Zabil právě Ortega nikaragujskou demokracii?

14. 6. 2021

čas čtení 2 minuty
Zatýkání opozičních kandidátů může zpečetit politický osud země, ale nestane se to, pokud Biden ihned zareaguje, napsal Ryan C. Berg.

Před prezidentskými volbami plánovanými na listopad bylo během deseti dní šest z opozičních kandidátů buď postiženo diskriminačními zákony, nebo se ocitli ve vězení. A to včetně Cristiany Chamorrové, dcery bývalé prezidentky Violety Chamorrové, která je dobře známa a v průzkumech se dobře umisťovala.

Chamorrová je vyšetřována kvůli pochybnému obvinění z praní špinavých peněz spojenému s neziskovou nadací její matky a také amorfnímu obvinění z "ideologické falešnosti".

Další kandidát, bývalý velvyslanec v USA Arturo Cruz Jr., byl zatčen za "konspirování proti nikaragujské společnosti", když se vrátil z cesty do Spojených států. Později byli politický aktivista Félix Maradiaga a politik Juan Sebastián Chamorro zatčeni na základě obvinění z "podkopávání nezávislosti, suverenity a sebeurčení" Nikaragui a "provádění teroristických a destabilizujících činů".

Několik dalších opozičních kandidátů je vyšetřováno - a zřejmě je na spadnutí další kolo zásahů proti opozici. Zdá se, že prezident Daniel Ortega se chystá zavřít dokonce i některé bývalé spojence a příslušníky obchodní elity.

Od dubna 2018, kdy Ortega diktátorsky potlačil protesty proti němu, zemřely stovky lidí a tisíce jich byly zraněny, představuje Nikaragua nejhorší případ politického násilí v Latinské Americe za poslední tři dekády. Ve vězení dosud sedí více jak stovka politických vězňů. Když nyní Ortega usiluje o čtvrté funkční období v řadě za sebou, utahuje šrouby dál - odstraňováním opozičních kandidátů. Přibouchl tím dveře již tak ohrožené možnosti obnovy demokracie.

Daniel Ortega spoléhá na zkorumpované volební úřady. Navzdory rezoluci Organizace amerických států z konce května požadující volební reformu režim provádí výhradně kroky, které mu umožní udržet moc. Opoziční strany například dostaly od úřadů jen týden na vytvoření a registraci politických aliancí. Za takových okolností se pochopitelně nepodařilo v termínu překonat politické neshody.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
6126

Diskuse

Obsah vydání | 17. 6. 2021