Itálie je první evropskou zemí, která zavádí pro cestující z Číny testy na covid, kvůli obavám z nových variant

29. 12. 2022

čas čtení 2 minuty
V pondělí byl v některých letech z Číny do Itálie covid-pozitivní každý druhý cestující

Znovuotevření hranic Pekingem vyvolalo obavy z možného výskytu nových variant

Itálie se stala první zemí v Evropě, která zavedla povinnost testovat osoby přilétající z Číny na covid-19 poté, co Peking znovu otevřel své hranice a zrušil svá omezení.

Tento krok, kterým se Itálie připojila k řadě zemí , které se nacházejí blíže Číně a změnila svou cestovní politiku, přichází v souvislosti s obavami z možnosti, že se během nových ohnisek viru v Číně objeví nové varianty, které se rychle rozšíří do zahraničí. Japonsko, Malajsie, Jižní Korea a Indie patří mezi asijské státy, které zavedly opatření k zabránění vzniku nové epidemei, včetně povinných PCR testů a genetického sekvenování pozitivních případů.

Rozhodnutí Itálie zavést testování pro všechny příchozí z Číny přichází téměř tři roky poté, co se stala první západní zemí zasaženou pandemií, která si v zemi doposud vyžádala více než 180 000 životů.

Testy na covid pro cestující přijíždějící z Číny zavádějí i USA, od 5. ledna 2023:




Itálie již monitoruje testy stěrů na římském letišti Fiumicino a milánském letišti Malpensa, kde byl v pondělí pozitivní na koronavirus každý druhý cestující přilétající letem z Číny, který se podrobil nepovinným testům.

Virologové nervózně sledují, jak může rozhodnutí Číny zrušit od 8. ledna karanténu pro zahraniční návštěvníky a od stejného data obnovit vydávání víz cizincům a pasů vlastním občanům ovlivnit celosvětové šíření nemoci.

Ukončení čínské strategie usilující o nulový výskyt covidu přichází v souvislosti s prudce rostoucím počtem případů a nízkou proočkovaností zejména starších lidí v Číně. Zjistit šíření a závažnost onemocnění Covid je obtížnější než kdy jindy, protože Peking přestal zveřejňovat denní počty případů a ukončil hromadné testování.

Podrobnosti v angličtině ZDE

1
Vytisknout
4374

Diskuse

Obsah vydání | 30. 12. 2022