Jak to vlastně bylo s vynálezem humanitárního bombardování

11. 6. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty
Před pětašedesáti lety, v červnu 1956, byl z funkce sovětského ministra zahraničí podruhé (a definitivně) odvolán Vjačeslav Michailovič Molotov. Kromě spojeneckého paktu s nacisty a populárního "Molotovova koktejlu" má ještě na kontě jednu zcela zásadní inovaci: V jeho úřadě v listopadu 1939 vynalezli humanitární bombardování.

Molotov během čistek na konci 30. let z titulu své stranické funkce bez řečí podepisoval rozsudky smrti; ve skutečnosti jich signoval ještě více, než jeho blízký spolupracovník Stalin. Pomohl tak mj. snížit bojeschopnost Rudé armády v počátečních fázích války. A nikdy v životě toho nelitoval.

Avšak na samém počátku světového konfliktu se zdálo, že pakt s Hitlerem Stalinovi vychází. Padlo Polsko, padly baltské státy, Rumunsko přišlo o Moldávii. V zimě se špatně vybavená, špatně vedená a špatně připravená, ale ohromnou početní přesilou disponující Rudá armáda vrhla na malé Finsko, pro něž už Moskva chystala novou komunistickou vládu.

30. listopadu 1939 sovětské letectvo bombardovalo Helsinky, zabilo zhruba stovku jejich obyvatel a zničilo asi padesát budov. V reakci na mezinárodní kritiku tehdy Molotov prohlásil, že sovětští letci finská města nebombardují, ale shazují hladovějícím Finům humanitární pomoc.

O šedesát let později bude český prezident Václav Havel rozhořčeně kritizován, že prý vynalezl neslýchaný newspeak, když hovořil o údajném humanitárním účelu náletů NATO na Srbsko. Za tyto nálety se letos srbskému protějšku omluvil Miloš Zeman, který za ně jako tehdejší premiér nese politickou odpovědnost.

Skutečností však je, že Havel humanitární bombardování nevymyslel. Přišel s ním dávno před ním Molotov, který později bude souhlasit s čínskou kritikou Chruščovovy destalinizace a nepřestane nikdy hájit stalinské čistky dokonce i přes to, že mu během nich Koba Stalin na několik let zavřel milovanou manželku.

Jak vidět, Molotov byl koneckonců také prorokem dnešní putinovské rehabilitace Stalina a aliance s komunistickou Čínou.

***

Zápisy v Encyklopedii ruského prvenství bývají často vyspekulované, nebo přinejmenším přitažené za vlasy.

Pomyslné pasáže věnované prvnímu humanitárnímu bombardování v historii by tam ovšem patřily naprosto právem.

Doporučuje se během úvah o nich vzít si k ruce pro inspiraci nějaké ty fotografie Rusy rozbombardovaných syrských nemocnic...

1
Vytisknout
12672

Diskuse

Obsah vydání | 15. 6. 2021