Největší daňový příběh roku, ne-li desetiletí: Nejbohatší Američané platí směšně nízké daně

10. 6. 2021

čas čtení 3 minuty

Podle výzkumu investigativní skupiny ProPublica 25 nejbohatších Američanů, včetně Jeffa Bezose, George Sorose, Warrena Buffetta a Elona Muska, zaplatilo v letech 2014 až 2018 „skutečnou sazbu daně z příjmu“ ve výši pouhých 3,4%. Přitom jejich společné jmění za totéž období vzrostlo o 400 miliard dolarů. Zpráva odhaluje slabiny daňového systému Spojených států. Mezitím se nerovnost v příjmech a distribuci bohatství neustále prohlubuje.

Analýza se zaměřuje na „základní mýtus amerického daňového systému – že každý spravedlivě zaplatí svůj podíl, přičemž nejbohatší Američané zaplatí nejvíce. Naše analýza daňových údajů týkajících se 25 nejbohatších Američanech kvantifikuje, jak nespravedlivě je tento systém nastaven,“ konstatuje nezisková organizace ProPublica. Majetek 25 nejbohatších Američanů na konci roku 2018 dosahoval hodnoty 1,1 bilionu dolarů.

Spousta Američanů žije od výplaty k výplatě. Nevydělají mnoho peněz, a přitom na daních zaplatí vyšší podíl, pokud jejich výplata stoupá. V posledních letech americké domácnosti, které si ročně přijdou na přibližně 70 000 dolarů, na federálních daních zaplatily 14%.

Výsledky analýzy ukazují, že nejbohatší muž světa a generální ředitel společnosti Amazon Jeff Bezos a generální ředitel společnosti Berkshire Hathaway Warren Buffett mezi lety 2014 a 2018 zaplatili skutečnou sazbu daně z příjmu ve výši 0,98%, respektive 0,10%. V roce 2007 Bezos na federálních daních nezaplatil ani cent, zatímco jeho bohatství vzrostlo o 3,8 miliardy dolarů.

Ekonom a profesor na Kalifornské univerzitě v Berkeley Gabriel Zucman uvádí, že studie investigativců z ProPublica obsahuje fantastické poznatky. „Zdá se, že jde o největší daňový příběh roku, ne-li desetiletí,“ konstatuje Zucman.

ProPublica jasně dokazuje, že miliardáři se nemusí vyhýbat placení daní nezákonnými způsoby, protože se tomu vyhýbají naprosto rutinně a legálně. Tyto skutečnosti odhalují systémové nerovnosti amerického daňového systému. 

Američtí miliardáři využívají strategii spočívající ve vyhýbání se placení daní; strategii, kterou běžní lidé využívat nemohou. Jejich bohatství pramení z raketového růstu aktiv, kupříkladu cenných papírů a nemovitostí. Tyto příjmy americké zákony nedefinují jako zdanitelný příjem, pokud – a dokud – je miliardáři neprodají, píše ProPublica.

„Na základě těchto poznatků v následujících měsících plánujeme prozkoumat, jak nejbohatší Američané – zhruba 0,001% populace – využívají strukturu našeho daňového systému k tomu, aby nakládali daňovou zátěž na bedra běžných občanů,“ uvádějí v samostatném textu končící prezident ProPublicy Richard Tofel a šéfredaktor organizace Stephen Engelberg. „Spousta lidí se bude zajímat o etickou stránku věci – že zveřejňujeme tak citlivé údaje. Činíme tak, protože se domníváme, že je to naprosto ve veřejném zájmu,“ konstatují Tofel s Engelbergem.

 

Celý článek v angličtině ZDE

 

 

 

 

 

0
Vytisknout
8669

Diskuse

Obsah vydání | 15. 6. 2021