Na rozdíl od toho, co vám tvrdí Novinky, brexit je pro Británii katastrofa

28. 12. 2022

čas čtení 6 minut
Novinky zcela nekriticky publikovaly text Alexandra Tomského o tom, jak je brexit pro Británii úspěšný. Paradoxně právě v době, kdy se v seriozním britském tisku šíří stále více materiálů o tom, jakou je brexit pro Británii hospodářskou katastrofou. Procento Britů, kteří nyní zastávají názor, že brexit byla chyba, dávno překročil padesát procent.


Což mě vede k novinářské otázce pro Novinky, kterou tady opakuji často: Kdykoliv píšu něco pro západní tisk, anglosaské redakce podrobují před vydáním všechny příspěvky verifikaci a ověřují každou větu. To se v Novinkách neděje? Každý si tam může vydat jakýkoliv blábol bez verifikace?

CNN: Brexit ochromil britskou ekonomiku, která je nyní jediným členem skupiny G7, jejíž ekonomika je menší, než byla před covidem:



Charitativní organizace a zaměstnavatelé se potýkají se zpožděním financování po brexitu

Některé dobrovolnické skupiny ukončily činnost a zemědělci hlásí problémy po pomalém vyplácení britských finančních prostředků, které mají nahradit peníze EU


Britští obchodníci o brexitu: "Zvýšilo se papírování, stres, všechno"

Stovky dobrovolnických organizaci byly nuceny uzavřít  nebo omezit svou činnost kvůli vládním průtahům při nahrazování finančních prostředků EU. Důsledky brexitu se nadále projevují v celé Velké Británii.

Tři roky poté, co se Boris Johnson dostal k moci a slíbil, že "brexit realizuje", se zaměstnavatelé, zemědělci a charitativní organizace stále potýkají s realitou života mimo EU.

Nová analýza vládního financování, které má nahradit podporu EU, ukazuje mnohamilionové mezery ve financování zemědělství a hospodářského rozvoje.

Waleská rada dobrovolných aktivit (WCVA), národní zastřešující organizace zahrnující mnoho charitativních organizací, které se spoléhaly na peníze z evropského sociálního fondu na výplatu mezd, patří mezi ty, které odhalily málo známé nové problémy spojené s brexitem.

Vláda v prosinci oznámila přesné přidělení prostředků z britského Fondu sdílené prosperity (SPF), který má nahradit 11 miliard liber z Fondu EU pro hospodářský a regionální rozvoj (EFRR) a Evropského sociálního fondu.

V té době už však bylo pro "stovky organizací" pozdě, uvedl Matthew Brown, provozní ředitel WCVA.

"Všichni jsme museli propustit zaměstnance, protože britský SPF nepřišel včas," dodal.

Ministr hospodářství Walesu a labouristický člen Senátu Vaughan Gething sdělujeí, že alokace náhradních fondů  britské vlády způsobila, že Wales má z fondů ERDF a ESF o 772 milionů liber méně. "Celý přístup k Fondu sdílené prosperity byl chaotický," řekl.

Skotsko rovněž uvádí, že je na tom díky náhradnímu financování hůře. Ministr pro zaměstnanost Richard Lochhead uvedl: "Fond sdílené prosperity britské vlády neposkytuje náhradní financování, které bylo Skotsku přislíbeno, což znamená, že komunity v celé zemi přijdou od roku 2022-25 o investice ve výši přibližně 337 milionů liber."

Mnozí vývozci jsou mezitím nadále roztrpčeni překážkami obchodu s blokem EU, včetně celních kontrol a dodatečné byrokracie; zatímco průmyslová odvětví, která byla dříve silně závislá na nízko kvalifikované pracovní síle z EU, včetně pohostinství a potravinářství, se potýkají s nedostatkem zaměstnanců.

Zaměstnavatelé tvrdí, že nový systém víz pro kvalifikované pracovníky, který je základem vládního imigračního systému založeného na bodovém hodnocení, sice pokrývá širší škálu pracovních míst než v minulosti, ale jeho správa je byrokratická a nákladná.

"Stát se sponzorem a vyřídit vízum stojí spoustu peněz: téměř každá firma by k tomu potřebovala profesionálního poradce. Je to neuvěřitelně obtížné," řekl Neil Carberry, výkonný ředitel Konfederace náboru a zaměstnávání.

Výkonný ředitel britské asociace zpracovatelů masa Nick Allen uvedl, že přivážení řezníků z Filipín na pracovní místa, která kdysi vykonávali pracovníci z EU, stojí 12 000 liber (360 000 Kč) na každého pracovníka, a to v podobě nákladů na víza, dopravu a ubytování.
 
"Nemyslím si, že by někdo věřil, že budeme někdy schopni obsadit všechny tyto pozice pracovními silami z Británie," řekl Allen, jehož odvětví se před brexitem spoléhalo na 65 % zaměstnanců ze zahraničí.

Přivážení nízkokvalifikovaných pracovníků ze zámoří se v novém systému stalo téměř nemožným. Kate Nichollsová, výkonná ředitelka britského pohostinství, řekla: "Právě s tím máme největší potíže - můžete najmout šéfkuchaře, ale pokud nemáte pomocného kuchaře, kuchyň se nemůže otevřít. Pokud nemáte uklízečku, hotely nemohou otevřít: tyto základní dovednosti jsou potřeba." Britští ministři vyzvali firmy, aby hledaly zaměstnance blíže k domovu.

Zatímco mnoho velkých podniků si zvyklo na překonávání nových obchodních bariér do EU, malí vývozci popisují, že jsou vážně ohrožováni nekonzistentními celními procesy a zmatky kolem DPH.

"Firmám opravdu vadí, že musí vydávat tyto dodatečné náklady," řekl William Bain, vedoucí obchodní politiky v Britské obchodní komoře.

Vyzval vládu, aby vyřešila patovou situaci ohledně severoirského protokolu a usnadnila tak cestu k lepší spolupráci v dalších otázkách.

"Je zřejmé, že dokud nebude stabilita, natožpak řešení této otázky, nedočkáme se žádných zlepšení a usnadnění, která by malým podnikům výrazně usnadnila život," řekl.

Zemědělské stroje při práci na poli
 

Mezioborová veterinární a ekologická skupina Sanitární a fytosanitární certifikační pracovní skupina odhadla, že nový požadavek na vývozní zdravotní certifikáty podepsané veterinářem zvýší v roce 2021 náklady na vývoz potravin do Evropy o 60 milionů liber.

Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
5759

Diskuse

Obsah vydání | 30. 12. 2022