Extrémní zima je způsobena globálním oteplováním

29. 12. 2022

čas čtení 8 minut
Řada domů u jezera Erie, úplně pokrytá sněhem a ledem během zimních bouří, které se prohnaly Ontariem minulý týden:

Ačkoli je Buffalo známé intenzitou zimních bouří, zdá se, že tato bouře je horší než cokoli v historii jak v tomto městě, tak ve většině ostatních zemí: v Texasu mrznou a padají ze stromů netopýři, na Floridě padají z palem na nic netušící chodce zimou omráčení leguáni.

Baroni fosilního průmyslu vítězí, ať se děje, co se děje. Všichni vědí, že v dnešní Americe, zkorumpované pěti konzervativci u Nejvyššího soudu, kteří legalizovali politické úplatkářství, neexistuje odpovědnost za rozhodování výkonných orgánů společností. A dokud do toho bude mít Republikánská strana  co mluvit, jejich stovky miliard dotací financovaných daňovými poplatníky nikdy neskončí, míní Thom Hartmann.

Když USA zasáhne extrémní počasí - ať už jde o extrémní vedra v létě nebo extrémní mrazy v zimě -, spálí se více jejich produktů na výrobu elektřiny a tepla/chladu, což jim vynese další zisky.

Když je počasí "normální", vrátí se k uplácení popíračů klimatických věd a republikánských politiků po celé zemi, aby zablokovali jakoukoli akci, která by je pohnala k odpovědnosti za 60 let úmyslných lží.

Minulý pátek, kdy poslední cyklon zasáhl velkou část Ameriky, bylo 53,7 % území země pokryto sněhem, což je více než kdykoli předtím od počátku vedení záznamů. V Casperu ve Wyomingu klesla teplota na -42 stupně Celsia, což je nejchladnější hodnota v historii, a podobné rekordy staré několik století byly překonány po celých Spojených státech. Například v Denveru klesla teplota o 46 stupňů za pouhé dvě hodiny.

Více než 200 milionů Američanů dostalo výstrahu před zimní bouří, protože části privatizované, ziskové elektrické sítě v Texasu opět selhaly a připojily se k tuctu dalších států se smrtelnými výpadky proudu. Desítky lidí zemřely.

Jak se dalo čekat, šíbři fosilního průmyslu napodobovali oklahomského republikánského senátora Jamese Inhofeho z února 2015, kdy Inhofe jako předseda výboru pro životní prostředí a veřejné práce hodil na půdě Senátu sněhovou kouli, aby se pateticky pokusil ukázat, že žádné globální oteplování neexistuje.

O uplynulém víkendu se na twitteru objevily věty jako "Miluju globální varování".

Jak tedy globální oteplování způsobuje rekordní zimu?

Zdá se, že to má hodně společného s tím, že globální oteplování narušuje tryskový proud a s ním spojené větrné stěny cirkulující kolem severních zeměpisných šířek, které v předchozích desetiletích a staletích udržovaly arktický vzduch převážně nad Arktidou. Nyní končí na našich dvorcích.

Dr. Jennifer Francisová z Rutgersovy univerzity a Stephen Vavrus z Wisconsinské univerzity zveřejnili v roce 2012 hypotézu, která vysvětluje stále extrémnější výkyvy počasí na severní polokouli. Ačkoli je jejich hypotéza stále předmětem vědeckých debat, je snadno pochopitelná.

Dokud byl Severní ledový oceán pokryt hlubokým a tvrdým ledem, vytvářel stálou a chladnou plošinu vzduchu se stabilní teplotou. Tato studená vzduchová kupole zase stabilizovala teplotu a tlak vzduchu nad ní, takže kruhové proudění vysokohorských větrů kolem Arktidy - normální "polární vír" - se v těchto vysokých severních zeměpisných šířkách do značné míry udržovalo na místě.

Měli jsme léto a zimu, bouře a sníh, fronty rychle protlačované proudovým proudem, ale extrémy, jaké jsme zažívali v posledním desetiletí, byly spíše z katastrofických sci-fi filmů.

Extrémní počasí se drželo na uzdě, protože "gradient" neboli rozdíl teplot mezi studeným arktickým polárním vírem a teplejším vzduchem z našich středních šířek vytvářel jakousi "stěnu", která udržovala studený vzduch nad Arktidou.

Kromě polárního víru existuje ještě jedna řeka vzduchu proudící v kruhu kolem severního pólu v jiné výšce, která do značné míry řídí naše počasí. Nazývá se tryskový proud a posouvá podél sebe studené a teplé vzduchové hmoty, čímž vytváří fronty a počasí, které zažíváme.

Severně od proudového proudu se nachází studený, arktický vzduch, jižně od něj je náš teplejší vzduch. Když se části tryskového proudu ponoří nad Severní Ameriku, často pozorujeme tento jev, kdy se srážejí studené a teplé vzduchové hmoty a vytvářejí "fronty", které vyvolávají bouře od srážek přes tornáda až po derechos.

Jak minulý týden uvedl klimatolog Judah Cohentold z MIT v týdeníku Newsweek:

"Když je polární vír v normálním nebo silném stavu, existuje silná stuha nebo řeka vzduchu, která rychle proudí od západu na východ..., která působí jako bariéra, která odděluje studený vzduch na severu nad Arktidou a mírnější vzduch na jihu ve středních šířkách.

"Když cirkulace kolem polárního víru ztrácí stále více kruhový tvar, může se studený vzduch, který se obvykle omezuje na Arktidu, rozšířit na jih do středních zeměpisných šířek, včetně USA, Evropy a východní Asie."

Před dvěma desetiletími však led pokrývající horní část světa, tato čepice arktického mořského ledu, dosáhla bodu zlomu a začala tát tak, že ji nahradila otevřená voda, která je jednak teplejší než led, a protože je tmavá, teplo ze slunce spíše pohlcuje, než odráží.

Jak uvedli vědci z NASA:

"V roce 2002 začal prudký úbytek arktického mořského ledu."

Arktida se nyní otepluje několikanásobně rychleji než střední zeměpisné šířky, zčásti kvůli tomuto fenoménu "tmavé vody", která nahrazuje reflexní led, a zčásti jako důsledek globálního oteplování celé planety způsobeného CO2.

Jak se vzduch nad Arktidou otepluje, snižuje se gradient - rozdíl teplot - na hranicích mezi arktickým vzduchem a vzduchem ve středních šířkách.

Když se tento teplotní gradient snižuje, snižuje se i síla "stěny" hranice vytvořené arktickým vzduchem, který naráží na vzduch středních šířek. Když tato "stěna", která pomáhá udržet tryskový proud na místě, zeslábne, studený vzduch nad ní se může protlačit skrz, kolem nebo pod tryskový proud. Ten pak skončí na vašem dvorku v podobě obrovského mrazu.

To je zřejmě také důvod, proč jsme tady v Portlandu měli před dvěma lety tři dny po sobě 47 stupňů Celsia, což zabilo stovky lidí a miliony stromů: horký vzduch z jihu od nás, který by za normálních okolností Jet Stream udržel na jihu, se dostal na sever až na Aljašku a „seděl“ nad námi několik dní.

Pravděpodobně i proto arktický vzduch pokryl minulý týden tak velkou část USA a pronikl až na jih do Texasu: vzduch, který je normálně omezen na Arktidu, prorazil její "zeď" a slétl se nad Severní Ameriku.

A globální oteplování celý proces ještě zesiluje.

Ve stejné době, kdy se průmysl fosilních paliv - zejména ropný průmysl - těší rekordním ziskům, umírají každoročně tisíce Američanů na následky klimatických změn - od sucha přes záplavy až po mohutná tornáda a derechy.

Ředitelé a vedoucí pracovníci průmyslu nám o této blížící se katastrofě vědomě lžou už půl století a většina z nich také pokračuje ve financování lží, přičemž si den ode dne plní své kapsy penězi.

Politici, kteří berou jejich peníze a lžou o klimatických změnách, jsou na tom jen o málo lépe: je téměř nemožné najít republikána, ať už na celostátní, nebo dokonce na státní úrovni, který by nebyl přímo či nepřímo na příjmu z tohoto jedovatého průmyslu.

Jak se vypořádat s těmito morálními zločiny, bude další výzvou, které bude čelit jak demokracie, tak náš systém trestního soudnictví, protože politickou moc přebírají mileniálové a zoomers.

 

Celý článek v angličtině ZDE

1
Vytisknout
4840

Diskuse

Obsah vydání | 30. 12. 2022