Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: Delta se šíří rychle a je registrována už v 74 zemích světa

15. 6. 2021

čas čtení 3 minuty
V pondělí 14.6. zaznamenalo ministerstvo zdravotnictví ČR 188 denních nákaz. V ČR do 14.6. zemřelo  30 229 lidí, tedy tři další za posledních 24 hodin. V nemocnicích je 161 osob, je to od včerejška nárůst o 9 lidí.  Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 665 327 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. Očkováno první dávkou bylo v ČR 4 494 308  osob, druhou dávkou 2 097 691 osob, před nebezpečnou indickou variantou je tedy v ČR dosud chráněno jen cca 20  procent obyvatelstva. 

- Johnsonův ministr Michael Gove řekl v úterý dopoledne v britských médiích, že se Británie zřejmě bude muset naučit žít s určitou mírou umírání lidí na covid. Na otázku, zda by to mohly být stovky lidí denně, řekl profesor Graham Medley, vládní poradce, že je to docela možné, ale není to jisté. Gove nevyloučil, že karanténní opatření v Anglii mohou pokračovat i po 19. červenci. Dodal, že je zřejmě, že částečná práce z domova se stane pro mnoho lidí trvalou praxí. 

- Ohniska varianty Delta jsou potvrzena z Číny, z USA, z Afriky, ze Skandinávie a z Tichomoří. V USA se počet nákaz Deltou exponenciálně zvyšuje každý týden a zatím tvoří 10 procent nákaz. V Británii je variantou Delta nakaženo před 90 procent osob.  Vědci zjistili, že je varianta Delta nakažlivější a vyvolává vážnější onemocnění. Vládne znepokojení nad situací v chudých zemích, které nejsou schopny situaci řádně monitorovat. Zřejmě se tam varianta Delta rozšířila už daleko více, než je registrováno. Bohaté vlády se mezitím snaží své země izolovat. ZDE 

- Britští vědci varují, že se varianta Delta chová jako těžká chřipka, lidi bolí v krku, teče jim z nosu, bolí je hlava a mají horečku. Nakažení to považují za chřipku a dál chodí na mejdany, čímž nákazu šíří. Kašel je u varianty Delta až pátým nejčastějším příznakem. Dvě třetiny britské populace stále ještě není chráněno před variantou Delta, přestože bylo oběma vakcínami už očkováno více než 50 procent obyvatel. Největší počet nákaz variantou Delta je nyní ve věkové skupině 20-29 let, druhý největší počet nákaz ve skupině 0-19 let.  ZDE  


- Brazílie zaznamenala za posledních 24 hodin téměř 40 000 nových nákaz a dalších 827 úmrtí. Celkem je tam nakaženo 17,4 milionů osob a zemřelo tam 488 228 lidí. Co do počtu úmrtí je koronavirová situace v  Brazílii třetí nejhorší na světě, po USA a po Indii.

- Britský premiér Boris Johnson oznámil odložení rozvolnění karanténních opatření v důsledku šíření varianty Delta o další čtyři týdny, z 21. červbna na 19. července. Úřady doufají, že do té doby bude oběma vakcínami proočkována většina obyvatelstva.

- Indonésie se obává, že tam pandemie vyvrcholí až v červenci. Už nyní jsou tam zahlceny nemocnice, země proměňuje hotely v izolační střediska.

- Rusko zaznamenalo 13 721 nových denních nákaz. Úřady v Petrohradě, kde se odehrává řada fotbalových zápasů v rámci mistrovství Euro 2020, zpřísnily v pondělí karant=énní opatření.

- Dvě hlavní nemocnice v Afghánistánu jsou nuceny odmítat přijímat pacienty nakažené covidem, protože už nemají lůžka a kyslík.

- Experti varují, že USA jsou ohroženy ostrým nárůstem šíření varianty Delta, především v jižních státech, kde je očkován menší počet lidí.

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

 

1
Vytisknout
7072

Diskuse

Obsah vydání | 22. 6. 2021