Nevypadalo to hezky, tak jsme minulost smazali

13. 3. 2021 / Jiří Hlavenka

čas čtení 3 minuty

Každý den přináší nové vrcholy a nové propasti; tohle je Mariánský příkop. Tam nahoře zjistili, že se prudce stoupající křivku osob s aktuálně prokázaným Covidem není fakt nejlepší vizitkou jejich vládnutí, i rozhodli se, že čísla přestanou publikovat a graf smažou o měsíc zpětně, do období, kdy to nevypadalo tak zle.

Tím že minulost vymažeme, způsobíme, že se nikdy nestala, historie Covidu se zastavila na datu 12. února a co bude dál, to nějak budeme došolíchávat. Ostatně čísla s měsíčním zpožděním už nikoho zajímat nebudou a jsou nám užitečná jak mrtvému zimník.

 

Inovativní metodu mazání minulosti vynalezli soudruzi v Sovětském svazu, když například z fotografií retušovali osobnosti, dříve patřící mezi prominenty režimu, jako v případě Nikolaje Ježova (viz obrázek), nositele řádu Lenina a šéfa NKVD, fakticky dvojky v zemi. Ježov byl bdělými soudruhy později odhalen jako škůdce a nepřítel lidu a skončil zastřelením, stejně jako jeho dva předchůdci a jeden nástupce. Kdo ovládá minulost, ovládá budoucnost, pravil Orwell.


Internet ale "fotky nemaže" a díky např. Worldometeru víme, že ještě včera jsme zcela oficiálně (!) vykazovali 162 351 aktivních případů koronaviru, což jsem se pokusil ruku neumělou do grafu domalovat, tedy dokreslit zpět soudruha Ježova.

Oficiální výmluva zní, že krajské hygienické stanice teď "nějak nestíhají" dodávat počty vyléčených a tudíž to asi nesedí, takže to teď začneme zveřejňovat s měsíční prodlevou. Výmluva je to chabá, jak už výmluvy bývají. My totiž stejně neprovádíme plošně a důsledně u každého pozitivního testy na přítomnost viru v čase, takže nějakou superpřesnou informaci o vyléčených jsme neměli nikdy.

U hospitalizovaných pacientů se člověk po dvaceti dnech vyřazuje z "nemocných covidem", i když jeho hospitalizace pokračuje, protože v té chvíli už netrpí přímo Covidem, ale sekundárními následky, které bohužel i často působí smrt (zasažené plíce). Dalo se tedy k celkovým počtům přistoupit se stejnou či podobnou, ale průběžně jednotnou a neměnnou metodikou, protože vlastně v Covidu jsou trendy mnohdy důležitější než čísla samotná.

Vždy jsem v obdobných situacích razil přístup, že je lepší uvádět čísla mírně nepřesná než žádná (s tím, že ta nepřesná čísla bereme s jistou rezervou). Vždy je lepší vědět aspoň něco než vůbec nic.
Padlo rozhodnutí, že nevíme vůbec nic. Přesněji: někteří vědí. Veřejnost tu není od toho aby věděla.
Snad jen kuriózní shodou událostí (?!) došlo k tomuto pár dní po nastoupení nové hlavní hygieničky. Ta se proslavila tím, že na svém Facebooku sdílela rasistický příspěvek a poněkud přihlouplé fotečky, na což zareagovala smazáním svého profilu. Tedy "vymazáním minulosti".

Jak pravil Vladimír Mečiar, žijící legenda mafiánského vládnutí, který Orwella ještě zdokonalil: "Skutok sa nestal".

0
Vytisknout
10137

Diskuse

Obsah vydání | 16. 3. 2021