaného zemního plynu. Přesto je jejich hospodářská situace neutěšená, neboť byly součástí Sovětského svazu a Moskva zde hospodařila hůře než Holanďané ve svých koloniích. Rusko Střední Asii vysává dodnes, neboť jako pověstná žába na prameni kontroluje vývoz ropy a zemního plynu odtamtud na Západ.

 16578

Česká republiko, dobrou noc!

2. 1. 2023 / Pavel Veleman

čas čtení 5 minut

"Věnováno všem milovníkům až chorobného sledování pohádek, u kterých se tak krásně polospí…"

Dovolil jsem si parafrázovat oslovení signatáře Charty 77, dramatika, člena ODS, bývalého ministra kultury a tehdejšího 1. předsedy Poslanecké sněmovny České republiky, Milana Uhdeho, který před 30 lety pronesl v úvodu svého projevu pro mne navždy zvláštní větu:

"Česká republiko, dobrý den!"

Tehdejší dobu a politicko-občanský stav ČR snad nejvíce charakterizuje pozdější prohlášení tohoto, jinak slušného muže, které nebylo řečeno v nějaké nadsázce, ale opravdu vyjadřovalo tehdejší postavení Václava Klause nejen v ODS (volně parafrázuji):

" Kdyby mne premiér Václav Klaus poslal během jednání vlády pro pivo, rád půjdu. On totiž během mé cesty vymyslí něco daleko podstatnějšího než já." ( Milan Uhde)

Novoroční projev Volodymyra Zelenského

1. 1. 2023

čas čtení 9 minut



Vážení Ukrajinci,

letošní rok začal 24. února. Bez předmluv a chvály,  prudce brzy ve 4:00 hodiny ráno. Byla tma, bylo hlučno. Pro mnohé to bylo těžké a pro některé děsivé. Uplynulo 311 dní.

Stále to pro nás může být temné, hlučné  a složité. Ale rozhodně se už nikdy nebudeme bát. A už nikdy se nebudeme stydět.

Byl to náš rok. Rok Ukrajiny. Rok Ukrajinců. Probudili jsme se 24. února do jiného života,  jsme jiným národem, jinými Ukrajinci.

První střely konečně zničily labyrint iluzí. Viděli jsme, kdo je kdo. Čeho jsou schopni přátelé i nepřátelé.


 16578

O rozdělení Československa před třiceti lety

1. 1. 2023 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Je to tak dávno, že už to skoro není pravda... :)  Připomeňme, že k rozdělení Československa došlo proti vůli českých a slovenských občanů. Až do poslední chvíle uváděly průzkumy veřejného mínění, že proti rozdělení Československa je až 60 procent občanů země. Československo rozdělili politikové, bez referenda.

K rozdělení Československa došlo proto, že v české části země v červnu 1992 zvítězil ve volbách údajně "pravicový" Václav Klaus a jeho ODS, zatímco na Slovensku v těchže volbách zvítězil "postkomunista" boxer Vladimír Mečiar a jeho Hnutí za demokratické Slovensko.

 19681

Ruská agrese na Ukrajině: Ukrajina ostřeluje Ruskem drženou Makijivku; výpadky elektřiny a topení po útoku bezpilotních letounů na Kyjev

2. 1. 2023

čas čtení 6 minut

 
- Při ukrajinském útoku na vojenské ubikace zahynula řada ruských vojáků; Ukrajina hlásí 20 sestřelených "vzdušných cílů" nad Kyjevem

 

Ukrajinský útok na východoukrajinské město Makiivka v Doněcké oblasti okupované silami Moskvy si podle Rusů údajně vyžádal několik obětí na životech poté, co byla zasažena vojenská ubikace.

Moskvou dosazená správa Doněcké oblasti v neděli uvedla, že v noci na Silvestra bylo na region vypáleno nejméně 25 raket.

Ruská státní tisková agentura Tass citovala místního Moskvou dosazeného úředníka, který uvedl, že v Makijevce bylo při sérii ostřelování raketami Himars zraněno nejméně 15 lidí.

Pozdější zpráva citovala Moskvou dosazeného doněckého úředníka Alexeje Kulemzina, podle něhož byla při útocích na Makijevku poškozena "budova centra tvořivosti dětí a mládeže".

Daniil Bezsonov, vysoký představitel podporovaný Ruskem v regionu, uvedl, že došlo k "masivnímu úderu" na odbornou školu, která podle předběžných informací citovaných agenturou Reuters sloužila jako ubikace vojenského personálu.

Byli tam mrtví a zranění, přesný počet zatím není znám," uvedl Bezsonov v aktualizaci na Telegramu v neděli pozdě večer.

- Ukrajinské zdroje však uvádějí, že počet obětí je mnohem vyšší. Ukrajinská veřejnoprávní televize Suspilne přinesla zprávu, podle níž zahynuly stovky ruských vojáků.

Vojáci byli (údajně) ubytováni v ПТУ 19 (odborná škola č. 19) v západní Makijevce.



 19274

Putin by měl být ještě letos postaven před soud - čelný mezinárodní právník

2. 1. 2023

čas čtení 3 minuty

 

Ruský prezident Vladimir Putin by měl letos stanout před soudem na Ukrajině za válečné zločiny, kterých se tam dopustil, tvrdí právník, který vedl stíhání bývalého srbského vůdce Slobodana Miloševiče.

Sir Geoffrey Nice konstatoval v rozhlase BBC, že Putin je nese vinu  za útoky na civilní cíle během války.

Tento britský advokát vyjádřil své překvapení nad tím, že to prokurátoři a politici "neříkají mnohem svobodněji a otevřeněji".



 16451

Sociální média vyvolávají u dětí odpor k vlastnímu tělu, varuje studie

2. 1. 2023

čas čtení 7 minut

 

Nová studie dokazuje, že sociální média představují "významné riziko" pro pohled mladých lidí na sebe sama a mohou vyvolávat psychické  potíže


Průzkum provedený britskou charitativní organizací pro duševní zdraví mládeže stem4 zjistil, že téměř polovina dotázaných dětí a mladých lidí se uzavřela do sebe, začala nadměrně cvičit, zcela se přestala stýkat s lidmi nebo se sebepoškozovala v reakci na online šikanu a trolling týkající se jejich fyzického vzhledu.

Třem ze čtyř dětí ve věku 12 let se nelíbí jejich tělo a stydí se za to, jak vypadají, a tento počet se zvyšuje na osm z deseti mladých lidí ve věku 18 až 21 let.

Tato zjištění vyplývají z nové rozsáhlé studie, která varuje, že sociální média představují významné riziko pro současné i budoucí zdraví dnešní mladé generace.

Rozhovor Britských listů 556. Jsou Vánoce. Kde je mezilidská solidarita?

23. 12. 2022

čas čtení < 1 minuta



Vánoce letos přicházejí ve velmi problematické situaci pro mnoho lidí v České republice. Jak na to máme reagovat? O tom v tomto vánočním Rozhovoru Britských listů hovoří Jan Čulík s teologem a historikem Richardem Vlasákem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi od pátku 23. prosince 2022.

Rozhovor Britských listů 555: V Charkově pod útoky a bez elektřiny

16. 12. 2022

čas čtení < 1 minuta

   

"My nemůžeme za to, že nás sem naše hloupá vláda vyslala," vysvětlují na Ukrajině někteří ruští vojáci, přesto však (neochotně) plní rozkazy. Adam Sybera a kriminolog Petr Pojman jsou v pátek v Charkově bez elektřiny a právě zažili sérii ruských raketových útoků. Jak to tam dnes vypadá a jak reagují místní lidi? O tom a o dalších zásadních věcech s nimi mluví Bohumil Kartous, Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi od úterý 20. prosince 2022.

Rozhovor Britských listů 554. Proč mladé lidi nikdo neposlouchá a nikdo je nebere vážně

16. 12. 2022

čas čtení < 1 minuta



"Politika je pro řadu ředitelů škol i učitelů sprosté slovo." Jakým způsobem motivovat mladou generaci, která se příliš nezabývá společenskými otázkami, aby se o kultivaci demokracie začala starat? O tom mluví Bohumil Kartous s Michaelem Muradem z bezpečnostního centra Evropské hodnoty, který se zabýval projekty jak zvýšit angažovanost mladých lidí v politickém životě. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi od pátku 16. prosince 2022. Jakým způsobem motivovat mladou generaci, která se příliš nezabývá společenskými otázkami, aby se o kultivaci demokracie začala starat? O tom mluví Bohumil Kartous s Michaelem Muradem z bezpečnostního centra Evropské hodnoty, který se zabýval projekty jak zvýšit angažovanost mladých lidí v politickém životě. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi od pátku 16. prosince 2022.

 19041

Alexej Levinson: "Rusko je zemí bez vize budoucnosti"

2. 1. 2023

čas čtení 4 minuty

Protože komunistický systém si monopolizoval veřejnou budoucnost, jeho kolaps před 30 lety zanechal Rusy bez jakékoliv významné veřejné budoucnosti, ve kterou by mohli věřit a jednat podle ní. Místo toho se chovají, jakoby budoucnost jejich země měla být stejná jako současnost, nebo mluví o trivialitách, upozorňuje zakladatel Levada Centra sociolog Alexej Levinson.

 17804

Nová regulační opatření v maďarských obchodech a jejich dopad na spotřebitele

2. 1. 2023

čas čtení 4 minuty

Nové maďarské vládní nařízení staví obchody do nemožné situace: Musejí skladovat tolik produktů s cenovými limity, kolik jich v celém Maďarsku v současnosti není. Zemi by mohlo zaplavit levné zboží dovozu, ale obchody je nemohou získat přes noc – což by nařízení vyžadovalo. Průmysl by mohl být pod tlakem, což může skončit dalším drastickým zvýšením cen produktů bez cenového omezení.

 19677

Greta ukazuje souvislost mezi malým penisem a popíráním klimatických změn

31. 12. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 6 minut

 
"Ahoj Greto Thunbergová. Mám 33 aut... Dejte mi prosím svou e-mailovou adresu, abych vám mohl poslat kompletní seznam své sbírky aut a jejich obrovských emisí", napsal 36letý Andrew Tate, syn šachové hvězdy Emoryho Tatea. K tweetu byla připojena jeho fotka vedle jeho vozu Bugatti. Jeho pokus o zastrašení se však obrátil proti němu. Greta reagovala s typickou razantností, která je pro Generaci Z tak typická: "Ano, prosím, poučte mě. Napište mi na malépéro@najdisiživot.com" ("yes, please do enlighten me. email me at smalldickenergy@getalife.com"), uvedla na Twitteru.

 19677

Do nového roku více vnitřního uspokojení

Nejen machistický komplex stojí za potřebou chlubit se vyměšováním

2. 1. 2023 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

yes, please do enlighten me. email me at smalldickenergy@getalife.com

Greta Thunberg takto reagovala na Twitteru na jednoho tupce, který jí chtěl poslat seznam svých aut s vysokou emisní produkcí. Tedy kromě faktu, že odpůrci omezování vlivu člověka na klima se zároveň významně překrývají s machistickými zoufalci je tu ještě jeden pozoruhodný rys, jenž stojí za povšimnutí. Malé děti ve vývojovém stadiu, v němž se učí mít pod kontrolou své vyměšování, jsou většinou svými rodiči mohutně motivovány pochvalou za to, když se jim podaří vykakat se do nočníku a tedy pochopitelně se potřebují s tímto pokladem pochlubit. Toto období se dle Freuda kryje s análně-sadistickou vývojovou peridodou, během níž je dítě uspokojováno vypuzováním. 

Paralela vypuzování/vyměšování a emisí se přímo nabízí. Tak jen dávám podnět pro nějakou hlubší psychosociální analýzu a přeju do nového roku hodně vnitřní satisfakce..

 16478

Co by měl Joe Biden okamžitě udělat, aby rok 2023 nabral správný směr

2. 1. 2023

čas čtení 8 minut

Vzhledem k tomu, že se toho ve světě děje tolik, požádali jsme naše odborníky z Quincy Institute, aby se vyjádřili k následující otázce: Co se v novém roce musí okamžitě stát, aby zahraniční politika USA v tomto roce nabrala správný smět? A proč?

Bill Hartung, vedoucí výzkumný pracovník; obchod se zbraněmi, rozpočty Pentagonu:

Bidenova administrativa by měla začít rok tím, že omezí stále rostoucí rozpočet Pentagonu. Současný rozpočet je zastaví příliv jedním z nejvyšších od druhé světové války a jen jeho navýšení od roku 2022 do roku 2023 je vyšší než celý vojenský rozpočet všech ostatních zemí světa s výjimkou Číny. Velká část těchto prostředků je promrhána na zdražování a zbraně, které nejsou užitečné pro výzvy, jimž dnes čelíme. Efektivnější obranu můžeme zajistit za méně peněz, pokud omezíme plýtvání, zrušíme nefunkční a zbytečné zbrojní programy a budeme prosazovat zdrženlivější, neintervenční zahraniční politiku, která bude skutečně klást na první místo diplomacii.

Ruská agrese na Ukrajině: Ukrajina zničila 45 bezpilotních letounů íránské výroby

1. 1. 2023

čas čtení 4 minuty

- Trosky íránského dronu sestřeleného v noci v Kyjevě. Je na nich napsáno: Šťastný nový rok!


- Ukrajina uvedla, že její síly protivzdušné obrany zničily 45 bezpilotních letounů íránské výroby, z toho 32 v Kyjevě během několika hodin  v době, kdy se její občané pokoušeli přivítat nový rok. Podrobnosti zveřejnilo na Twitteru ukrajinské centrum pro strategickou komunikaci a informační bezpečnost.

 16478

Ukrajina je nyní v ohnisku světového zájmu. Ale vzniká úplně nový svět konfliktů

1. 1. 2023

čas čtení 6 minut

Svět si v roce 2022 moc nevšímal špatných zpráv a zločinů - jak může dosvědčit řada diktátorů, různých vrahů a represivních či protidemokratických režimů. V Myanmaru, v Jemenu, v Mali, v Nikaragui, v Demokratické republice Kongo, v Somálsku a v Afghánistánu, abychom jmenovali alespoň několik krizových oblastí, vyvolával teror a bída  poměrně malou a povrchní mezinárodní pozornost.

Hlavním důvodem omezené perspektivy světa v roce 2022 je samozřejmě Ukrajina, největší evropský konflikt od roku 1945. Tím nechci říci, že by se bez váklky na Ukrajině válkou zmítaná Tigraj nebo Guatemala, pomalu dušená korupcí, dostaly na titulní stránky světových novin. Tvrdá pravda: zájem Západu o konflikty v rozvojovém světě je obecně omezený, píše Simon Tisdall.

 19676

Zemřel Josef Ratzinger, emeritní papež Benedikt XVI.

31. 12. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Pozn. red.: Channel 4 News v sobotu večer ještě připomněly, že Ratzinger také bránil používání kondomů v Africe, které tam měly zabránit šíření AIDS.




Nemyslím, že život a pontifikát Josefa Ratzingera, který přijal papežské jméno Benedikt XVI., lze hodnotit nějak jednoznačně, a už vůbec ne mimo kontext jeho doby. Zdá se mi, že jeho působení na Svatém stolci nepředstavovalo mnoho více než kontinuitu s dobou, kdy vedl mocnou Kongregaci pro nauku víry za papeže Jana Pavla II.

 19676

Ve věku 95 let zemřel bývalý papež Benedikt

31. 12. 2022

čas čtení 5 minut



Německý předchůdce papeže Františka se stal prvním pontifikem, který po 600 letech odstoupil z čela katolické církve



Papež Benedikt XVI, který stál v čele katolické církve od roku 2005 až do své rezignace v roce 2013, zemřel ve věku 95 let, oznámil Vatikán.

V prohlášení to uvedl vatikánský mluvčí Matteo Bruni: "Se zármutkem vám oznamuji, že emeritní papež Benedikt XVI. zemřel dnes v 9.34 v klášteře Mater Ecclesiae ve Vatikánu. Další informace budou poskytnuty co nejdříve."

Jeho úmrtí přišlo poté, co papež František 28. prosince při týdenní audienci oznámil, že Benedikt je "velmi nemocný".

Krutý úřední šiml v ČR zabije dva důchodce

31. 12. 2022

čas čtení 1 minuta

Novinky zveřejnily tento neuvěřitelný příběh. Dva důchodci, osmdesátníci, jsou vyháněni z domova. Vůbec nerozumějí proč. Paní má Alzheimera.

Důchodci totiž věnovali svůj dům dceři, ta se stala obětí exekutorů. V darovací smlouvě měli klauzuli, že smějí v domě přebývat až do své smrti, Kvuli byrokratické idiocii však byla tato podmínka prý do právní dokumentace napsána "špatně". Soud důchodce odsoudil k podmíněnému trestu, že se nebyli ochotni ze svého domu vystěhovat, nyní je zřejmě odsoudí k nepodmíněnému trestu.

Systém je zcela zjevně zabije. Neuvěřitelné.

Stejně neuvěřitelné jsou ale reakce mnohých lidí na Twitteru, kterým to přijde normální.

Viníkem je prý vždy "obdarovaný". Skutečně?  (JČ)




Jak konzervativci likvidují britské státní zdravotnictví

31. 12. 2022

čas čtení 4 minuty

Toto je zkušenost známého britského ekologického analytika George Monbiota, který musel na pohotovost ve svém městě v důsledku náhlého zranění. Píše o něm na Twitteru, Lidé kritizují britská média, zejména BBC, že o havarijní situaci v britském zdravotnictví neinformují. BBC je zcela pod vlivem vládnoucí konzervativní strany:


Liverpool: Jsme naprosto přehlcení. Pohotovost má kapacitu pro asi 60 pacientů a přichází jich v každou dobu asi 150. Čtyři nebo pět chodeb je tu plných vozíků s pacienty, protože nejsou postele. Je to prostě šílené, V životě jsem nic takového neviděl.


George Monbiot:

Ruská agrese na Ukrajině:  Putin zrušil ruským vojákům bojujícím na Ukrajině povinnost platit daně

31. 12. 2022

čas čtení 9 minut

- Aktualizace 1.1. 2023, 02.00: Ve dvě hodiny ráno na Nový rok  zaútočili Rusové drony znovu na Kyjev. Protiletadlová obrana funguje. Letecká obrana sestřelila v Kyjevě 23 útočných vzdušných objektů. Nikdo nebyl zraněn:

 

 19674

Herec, lékař, inženýr: příběhy Íránců odsouzených k trestu smrti

30. 12. 2022

čas čtení 2 minuty

Foto: Zleva nahoře ve směru hodinových ručiček: Hossein Mohammadi, Mohammad Mehdi Karami, Seyyed Mohammad Hosseini, Hamid Ghare-Hasanlou a Reza Arya.

Pět mužů, kteří se zřejmě navzájem neznali, bylo pravděpodobně donuceno k falešným přiznáním

 
 
Herec, radiolog, zaměstnanec drůbežářského podniku, mistr v karate a inženýr - to je pět mužů odsouzených v Íránu k trestu smrti za údajné zločiny spojené s protirežimními protesty. Mezi obviněními, která proti nim byla vznesena, byla i vražda. Soudní jednání probíhala převážně v utajení a jejich procesy byly všeobecně odsouzeny jako falešné.

 18158

Britská studie doplňuje důkazy o souvislosti znečištěného ovzduší s dlouhodobými nemocemi

30. 12. 2022

čas čtení 2 minuty

Nová studie, největší svého druhu, zjistila, že lidé žijící ve znečištěných oblastech častěji trpí více než jednou dlouhodobou nemocí. Výzkumníci zkoumali více než 360 000 lidí ve věku 40 až 69 let, kteří mají zdravotní údaje v britské Biobance. Zjistili větší pravděpodobnost výskytu více neurologických, respiračních, kardiovaskulárních a běžných duševních onemocnění, jako jsou deprese a úzkosti, a to i po zohlednění rozdílů v příjmech. Tyto dlouhodobé problémy ovlivňují životy lidí a představují velkou zátěž pro  hospodářství a zdravotnictví.

Josef Šlerka: Je tohle už poplašná zpráva?

30. 12. 2022

čas čtení 1 minuta

V souvislosti s ohlašovaným údajným bojem Fialovy vlády proti lžím na internetu pokládá Josef Šlerka níže uvedenou otázku.

Je to skutečně problém. Vyskytují se mezinárodní hlasy, e v dnešní době lží a manipulace na internetu, řetězovými emaily a lžemi na sociálních sítích už demokratické volby nefungují - a pokud státy něco neudělají proti tomu,aby byla velká část voličů zblbnuta nesmysly, demokracii a stabilitě je konec.

Vidíme to nakonec i na Spojených státech, kde je demokracie vážně ohrožena, a tím je vážně ohrožen celý svět,.

 V odpovědi na dotaz pana Šlerky bych řekl: Samozřejmě, V Německu zavřeli do vězení dlchodce, který si na svůj automobil namaloval velké písmeno Z. Tohle je na stejné úrovni, ne-li horší.

Kdy proti tomu bude stát zasahovat a jak?(JČ)



 19673

Masopustovo poslední přání a Pelého odvrácená strana

30. 12. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 9 minut


Byl červen 2015 a zástupce šéfredaktora Lidových novin mi sdělil, že Josef Masopust v jednom rozhovoru řekl, že má jedno přání: aby mohl ještě jednou mluvit s Pelém. Snažil se ho kontaktovat, ale nepodařilo se mu to. Pelé jako jedna z nejznámějších osobností světa byl uznávaný ve všech koutech planety, takže nebylo příliš snadné se s ním spojit. Protože jsem na začátku toho roku dělal rozhovor se spisovatelem Paulem Coelhem a udržoval jsem na něj osobní kontakt, riskl jsem pokusit se zjistit, zda by náhodou tento další světově známý Brazilec neměl Pelého číslo. Měl. Zavolal jsem tedy Pelému a řekl mu o přání českého fotbalisty.

 
O životě a kariéře Edsona Arantese do Nascimenta zde nemá smysl psát. Všechna zpravodajská média na světě o něm publikovala a budou publikovat spoustu faktů. Protože Britské listy jsou médium, které si klade za cíl nabízet to, co v tradičních médiích nenajdete, mohu se zde podělit o tu stránku Pelého života, která není za hranicemi Brazílie příliš známá. Třeba to, že jeho skutečné jméno Edson bylo na počest Thomase Edisona, protože do městečka Três Corações, kde se narodil, přišla elektřina ve stejnou dobu jako jeho narození. 




Už neexistuje nic jako "mimořádné" počasí - a rok 2023 už vypadá jako katastrofický film

30. 12. 2022

čas čtení 5 minut

Šokující bylo, jak rychle došlo v USA ke katastrofálnímu zimnímu počasí

Podívejte se, jak rychle v USA nasněžilo za 48 hodin - zrychlených na 60 sekund:

Film The Day after Tomorrow z roku 2004 byl založen na myšlence, že by se hlavní proud severního Atlantiku mohl zpomalit a pak obrátit, superbouře by bleskově zmrazily severní polokouli a náhle by nastala nová doba ledová. Film byl odmítnut jako "nesmírně hloupý", "směšný popcornový thriller" založený na "mizerné vědě" a někteří vědci tvrdili, že zobrazuje meteorologické jevy "jako jevy probíhající během několika dnů, místo desetiletí nebo staletí".

Bouře Elliott, "bombový cyklon", který nyní o Vánocích  zasáhl USA, by měl některé z těchto kritiků vyvést z míry. Teploty na některých místech klesly během několika minut, když se jedna z největších zaznamenaných severoamerických bouří přehnala od Arktidy až po Mexiko, někdy rychlostí hurikánu. Přinesla smrt, chaos a utrpení desítkám milionů lidí, píše John Vidal.

Ruská agrese na Ukrajině: Všechny ruské drony odpálené v noci na pátek proti Ukrajině ukrajinská armáda sestřelila

30. 12. 2022

čas čtení 5 minut

- Ukrajinské letectvo v pátek ráno oznámilo, že Rusko v noci odpálilo 16 takzvaných dronů kamikadze a že ukrajinská protivzdušná obrana všechny zničila. Dodalo, že drony byly vyslány z jihovýchodu a severu.

- Vojenská správa města Kyjeva informovala obyvatele, že pět dronů Shahed vletělo  do vzdušného prostoru Kyjeva a trosky jednoho z nich zasáhly administrativní budovu v Holosiivu.


- Čínský prezident Si Ťin-pching na jaře uskuteční státní návštěvu Ruska

Ruský prezident Vladimir Putin v pátek podle agentury Reuters uvedl, že očekává státní návštěvu čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Rusku na jaře 2023.

- Kyrylo Tymošenko, zástupce vedoucího kanceláře ukrajinského prezidenta, napsal na Telegram, že při ostřelování Semenivky v Černihivské oblasti na severu Ukrajiny byl zabit jeden člověk. Píše:

"Okupanti ostřelovali osadu pravděpodobně hlavňovým dělostřelectvem.   Ve městě vypadl elektrický proud. Zatím je znám jeden mrtvý. Informace se upřesňují."


  - Británie posílá na Ukrajinu detektory kovů a soupravy pro deaktivaci bomb

Velká Británie v pátek uvedla, že v rámci nejnovější vojenské podpory poskytla Ukrajině více než 1 000 detektorů kovů a 100 souprav na deaktivaci bomb, které mají pomoci vyčistit minová pole.

"Ruské používání nášlapných min a útoky na civilní infrastrukturu podtrhují šokující krutost Putinovy invaze," uvedl v prohlášení britský ministr obrany Ben Wallace.
 
Detektory kovů, vyrobené německou firmou Vallon, mohou pomoci vojákům vyčistit bezpečné cesty na silnicích a stezkách tím, že pomohou odstranit nebezpečí výbušnin, uvedlo ministerstvo obrany, zatímco soupravy mohou zneškodnit rozbušky z nevybuchlých bomb.

 19671

Robert Pynsent mýtoborný - a mýtotvorný

30. 12. 2022 / Jan Čulík, Jiří Holý

čas čtení 19 minut

Robert Pynsent (1943-2022). Foto z Facebooku

O mrtvých jen dobré...(?)

Když přišla zpráva o úmrtí profesora české literatury na londýnské univerzitě Roberta Pynsenta dne 28.12., vzpomněl jsem si na rčení "O mrtvých jen dobré" a nechtěl jsem k tomu nic kriticky psát, zvlášť když jeho kolegové a bývalí studenti na londýnské univerzitě psali o tom, jaký to byl vzácný akademik a přítel, i když jedna z nich ho charakterizovala jako "anglického výstředníka". Nechtěl jsem upozorňovat na to, že v roce 1984 Robert Pynsent protestoval v deníku Times proti udělení Nobelovy ceny Jaroslavu Seifertovi. Vidím, že teď už je to jedno, protože na serveru Aktuálně.cz právě vyšel nekrolog Roberta Pynsenta  (zdroj ČTK, autor neuveden) s názvem "Protestoval proti udělení Nobelovy ceny Seifertovi", píše Jan Čulík.

Mimochodem, ten protestní dopis proti Seifertově Nobelově ceně je v Britských listech ZDE.

Velmi přesně Roberta Pynsenta zhodnotil profesor Jiří Holý ve svém článku "Robert Pynsent mýtoborný a mýtotvorný", který vyšel v časopise Česká literatura a pak i v Britských listech dne 10.4. 2009, přinášíme ho níže znovu. Vyšel v červnu 2009 také v britském časopise Europe-Asia Studies v angličtině v trochu jiné, drsnější, zároveň stručnější verzi ZDE. Verzi článku profesora Holého v češtině vydáváme znovu níže.

Nakonec jsem si k Robertu Pynsentovi dovolil napsat na Facebooku toto:

O mrtvých jen dobré, ale... Pan Trávníček má absolutně pravdu, že Pynsent byl neuvěřitelný pracant. Znal všechno, ale, jak ho charakterizovala jedna britská kolegyně, byl to neuvěřitelný excentrik. Možná, že jsou provokace k akademické práci důležité, nevím. Vzpomínám na Igora Hájka, který měl s Pynsentem problémy, tuším, že ho Pynsent považoval za blbce (jako ostatně skoro každého). Igor Hájek mi jednou řekl: "Kdyby bylo v Británii pět profesorů české literatury, tak by nevadilo, že jedním z nich je Pynsent. Bohužel, protože je v Británii jen jeden profesor české literatury, a to Pynsent, celý její obraz je naprosto zkreslený." Pynsent v sedmdesátkách a v osmdesátkách studoval a šířil informace o normalizační české literatuře na úkor literatury disidentské. Možná, že jsme byli prodisidentsky zaujatí, nevím. Zaútočil na Inženýra lidských duší Josefa Škvoreckého, že už prý Škvorecký "zapomněl česky": Nevšiml si totiž, že lámanou češtinou mluví jen jedna postava, Blběnka Cabicarová. Měl jsem s ním konflikt, když jsem se ho veřejně zeptal, jestli by mi mohl v té knize najít, kde Škvorecký zapomněl česky. Neodpověděl. - A když dostal Seifert Nobelovu cenu, publikoval Pynsent v Timesech ((se svými londýnskými kolegy) proti tomu protestní dopis. Skutečně by měl něco takového dělat profesor české literatury? Potíž je, že samozřejmě my jsme byli ovlivnění politikou. Jaroslav Seifert, signatář Charty 77, dostal Nobelovu cenu v době extremní úzkosti. Přišlo nám, že českému osudu prostě v té době Pynsent nerozumí. Možná, že jsme se pletli...

Jiří Holý: Robert Pynsent mýtoborný - a mýtotvorný viz níže:

 19544

Proč nebudu volit Danuši Nerudovou

30. 12. 2022

čas čtení 8 minut


TLDR: Její činnost v pozici vědkyně i rektorky je problematická a všechna svá pochybení zatlouká. Zhodnocení jejího působení jako vědkyně a manažerky je přitom zásadní, protože to je to hlavní, co v životě dělala.

1. Její vědecké publikace jsou problematické z několika hledisek: Publikování velkého množství nekvalitních článků (využívání skulin systému), neschopnost publikovat kvalitní výsledky a připodepisování se pod články v oborech, kterým nerozumí (falšování autorství).

 16578

Čechy – idylický skanzen

30. 12. 2022 / Wenzel Lischka

čas čtení 4 minuty

Již dlouhou dobu se zabývám obsedantní myšlenkou, zda bychom my Čechové neměli jít raději cestou idylického skanzenu, než se štvát za nedostižným vědeckotechnickým pokrokem, který nás tak příšerně vyčerpává a ničí.

Uvedenou myšlenku testuji ve svém okolí, a podle potměšilých nebo pošetilých reakcí spoluobčanů zjišťuji, že je zcela správná. Buď se uvědoměle vrátíme k feudalismu, nebo nás k tomu donutí III. světová válka.

 19144

Finský parlament vyzývá k dodávkám tanků Leopard 2 Ukrajině

30. 12. 2022

čas čtení 4 minuty

Dodávka i malé šarže tanků Leopard 2 německé výroby z Finska na Ukrajinu podnítí diskurz o potřebě dodávek západních tanků z dalších evropských zemí. Tanky Leopard 2 mají převahu nad sovětskými typy zbraní, v různých evropských zemích je jich velké množství a dodávky takových tanků budou rozhodující pro vítězství Ukrajiny ve válce.

 18489

Ruští představitelé tvrdí, že se Německo "chystá zmocnit Kaliningradu"

30. 12. 2022

čas čtení 3 minuty

Začátkem října se Rusko pokusilo anektovat čtyři ukrajinské oblasti, ale okamžitě pokračovalo v ústupu a v listopadu Kyjiv znovu získal kontrolu nad Chersonem. "Připojení" regionů, které Moskva ve skutečnosti nekontroluje, vyvolalo diskusi o legitimitě hranic samotné Ruské federace – dlouhodobě daných a z velké části mezinárodně uznávaných.

 18128

"Bělorusko se nesmí stát pro Putina cenou útěchy"

30. 12. 2022

čas čtení 1 minuta

Svjatlana Cichanouská, lídryně běloruské opozice v emigraci, říká, že Západ nesmí dovolit Vladimiru Putinovi anektovat Bělorusko jako nějakou "cenu útěchy" poté, co vůdce Kremlu prohraje na Ukrajině. "Nezávislé Bělorusko je pro Evropu stejně důležité jako nezávislá Ukrajina."

 19073

Putinův plán pro Ukrajinu vychází ze Stalina. Ale nedůsledně

30. 12. 2022

čas čtení 3 minuty

Nedávná prohlášení Vladimira Putina ukazují, že stále chce anektovat celou Ukrajinu s výjimkou Haliče, okrajové západní části. To vyplývá z reakce kremelského vůdce učiněné před týdnem na poznámku ministra vnitra Mikuláše II., Petra Dunova, napsala Ljubov Stěpušova.

 19668

Tajemství základny v Ramsteinu

30. 12. 2022

čas čtení 11 minut

Rok 2022 byl pro Bundeswehr katastrofální. Nenápadné místo na jihozápadě Německa dorazilo do nové válečné reality. Ramstein ve Falcku je považován za "nepotopitelnou letadlovou loď Západu" – také v konfliktu s Ruskem. Proč?, ptá se Andrea Seibelová.

 18993

Šéf britské výzvědné agentury: Západní špionážní agentury se musí nyní systematicky zaměřovat na preventivní vyvracení dezinformací

30. 12. 2022

čas čtení 2 minuty

Šéf GCHQ Jeremy Fleming říká, že válka na Ukrajině podnítila nové úsilí zpravodajské komunity o práci s veřejností


Západní špionážní agentury musejí nyní využívat své zpravodajské informace k preventivnímu vyvracení  narativů prosazovaných Ruskem a dalšími autoritářskými státy, prohlásil šéf GCHQ při v pořadu BBC Radio 4 Today.

Jeremy Fleming, který vede největší ze tří hlavních britských zpravodajských služeb, ve čtvrtek v rozhlase uvedl, že válka na Ukrajině si vyžádala výrazné otevření výzvědných informací.

Fleming, který vedl rozhovor s jednou ze svých amerických kolegyň, Avril Hainesovou, ředitelkou americké národní zpravodajské služby, však připustil, že nové úsilí o oslovení veřejnosti má větší dopad v západních zemích než jinde ve světě.

"Vynakládáme spoustu úsilí na získávání tajných zpravodajských informací, ale vždycky si myslím, že nemá smysl je shromažďovat, pokud je nevyužijete," řekl Fleming. "Během tohoto konfliktu jsme byli svědky zásadní změny v získávání zpravodajských informací a jejich využití k preventivnímu vyvracení dezinformací.

 19667

"Putin chce, abychom to vzdali"

30. 12. 2022

čas čtení 9 minut

Expert na východní Evropu Karl Schlögel varuje: Ve válce na Ukrajině musíte být připraveni na "vše". Očekává nové kolo diskuse o bezletové zóně. Jednat s Putinem je "nerealistická představa". Nyní je příležitost k využití ruské slabosti, napsala Andrea Seibelová.

Čtvrteční velkou vlnou útoků vyplýtvalo Rusko rakety za více než 200 milionů dolarů za jediný den. Jaký to má smysl?

29. 12. 2022

čas čtení 7 minut

Čtvrteční večerní reportáž Channel 4 News. Český překlad níže:


Reportér: Takto vypadá a zní ruská řízená střela a takto zní zvuk ukrajinské armády, která ji zachytila. Z 69 raket, které byly dnes na Ukrajinu vypáleny, jich bylo podle armády 54 sestřeleno. Opět působivé procento zásahů. V provozu jsou sofistikované protiraketové systémy dodávané Západem a USA vysílají systém Patriot, ale dnes ráno byla hvězdou sociálních médií na rameni odpálená Igla.

Některé střely však dosáhly svých cílů, jako tato, která zničila energetickou infrastrukturu v druhém ukrajinském městě Charkově.  V některých chvílích dnes  90 % města Lvov na západě bylo bez proudu, 40 % samotného Kyjeva, ale Ukrajinci si na to zvykají a dodávky proudu se často obnovují poměrně rychle.

Téměř každý týden teď od října Rusové plní ukrajinské nebe raketami a většina z nich je sestřelena, ale vezměte si, že tato jedna raketa Kalibr stojí  ekvivalent 5 milionů liber a víc  Rusové právě dnes ráno vyplýtvali odpálením svých raket nejméně 200 milionů liber, přestože věděli, že většina z nich nedoletí do svého cíle, a vzhledem k tomu, že Rusku dochází zásoby raket, je otázkou, jaký to všechno má smysl.

 19669

Zemřel brazilský král

29. 12. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení < 1 minuta

 

Edson Arantes do Nascimento, známější jako Pelé, bývalý brazilský fotbalista, který hrál jako útočník, právě zemřel. Je všeobecně považován za jednoho z nejlepších sportovců všech dob. V roce 2000 byl Mezinárodní federací fotbalové historie a statistiky (IFFHS) vyhlášen hráčem století a byl jedním ze dvou společných držitelů ocenění FIFA pro nejlepšího hráče století. Ve stejném roce byl Pelé zvolen Mezinárodním olympijským výborem Sportovcem století. Podle IFFHS je Pelé druhým nejlepším střelcem v historii fotbalu v oficiálních zápasech, v 812 zápasech vstřelil 765 gólů a v 1363 zápasech, které zahrnují i neoficiální přátelské zápasy, celkem 1283 gólů, což je Guinnessův rekord. Během své kariéry byl po určitou dobu nejlépe placeným sportovcem na světě. 

 18993

Slovník šíleného roku v britské politice

29. 12. 2022

čas čtení 11 minut

Závěrem šíleného roku 2022 v britské politice zveřejnila společnost BBC seznam typických výrazů, které během tohoto roku charakterizovaly různé skandály v děsivé britské politice. Ta se propadla na úroveň banánové republiky v důsledku brexitu, kdy vládnoucí Konzervativní strana zradila svou tradici slušné a inteligentní politické organizace a stala se maniakálním klubem neschopných, sobeckých ultrapravicových ideologů.Její popularita u občanů klesla na rekordní minimum, ovšem všeobecné volby se v Británii budou konat až za dva roky. (JČ)

 18389

dTest: Prodej a užívání pyrotechniky

29. 12. 2022

čas čtení 5 minut

Zatímco Vánoce jsou pro mnohé svátky klidu, konec roku je často spojený s bujarými oslavami, kde nechybí ani zábavní pyrotechnika. S touto zpravidla hlučnou blikající show jsou však spojena pravidla, která se týkají jak prodeje, tak samotného užívání. Porušením těchto pravidel se osoby vystavují různě velkému riziku – od pokuty až po zranění ohrožující zdraví a v krajním případě život. Jaké jsou typy pyrotechniky a jaká pravidla je nutné dodržovat?

Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
17579