Průběžné zpravodajství:

V USA se znovu šíří nákaza v republikánských státech, které odmítají očkování

14. 6. 2021

čas čtení 3 minuty
V neděli 13.6. zaznamenalo ministerstvo zdravotnictví ČR 42 denních nákaz, jenže to je nereprezentativní, o víkendu se v ČR nákazy řádně nezaznamenávají, zdravotníci jedou na chatu.  V ČR do 13.6. zemřelo  30 226 lidí. V nemocnicích je 152 osob.  Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 665 139 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. Očkováno první dávkou bylo v ČR 4 451 748 osob, druhou dávkou 2 025 011 osob, před nebezpečnou indickou variantou je tedy v ČR dosud chráněno jen cca 20  procent obyvatelstva


- Indie zaznamenala za posledních 24 hodin 70 421 nákaz. Je to nejméně od 31. března. Celkem bylo v Indii covidem nakaženo 29,51 milionu lidí, celkový počet mrtvých je 374 305. Za posledních 24 hodin tam zemřelo dalších 3921 osob.

- Boris Johnson bude čelit zuřivému odporu konzervativních poslanců, poté co se chystá v pondělí prohlásit, že "Den svobody", totiž zrušení veškerých karanténních opatření, plánovaný na 21. června, se neuskuteční a v důsledku šíření indické varianty v Británii bude o několik týdnů odložen.

- Počet mrtvých na covid se v USA přiblížil zdrcujícímu číslu 600 000 osob. Dosud podle Johns Hopkins University v USA zemřelo 599 76í lidí. V USA celkově  nyní počet nákaz klesá, ale stoupá ve státech, které mají nízké procento proočkovanosti. Jsou to státy, které hlasovaly pro Trumopa. Experti varují, že v těchto státech se pandemie vrací.


- Thajsko má problémy s dodávkou vakcín, a proto suspendovalo očkování.

- Pracovníci továren v jihovýchodni Asii, kteří vyrábějí elektroniku pro Západ, pracují za naprosto brutálních podmínek a stejně primitivní a brutální jsou místa, kde jsou nuceni jít do karantény. Přitom v důsledku pandemie je obrovská poptávka po východoajiské elektronice. V Thajsku byli nakaženi pracovníci ve více než 130 továrnách. Jihovýchodní Asie, která se vyhnula nejhorší pandemii loni, nyní trpí novou brutální vlnou pandemie, v důsledku nakažlivějších variant. V řadě zemí v tomto regionu, v Malajsku, ve Vietnamu a v Kambodži vznikla ohniska nákazy v klíčových továrnách. ZDE 

- V městě St Ives v jihoanglickém Cornwallu se šíří znepokojení: v důsledku summitu G7 se tam rozšířila nákaza koronaviru. Nejméně pět hotelů bylo nuceno se uzavřít, nakaženi byli dva policisté a jeden demonstrant z Extinction Rebellion. Nákaza se také rozšířila na výletní lodi, zakotvené nedaleko Carbis Bay, kde se konal summit, na níž byly ubytovány stovky policistů pro tuto akci.

- Británie zaznamenala osm dalších úmrtí a 7490 nových denních nákaz. Nedělní počet nákaz stoupl ve srovnání s minulou nedělí, kdy byl 5341, o 2149 nových nákaz. Už druhý týden registruje Británie týdenní nárůst nákaz o 2000 případů.

- Peru zaznamenalo více než dva milion nákaz. Zemřelo tam 188 443 osob.

- Brazilský prezident Jair Bolsonaro byl pokutován za porušení místních lockdownových předpisů, když se připojil k tisícům motorkářů na shromáždění bez roušky.

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

1
Vytisknout
5835

Diskuse

Obsah vydání | 21. 6. 2021