Koronavirus: Británie vyzve svět k dokončení vakcinace v roce 2022

9. 6. 2021

čas čtení 1 minuta
Britský premiér příští týden vyzve skupinu největších světových demokracií G7 k závazku ohledně proočkování globální populace do konce roku 2022.

Očekává se, že Johnson zdůrazní důležitost globální vakcinace, až se sejde s dalšími světovými lídry v pátek v Cornwallu. Půjde o první summit tváří v tvář od začátku pandemie.

Americký prezident Joe Biden a lídři Francie, Itálie, Japonska a Kanady dorazí do Cornwallu v pátek na třídenní jednání, která se soustředí na globální oživení po pandemii.

Británie v únoru slíbila, že předá většinu nadbytečných vakcín programu COVAX organizovanému OSN, který je zaměřen na dodávky chudým zemím.

Avšak Británie dosud nezveřejnila údaje o tom, kolik dávek věnuje. Země s populací zhruba 70 milionů objednala asi 400 milionů dávek vakcín proti koronaviru. Ministr zdravotnictví Matt Hancock prohlásil, že Británie momentálně nemá žádné dávky navíc a že "očkujeme jimi tak rychle, jak je to možné".

List Sunday Times informoval, že by Johnson měl na summitu G7 oznámit, že Británie se zavazuje věnovat letos chudým zemím vakcíny v hodnotě přes dvě miliardy liber a další v roce 2022.

USA slíbily věnovat 80 milionů dávek do konce června, většinu z nich prostřednictvím programu COVAX.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
5354

Diskuse

Obsah vydání | 15. 6. 2021