Rusko 2023: Rok velkých nevratných změn

28. 12. 2022

čas čtení 2 minuty
Nejdůležitějším faktorem ovlivňujícím ruskou ekonomiku v nadcházejícím roce bude válka na Ukrajině. Přitom Moskva pravděpodobně bude muset zvýšit výdaje ze 78 miliard dolarů v letošním roce na přibližně 110 miliard v příštím roce, aby zaplatila více vojáků, nové zbraně a integraci okupovaných území, upozorňuje Vladislav Inozemcev.

Zároveň však budou sankce poprvé pociťovány v plném rozsahu až v roce 2023. Ani přímé náklady na vojenské úsilí Moskvy, ani zesílené sankce vzhledem k rezervám Ruska nepovedou k masivnímu kvantitativnímu poklesu, ale pouze ke kvalitativnímu úpadku ruské ekonomiky.

Ruský HDP pravděpodobně klesne o 4-4,5 %, ale klesne i inflace, na 6 až 7 %. Závažnější budou problémy spojené s odchodem tolika pracovníků do zahraničí. Exodus bude pokračovat, protože odchází další jednotlivci a rodiny těch, kteří již odešli.

Odliv kapitálu bude také pokračovat a možná ještě zrychlí. Letos činil 250 miliard amerických dolarů a téměř jistě příště dosáhne nového rekordu. Moskva bude muset zavést omezení jak na únik kapitálu, tak na odjezdy občanů, navzdory tomu, že to nyní popírá.

Ale možná nejdůležitějším vývojem v roce 2023 bude přiznání úřadů, že nemohou dál držet geopolitické předpoklady, z nichž vycházely, když rozpoutaly válku. Očekávaly, že to bude rychlé a vyhnou se tak sankcím. Ale nebylo a nevyhnuly se. A sankce jsou nyní dlouhodobé.

Kdyby Rusko projevilo zájem na ukončení války, Západ by mohl být připraven na nějaké kompromisy; ale nestalo se tak. V důsledku toho se rok 2023 ukáže být časem, z nějž není návratu, čas, kdy plné důsledky války pocítí i samotné Rusko.

Rok 2023 bude pro ruskou ekonomiku rokem přelomovým, nikoli však katastrofickým. Po prvním kroku do propasti v roce 2022 bude Kreml v příštím roce odříznut od všech šancí na normalizaci; a země se konečně promění ve vyděděnce s tím, že Západ ukončí nákupy ruských surovin.

Ani příští rok, ani ten následující však v Rusku nedojde k žádné velké hospodářské krizi. Existují zdroje na pokrytí rozpočtového deficitu a neexistují žádné předpoklady pro explozivní růst inflace. Vzhledem k tomu, že příjmy většiny Rusů závisí na státu, nezaznamenají radikální pokles svých příjmů.

Spíše to, co uvidí, bude stále zřetelnější pokles kvality života, jak se společnost a ekonomika stávají primitivnějšími.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
4547

Diskuse

Obsah vydání | 30. 12. 2022